Inbreng verslag van een schriftelijk overleg over kwijtschelding lokale belastingen aangepast (Kamerstuk 24515-731)
Inbreng verslag schriftelijk overleg
Nummer: 2024D01626, datum: 2024-01-19, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2024D01626).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: L.W.E. (Léon) de Jong, voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PVV)
- Mede ondertekenaar: H.J. Post, griffier
Onderdeel van zaak 2023Z19322:
- Indiener: C.J. Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
- Volgcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2023-12-06 13:50: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-12-19 16:30: Procedures en brieven commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Procedurevergadering), vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2024-01-18 14:00: Kwijtschelding lokale belastingen aangepast (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2024-04-02 16:30: Uitvoering sociale zekerheid (Commissiedebat), vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2024-04-04 12:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
2024D01626 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG
In de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid bestond bij enkele fracties de behoefte een aantal vragen en opmerkingen voor te leggen aan de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen over de op 21 november 2023 ontvangen brief inzake Kwijtschelding lokale belastingen aangepast (Kamerstuk 24 515, nr. 731).
De fungerend voorzitter van de commissie,
De Jong
De griffier van de commissie,
Post
Inhoudsopgave
I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties
Vragen en opmerkingen van de leden van de GroenLinks-PvdA-fractie
Vragen en opmerkingen van de leden van de NSC-fractie
Vragen en opmerkingen van de leden van de D66-fractie
Vragen en opmerkingen van de leden van de BBB-fractie
Vragen en opmerkingen van de leden van de ChristenUnie-fractie
II Antwoord/Reactie van de Minister
I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties
Vragen en opmerkingen van de leden van de GroenLinks-PvdA-fractie
Kwijtscheldingen zijn in de ogen van leden van de GroenLinks-PvdA fractie een onmisbaar middel in de strijd voor bestaanszekerheid. Door financieel kwetsbare mensen lokale belastingen kwijt te schelden krijgen zij meer financiële ademruimte en ruimte om een financiële buffer op te bouwen. In tijden van toenemende armoede is de kwijtschelding des te meer van belang.
De leden van de GroenLinks-PvdA fractie delen dan ook de zorg van de ombudsman dat een groep van met name Wajongers hun recht op kwijtschelding van lokale belastingen is verloren als onbedoeld effect van overheidsbeleid. Voornoemde leden zijn te spreken over het feit dat de Minister een tijdelijke oplossing heeft aangedragen voor deze groep die dit jaar niet meer in aanmerking komen voor een kwijtschelding als onbedoeld neveneffect van de afbouw van de dubbele heffingskorting. Voor de koopkracht van deze mensen is de kwijtschelding van essentieel belang. De leden steunen de daarom oproep van de Minister aan waterschappen en gemeenten om geen verdere invorderingsmaatregelen te treffen voor deze groep. De leden begrijpen dat de Minister lagere overheden niet kan dwingen om gehoor te geven aan deze oproep. Wel leven er zorgen bij de leden over de inkomenspositie van deze groep indien geen gehoor wordt gegeven aan deze oproep, omdat het overgrote deel van deze mensen zonder kwijtschelding niet rondkomt. Daarom vragen de leden van de GroenLinks-PvdA fractie de Minister te monitoren in hoeverre gemeenten en waterschappen gehoor geven aan haar oproep en hierover een terugkoppeling te geven aan de Kamer. Ook horen de leden graag welke oplossingen er zijn voor mensen uit deze doelgroep wanneer hun waterschap of gemeente toch tot invordering overgaan.
Vragen en opmerkingen van de leden van de NSC-fractie
De leden van de fractie van Nieuw Sociaal Contract hebben kennis genomen van de reactie van de regering op de brief van de Nationale ombudsman over personen met een Wajong-uitkering waarvoor niet langer de lokale belastingen worden kwijtgescholden. De regering geeft aan de zorgen van de Ombudsman te delen, maar dat een structurele oplossing nog op zich laat wachten. Voor de korte termijn hebben gemeenten en waterschappen wel de mogelijkheid om ten aanzien van belastingaanslagen over de jaren 2023 en 2024 niet in te vorderen.
De leden van de NSC-fractie zijn teleurgesteld dat een structurele oplossing vooralsnog uitblijft. Zij vinden het van groot belang dat de vermogensgrens voor het kwijtschelden van de gemeentelijke belastingen gelijk getrokken wordt met die voor de Participatiewet, zodat ook voor de mensen met een klein beetje spaargeld, die net boven het sociaal minimum zitten, de lokale belasting kan worden kwijtgescholden. Is de regering bereid om nog voor de zomer met een concreet voorstel te komen om de verhoging van de vermogensgrens voor deze groep mensen mogelijk te maken?
