[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek van het lid Claassen, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 6 december 2023, over het bericht dat de IC-capaciteit nog lang niet op crisissterkte is

Kwaliteit van zorg

Brief regering

Nummer: 2024D01904, datum: 2024-01-22, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31765-840).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31765 -840 Kwaliteit van zorg .

Onderdeel van zaak 2024Z00814:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

31 765 Kwaliteit van zorg

Nr. 840 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 januari 2024

Hierbij reageer ik op het verzoek1 van uw Kamer dd. 6 december 2023 om een brief over het bericht dat de IC-capaciteit nog lang niet op crisissterkte is, in aanloop naar de begrotingsbehandeling van VWS.

Daarbij verwijs ik u graag naar de brief2 van 9 oktober 2023, die mijn voorganger aan uw Kamer heeft gestuurd in reactie op uw verzoek om voorafgaand aan het debat over het Integraal Zorgakkoord (IZA) van 11 oktober 2023 (Kamerstuk 31 765, nr. 830) een Kamerbrief te ontvangen over hetzelfde artikel in Zorgvisie van 7 september 2023. In deze brief wordt uw Kamer geïnformeerd over het voornemen om, onder leiding van het Zorginstituut Nederland (ZIN), een traject te starten om met zorgpartijen structurele afspraken te maken over de beschikbare IC-capaciteit. Het doel is om samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland – Intensive Care (V&VN-IC) en Family and Patient Centered Intensive Care (FCIC) te komen tot antwoord op de vragen hoe we tijdig en goed voorbereid kunnen zijn op een tijdelijk hogere zorgvraag, wat dat vraagt qua beschikbaarheid aan IC-bedden en qua flexibele inzetbaarheid van personeel, en hoe dit het beste kan worden vorm gegeven. Daarbij wordt afgewogen welke aanvullende inzet nodig is om ook paraat te staan voor een (pandemische) crisissituatie en welke, daarmee gepaard gaande, kosten maatschappelijk verantwoord zijn. Vervolgens kan de NZa, indien nodig, bezien welke bekostigingsvorm hierbij passend is. Ik kan u nu melden dat dit traject inmiddels van start is gegaan.

Ook heeft mijn voorganger aan uw Kamer toegelicht dat de mogelijkheid van een tijdelijke subsidieregeling wordt onderzocht, tot het traject onder leiding van ZIN tot nieuwe afspraken heeft geleid. Ook dit onderzoek loopt momenteel. De eerste stap in dit onderzoek is het uitvoeren van een extern kostprijsonderzoek om de actuele kosten van beschikbaarheid inzichtelijk te maken. Dat is een voorwaarde om tot een rechtmatige en doelmatige subsidieregeling te kunnen komen.

Ik zal uw Kamer nader informeren zodra de uitkomsten van het ZIN-traject en het onderzoek naar een subsidieregeling bekend zijn.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
C. Helder


  1. Handelingen II 2023/24, nr. 21, item 6↩︎

  2. Kamerstuk 31 765, nr. 814↩︎