[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Gezondheidsraadadvies Eiwittransitie

Voedingsbeleid

Brief regering

Nummer: 2023D49982, datum: 2023-12-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31532-289).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31532 -289 Voedingsbeleid.

Onderdeel van zaak 2023Z20424:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

31 532 Voedingsbeleid

Nr. 289 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2023

Bijgaand zend ik u, mede namens de Staatssecretaris van VWS, het advies van de Gezondheidsraad «Gezonde ewittransitie», van 13 december 2023. Met de eiwittransitie wordt een verschuiving naar een meer plantaardig dieet, met minder dierlijke eiwitten, bedoeld. In maart 2022 hebben de Minister van LNV en de Staatssecretaris van VWS aan de Gezondheidsraad gevraagd advies uit te brengen over de effecten van de eiwittransitie op de gezondheid. De huidige beleidsdoelstelling is een verschuiving van de balans in de consumptie van plantaardige en dierlijke eiwitten van de huidige 43% plantaardig / 57% dierlijk verhouding1, naar een verhouding van 50/50 in 2030. De Gezondheidsraad is gevraagd welke gezondheids- en duurzaamheidseffecten een verdere verschuiving naar een meer plantaardig dieet – 60% plantaardig / 40% dierlijk – heeft en of een dergelijke verschuiving wenselijk is.

De Gezondheidsraad concludeert dat de verschuiving naar een voedingspatroon met 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten goed is voor de gezondheid van de meeste Nederlanders en een grote milieuwinst oplevert. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een lage eiwit- en energie-inname is aandacht nodig zodat zij dit goed geïnformeerd kunnen doen.

Op dit moment adviseert het Voedingscentrum met de Schijf van Vijf, op basis van de huidige door de Gezondheidsraad opgestelde Richtlijnen goede voeding 2015, een verhouding van 50/50 plantaardig / dierlijk in ons eetpatroon, bij een consumptie van de maximaal geadviseerde hoeveelheid vlees. De Gezondheidsraad werkt aan een nieuw advies over Richtlijnen goede voeding. In dat advies worden de aanbevelingen uit onderhavig adviesrapport meegenomen.

Een inhoudelijke reactie op dit advies van de Gezondheidsraad ontvangt uw Kamer in het eerste kwartaal van 2024. Ik informeer u dan ook over de uitkomsten van enkele gerelateerde monitors, onder andere over de eiwitconsumptie en over de verhouding van de verkoop van plantaardige en dierlijke eiwitten bij supermarkten. Hiermee kan ik uw Kamer een zo goed mogelijk beeld geven van de huidige stand van zaken en de beleidsopties.

Daarnaast wil ik uw Kamer namens de Gezondheidsraad meegeven dat de Gezondheidsraad bereid is een technische briefing te verzorgen over dit advies, als dat gewenst is.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
P. Adema


  1. https://www.wateetnederland.nl/resultaten/veranderingen/verandering-consumptie-eiwitrijke-producten en https://www.wateetnederland.nl/conclusies↩︎