Vragen en opmerkingen van de leden van de D66-fractie
De leden van de D66-fractie hebben kennisgenomen van de brief «kwijtschelding lokale belastingen aangepast» en hebben daarbij nog enkele vragen.
Zo vragen de leden van de D66-fractie of de Minister verder in kan gaan op de (on)bekendheid van het aantal huishoudens. Van hoeveel mensen is het al bekend dat zij te maken hebben met deze problematiek? Op welke manier wordt er gemonitord wie er de komende tijd mogelijk nog meer te maken mee krijgt?
Welke zekerheid kan geboden worden dat de tijdelijke oplossingen in stand blijven, gezien het feit dat het Rijk de medeoverheden hiertoe niet kan verplichten? Tevens vragen de leden van de D66-factie in hoeverre de desbetreffende huishoudens proactief worden benaderd over de tijdelijke oplossing, en wanneer die er is, de structurele oplossing? In de brief wordt gesteld dat er wordt nagedacht over structurele oplossingen. Kan er al een grof beeld geschetst worden van de richtingen waarin de structurele oplossing gezocht wordt, vragen de leden van de D66-fractie tot slot?
Vragen en opmerkingen van de leden van de BBB-fractie
De leden van de BBB-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de brief van de Minister van Armoedebeleid, participatie en pensioenen over de kwijtschelding van de lokale belasting.
De leden van de BBB-fractie nemen met bezorgdheid kennis van de ontwikkelingen rond de koopkracht van Wajongers en zijn van mening dat er te makkelijk wordt gerefereerd aan onbedoeld overheidsbeleid. Het ministerie had deze ontwikkeling voldoende kunnen inschatten maar heeft dat nagelaten.
De Minister schrijft dat ze inzake de tijdelijke oplossing die is geformuleerd niet medeoverheden kan verplichten deze oplossing uit te voeren.
Kan de Minister aangeven of zij zich op dit moment zorgen maakt dat lokale overheden afwijkend beleid van elkaar gaan voeren?
Hoe concreet is de bereidwilligheid om het voorstel van de Minister uit te voeren en hoe is dit door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Unie van Waterschappen aangegeven?
Vragen en opmerkingen van de leden van de ChristenUnie-fractie
De leden van de ChristenUnie-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de brief van de Minister over het aanpassen van de kwijtschelding van gemeente- en/of waterschapsbelasting voor (vooral) personen met een Wajong-uitkering. De leden van de ChristenUnie-fractie delen het standpunt van de Minister dat dit effect van overheidsbeleid een oplossing verdient, omdat de inkomenspositie van personen met een Wajong-uitkering ongewijzigd is. De leden van de ChristenUnie-fractie hebben over de brief nog enkele vragen.
Om in aanmerking te komen voor kwijtschelding van gemeente en/of waterschapsbelasting wordt ook getoetst op de aanwezigheid van vermogen. De leden van de ChristenUnie-fractie hebben begrip voor dit principe. De leden van de ChristenUnie-fractie hebben evenwel vragen over de huidige inrichting van de vermogensgrenzen. De leden van de ChristenUnie-fractie vragen de Minister uiteen te zetten wat de verschillende vermogensgrenzen zijn voor kwijtschelding van gemeente- en waterschapsbelastingen. Klopt het dat deze vermogensgrenzen in veel gevallen ongelijk zijn waardoor personen met een laag inkomen kwijtschelding kunnen krijgen voor de gemeentebelastingen maar niet voor de waterschapsbelastingen (of andersom). In hoeverre acht de Minister het wenselijk dat er verschillen zijn in deze vermogensgrenzen?
Aanvullend hebben de leden van de ChristenUnie-fractie over de hoogte van de vermogensgrenzen voor kwijtschelding van lokale belastingen in relatie tot de hoogte van de vermogensgrenzen uit de Participatiewet. Deze vermogensgrenzen zijn niet geharmoniseerd. Hierover zijn in het verleden reeds diverse moties (met ruime meerderheden) aangenomen (Kamerstukken 2020/2021, 24 515, nr. 590 en Kamerstukken 2021/2022, 34 352, nr. 247). De leden van de ChristenUnie-fractie vragen of het klopt dat aan deze moties geen uitvoering is gegeven. In hoeverre acht de Minister het wenselijk dat er verschil bestaat in hoogte van de vermogensgrenzen tussen kwijtschelding voor lokale belastingen en De leden van de ChristenUnie-fractie vragen hierop een reactie van de Minister.