Kosten rijbewijskeuringen en voortgang optimalisatietraject stelsel medische rijgeschiktheid
Maatregelen verkeersveiligheid
Brief regering
Nummer: 2023D48965, datum: 2023-12-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29398-1085).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M.G.J. Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 29398 -1085 Maatregelen verkeersveiligheid.
Onderdeel van zaak 2023Z20028:
- Indiener: M.G.J. Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2023-12-19 15:25: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-12-20 10:15: Procedurevergadering IenW (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2024-01-30 16:30: Verkeersveiligheid (Commissiedebat), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2024-02-01 14:25: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
29 398 Maatregelen verkeersveiligheid
Nr. 1085 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 12 december 2023
In de Kamerbrief van 8 juli 2022 is toegezegd om de Kamer in het vierde kwartaal van 2023 te informeren over de voortgang van het optimalisatietraject voor het beoordelen van de medische rijgeschiktheid.1 Ook is in de Kamerbrief van 22 mei 2023 toegezegd de Kamer op de hoogte te brengen zodra de nieuwe tariefstructuur voor de medisch-specialistische rijbewijskeuring bekend is.2
Met deze brief wordt invulling gegeven aan beide toezeggingen.
Daarnaast wordt de Kamer in deze brief geïnformeerd over de adviesaanvraag bij de Gezondheidsraad over de rijgeschiktheid bij stollingsstoornissen.
Kosten medische keuringen
Per 1 januari 2024 voert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een nieuwe tariefstructuur in voor de medisch-specialistische rijbewijskeuringen. Deze structuur is tot stand gekomen in afstemming met het CBR en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Nieuw is dat de medisch specialist de aanvullende tijd die nodig is om iemand fysiek te keuren, niet meer per 15 minuten, maar alleen nog per 5 minuten in rekening mag brengen. Daarnaast vermindert het aantal indicaties voor de keuringen waarbij het mogelijk is om aanvullende kosten voor het voorbereiden van de keuring en het opstellen van het keuringsverslag in rekening te brengen.3 Tenslotte wordt de informatieplicht uitgebreid. Zo moet het voor burgers voorafgaand aan de keuring duidelijk zijn hoeveel een standaard keuring bij de arts kost en wanneer welke aanvullende kosten in rekening worden gebracht. Bovendien moet de factuur duidelijk zijn en voor de burger controleerbare informatie over de berekende kosten bevatten.
De verwachting is dat het door deze maatregelen voor burgers makkelijker wordt om de keuringskosten bij aanbieders te vergelijken en te controleren of de in rekening gebrachte kosten juist zijn. Daarnaast daalt het maximale tarief voor enkele keuringen (waaronder keuringen voor autisme, AD(H)D en epilepsie) en komt de hoogte van de rekening meer in lijn met de werkelijke tijd dat iemand bij de arts binnen is geweest. Hierdoor valt een deel van de rijbewijskeuringen goedkoper uit en dalen de lasten voor de burger. Zo kost een 17 minuten durende keuring voor AD(H)D of autisme in 2023 maximaal € 203,16 (exclusief BTW). In 2024 is het maximale tarief dat de specialist in rekening kan brengen voor deze keuring vastgesteld op € 125,53 (exclusief BTW).
Voortgang stelseloptimalisatietraject
In 2022 is de Kamer op de hoogte gebracht van beoogde maatregelen voor de optimalisatie van het stelsel voor het beoordelen van de medische rijgeschiktheid.4 In de periode 2023–2024 werkt het ministerie de beoogde maatregelen nader uit op inhoud en op juridische en financiële aspecten. Daarnaast onderzoekt het ministerie wat de invloed van de maatregelen is op de rijbewijshouders, of de maatregelen voldoende uitvoerbaar zijn en wat er nodig is om de maatregelen in te voeren. Tenslotte brengt het ministerie in kaart of de maatregelen voldoende aansluiten bij de huidige5 en toekomstige Europese wet- en regelgeving.6 Op dit moment vinden hiertoe onderstaande onderzoeken en beleidsverkenningen plaats.
Meldplicht voor de rijbewijshouder en informatierol voor de arts
Voor de uitwerking van deze maatregel onderzoekt Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) voor welke medische aandoeningen of medicijngebruik, het beste een meldplicht voor de rijbewijshouder kan gelden. Daarnaast brengt het ministerie in kaart of en hoe de bestuursrechtelijke handhaving van een dergelijke meldplicht het beste vormgegeven kan worden in de wet- en regelgeving. Tenslotte onderzoekt Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) wat zorgprofessionals nodig hebben om hun patiënten optimaal voor te lichten over een dergelijke meldplicht.
Laagdrempelige 75+ screening
SWOV onderzoekt welke bestaande medische screeningstesten het meest geschikt zijn om tijdens de keuring relevante beperkingen in het zien, denken en doen van rijbewijshouders op te sporen. Daarnaast verkent het ministerie welke (medisch) professionals een dergelijke keuring het beste uit kunnen voeren.
Verbeteren proces voor melding naasten
Wanneer artsen of familieleden zorgen hebben over de rijgeschiktheid van een patiënt of naaste, kunnen zij dit aan het CBR melden. Het CBR verkent of dit proces geoptimaliseerd kan worden. Hierbij ligt de nadruk op enerzijds inhoud en proces van informatievoorziening en anderzijds de mogelijkheid tot uitbreiding van handelingsperspectief van betrokkenen.
Bevorderen bewustwording medische rijgeschiktheid
Het ministerie brengt in kaart wat de meest effectieve aanpak is om de bewustwording rondom de medische rijgeschiktheid bij rijbewijshouders te vergroten. Daarnaast onderzoek het ministerie hoe en welke boodschap over de nieuwe maatregelen en het rijden met een aandoening of medicijngebruik het beste overgebracht kan worden.
De verwachting is dat de resultaten van deze verkenningen en onderzoeken eind volgend jaar bekend zijn. De Kamer wordt eind 2024 opnieuw geïnformeerd over de voortgang van het stelseloptimalisatietraject.
Proportionaliteit rijbewijskeuringen
Nieuwe behandelmethoden zorgen ervoor dat mensen met een stollingsstoornis (in het bijzonder hemofilie) minder vaak hinder ondervinden van invaliderende pijnklachten en gewrichtsbeperkingen. Dit maakt een heroverweging van de medische rijgeschiktheidseisen bij deze groep aandoeningen nodig. Daarom heeft het ministerie de Gezondheidsraad om advies hierover gevraagd.7 Het adviesrapport van de Gezondheidsraad wordt in het eerste kwartaal van 2024 verwacht. De Kamer wordt geïnformeerd zodra het advies bekend is.
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
M.G.J. Harbers
Kamerstuk 29 398, nr. 1016.↩︎
Kamerstuk 29 398, nr. 1059.↩︎
Alleen bij keuringen voor herkeuringen, progressieve neurologische en neuromusculaire ziektebeelden, dementie, persoonlijkheidsstoornissen en verslavingen mag de keurend specialist nog aanvullende indirecte tijd in rekening brengen.↩︎
Kamerstuk 29 398, nr. 1016.↩︎
De rijbewijsrichtlijn.↩︎
Over de vierde rijbewijsrichtlijn is op de Transportraad van 4 december jl. een algemene oriëntatie bereikt.↩︎
Adviesaanvraag IenW over rijgeschiktheidseisen bij stollingsstoornissen.↩︎