[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

SCoPAFF-vergadering gewasbescherming januari 2024

Gewasbeschermingsbeleid

Brief regering

Nummer: 2024D02318, datum: 2024-01-24, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27858-645).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 27858 -645 Gewasbeschermingsbeleid.

Onderdeel van zaak 2024Z00982:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 645 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 januari 2024

Hierbij informeer ik uw Kamer over de voorgenomen Nederlandse standpunten inzake de onderwerpen die ter stemming worden voorgelegd aan het eerstvolgende Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming. Het overleg vindt plaats op 30 en 31 januari 2024. De standpunten zijn ambtelijk voorbereid met de Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (lenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op basis van advisering door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

De onderstaande punten staan op de agenda ter (mogelijke) stemming (de zogenaamde B-punten).

Voorstel voor data-vereisten voor de goedkeuring van beschermstoffen en synergisten

De Europese Commissie (EC) stelt voor om datavereisten vast te stellen voor de goedkeuring van beschermstoffen en synergisten (versterken de werking). Dit betreft een aparte categorie stoffen waarvoor de gewasbeschermingsverordening (net als voor werkzame stoffen) voorschrijft dat zij moeten zijn goedgekeurd voordat ze als onderdeel van de formulering van een gewasbeschermingsmiddel mogen worden gebruikt.

Met deze datavereisten zullen dergelijke stoffen, naast nationaal, nu ook Europees worden beoordeeld en goedgekeurd. Beschermstoffen en synergisten moeten dan aan dezelfde goedkeuringsvoorwaarden voldoen als werkzame stoffen. Wel zijn extra vereisten toegevoegd betreffende het aantonen van de beschermende, respectievelijk synergistische werking van deze soorten stoffen. Aangezien een aantal van dergelijke stoffen al onder overgangsrecht op de markt is, stelt de EC eveneens een werkprogramma voor om deze stoffen alsnog te beoordelen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

De laagrisicostof Gehydroliseerde eiwitten

Deze stof wordt gebruikt als lokmiddel voor insecten. In Nederland zijn geen middelen op basis van deze stof toegelaten. De EC stelt voor om de goedkeuring van deze werkzame stof te hernieuwen als laagrisicostof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

De laagrisicostof Urea

Deze stof wordt gebruikt als lokmiddel voor fruitvliegen. In Nederland zijn geen middelen op basis van deze stof toegelaten. De EC stelt voor om de goedkeuring van deze werkzame stof te hernieuwen als laagrisicostof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

De werkzame stof Trinexapac (in de vorm trinexapac-ethyl)

Deze stof wordt gebruikt als groeiregulator in verschillende teelten. In Nederland zijn 12 middelen op basis van deze stof toegelaten. De EC stelt voor om de goedkeuring van deze werkzame stof te hernieuwen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

De basisstof Magnesiumhydroxide

Deze stof is een nieuwe basisstof met beoogd gebruik als fungicide in verschillende gewassen. De EC stelt voor deze basisstof goed te keuren.

Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
P. Adema