Nieuwe aanwijzingen aan de certificerende instelling inzake jeugdbescherming
Jeugdzorg
Brief regering
Nummer: 2024D01685, datum: 2024-01-19, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31839-991).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.M. Weerwind, minister voor Rechtsbescherming
- Beslisnota bij Kamerbrief Nieuwe aanwijzingen aan de certificerende instelling inzake jeugdbescherming
- Algemene aanwijzingen CI
Onderdeel van kamerstukdossier 31839 -991 Jeugdzorg.
Onderdeel van zaak 2024Z00707:
- Indiener: F.M. Weerwind, minister voor Rechtsbescherming
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2024-01-25 14:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-02-15 11:00: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2024-12-05 10:00: Jeugdbescherming (Commissiedebat), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2024-12-12 12:35: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
31 839 Jeugdzorg
Nr. 991 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 19 januari 2024
Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 mogen jeugdbeschermings- en jeugdreclasseringstaken alleen worden uitgevoerd door daartoe gecertificeerde instellingen. Het Keurmerkinstituut (KMI) is de aangewezen certificerende instelling die de certificaten inzake jeugdbeschermingsinstellingen afgeeft. Middels deze brief informeer ik u over de nieuwe algemene aanwijzingen aan de certificerende instelling.
Aanleiding
Indien gecertificeerde instellingen (GI’s) niet (geheel) voldoen aan het normenkader, kan de certificerende instelling geen regulier certificaat verlenen. Op grond van de aanwijzingen uit 2017 mag een certificerende instelling wel een tijdelijk certificaat verlenen, als voldoende aannemelijk is dat een GI zich op relatief korte termijn kan verbeteren en er geen sprake is van fundamentele tekortkomingen bij de GI. Zowel gecertificeerde instellingen als het KMI hebben aangegeven dat de periode van overbrugging (vier maanden en twee maanden verlenging) te kort is om structurele verbeteringen door te voeren onder andere door de huidige arbeidsmarktproblematiek. Daarnaast heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vorig jaar in haar rapport «Toezicht op certificering van jeugdbescherming en jeugdreclassering door het KMI» gepleit voor meer transparantie en een betere onderbouwing door het KMI bij verstrekking van certificaten.1 Om deze redenen heb ik besloten om nieuwe aanwijzingen aan de certificerende instelling op te stellen.
Nieuwe aanwijzingen aan de certificerende instelling
De nieuwe aanwijzingen aan de certificerende instelling zijn toegevoegd in de bijlage. De nieuwe aanwijzingen zijn op 15 januari jl. toegezonden aan het KMI en zijn vanaf dat moment geldig. Hierin is onder andere het volgende opgenomen:
1. De termijn van het overbruggingscertificaat wordt nu negen maanden met een mogelijke verlenging van drie maanden (het was vier maanden met een mogelijke verlenging van twee maanden).
2. De certificerende instelling moet vaststellen dat de GI passende voorzieningen heeft getroffen om ervoor te zorgen dat de veiligheid van de jeugdigen die aan de GI zijn toevertrouwd niet in het geding is.
3. De certificerende instelling moet in de schriftelijke onderbouwing bij de beslissing tot het verlenen van een overbruggingscertificaat ingaan op de overwegingen die ten grondslag liggen aan het verlenen van dit certificaat.
4. Om in de periode van overbrugging zicht te houden op de voortgang van de verbeteringen van de GI, zal een tussentijdse toetsing worden uitgevoerd door de certificerende instelling. Deze toetsing zal drie maanden na ingangsdatum van het overbruggingscertificaat worden uitgevoerd.
5. De certificerende instelling moet een al lopend overbruggingscertificaat dat op grond van de oude aanwijzingen is afgegeven vervangen voor een overbruggingscertificaat op grond van de nieuwe aanwijzingen, waardoor het nieuwe overbruggingscertificaat een looptijd zal hebben van negen maanden gerekend vanaf de oorspronkelijke ingangsdatum. Op dit moment is dit alleen van toepassing op Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond.
Kwaliteitswaarborgen
In de aanwijzingen is een aantal kwaliteitswaarborgen opgenomen, onder andere door het opnemen van een onderbouwingsvereiste voor de certificerende instelling bij het verlenen van een overbruggingscertificaat en het invoeren van de tussentijdse toets in aanvulling op de reguliere audits. Door het verlenen van een tijdelijk certificaat blijven alle wettelijke bepalingen die gelden voor GI’s van toepassing op de betreffende instelling. Ook kunnen de inspecties toezicht houden en ingrijpen bij de instelling met een tijdelijk certificaat indien zij dit vanuit hun taak en verantwoordelijkheid noodzakelijk achten.
Tijdelijk certificaat JBRR
Op 13 oktober jl. is door het KMI een overbruggingscertificaat afgegeven aan Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR). De invoering van de nieuwe aanwijzingen betekent dat het KMI het lopende overbruggingscertificaat van JBRR zal vervangen door een overbruggingscertificaat op grond van de nieuwe aanwijzingen. Het nieuwe overbruggingscertificaat is geldig tot 13 juli 2024. Dit kan nog verlengd worden met drie maanden indien het KMI dit nodig acht en JBRR voldoet aan de vereisten uit de nieuwe aanwijzingen. Op deze manier heeft JBRR naar verwachting voldoende tijd om volledig te voldoen aan de eisen zoals gesteld in het Normenkader en is er in de tussentijd voldoende zicht op de kwaliteit. De gemeenten nemen ook hun verantwoordelijkheid door JBRR te ondersteunen waar nodig en toe te zien op de voortgang van de benodigde verbeteringen.
De Minister voor Rechtsbescherming,
F.M. Weerwind
Rapport Toezicht op certificering van jeugdbescherming en jeugdreclassering door het Keurmerkinstituut | Rapport | Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (igj.nl).↩︎