De Russische desinformatiecampagne via sociale media in Duitsland
Schriftelijke vragen
Nummer: 2024D03407, datum: 2024-01-31, bijgewerkt: 2024-03-15 16:59, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2024Z01501).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.C.G.M. Timmermans, Tweede Kamerlid (GroenLinks-PvdA)
- Mede ondertekenaar: G. Chakor, Tweede Kamerlid (GroenLinks-PvdA)
- Mede ondertekenaar: M. Tseggai, Tweede Kamerlid (GroenLinks-PvdA)
- Mede ondertekenaar: K.P. Piri, Tweede Kamerlid (GroenLinks-PvdA)
- Mede ondertekenaar: B.C. Kathmann, Tweede Kamerlid (GroenLinks-PvdA)
- Mede ondertekenaar: S. Mutluer, Tweede Kamerlid (GroenLinks-PvdA)
Onderdeel van zaak 2024Z01501:
- Gericht aan: F.Q. Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Gericht aan: H.G.J. Bruins Slot, minister van Buitenlandse Zaken
- Gericht aan: H.M. de Jonge, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Gericht aan: A.C. van Huffelen, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Gericht aan: D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid
- Gericht aan: M. Rutte, minister-president
- Indiener: F.C.G.M. Timmermans, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: B.C. Kathmann, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: M. Tseggai, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: S. Mutluer, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: K.P. Piri, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: G. Chakor, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2024Z01501
Vragen van de leden Timmermans, Piri, Mutluer, Kathmann, Tseggai en Chakor (allen GroenLinks-PvdA) aan de Minister-President, de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Buitenlandse Zaken, van Justitie en Veiligheid en de Staatssecretarissen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de Russische desinformatiecampagne via sociale media in Duitsland (ingezonden 31 januari 2024).
Vraag 1
Kent u het rapport van de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken over de systematische en massale Russische desinformatiecampagne via het sociale mediakanaal X waarover bericht is in Der Spiegel?1
Vraag 2
Deelt u de mening dat dergelijke activiteiten een rechtstreekse bedreiging zijn voor de democratische rechtsstaat en daarmee voor de staatsveiligheid? Zo nee, waarom niet?
Vraag 3
Herinnert u zich de uitspraak van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat er geen tekenen waren van buitenlandse inmenging bij de verkiezingen? Staat u nog steeds achter deze uitspraak? Hoe verhoudt deze uitspraak zich tot een gelijktijdige uitspraak van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat er wel degelijk sprake is van desinformatie?2
Vraag 4
Deelt u de mening dat het aannemelijk is dat ook in Nederland door Rusland of wellicht ook andere buitenlandse mogendheden via onder andere sociale media desinformatiecampagnes worden gevoerd? Zo ja, heeft u hiervoor concrete aanwijzingen? Welke zijn dat?
Vraag 5
Bent u in contact getreden met de Duitse regering om na te gaan of zij over signalen beschikt dat ook in Nederland of andere EU-lidstaten sprake is (geweest) van desinformatiecampagnes door buitenlandse mogelijkheden? Zo ja, welke informatie heeft dit opgeleverd? Zo nee, bent u bereid dat alsnog te doen?
Vraag 6
Indien er geen concrete aanwijzingen zijn, bent u dan bereid een onderzoek in te stellen, in lijn met wat er in Duitsland is gebeurd, om na te gaan welke activiteiten op dit vlak mogelijk in Nederland plaatsvinden? Zo ja, op welke wijze en op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
Vraag 7
Deelt u de zorg van de Duitse regering dat deze activiteiten een eerlijk verloop van de verkiezingscampagne voor de Europese verkiezingen negatief zouden kunnen beïnvloeden? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen om dit te voorkomen? Zo nee, waarom niet?
Vraag 8
Welke maatregelen treffen andere EU-lidstaten (in aanvulling op de Digital Services Act) om desinformatiecampagnes door buitenlandse mogelijkheden te bestrijden? Zijn er voorbeelden van instrumentarium waarover deze lidstaten beschikken waar Nederland nu niet over beschikt? Zo ja, welke?
Vraag 9
Bent u van mening dat de Nederlandse wet- en regelgeving op dit moment voldoende waarborgen biedt om desinformatiecampagnes door buitenlandse mogendheden te bestrijden? Op welke analyse baseert u deze conclusie? Zo nee, welke stappen gaat u zetten zodat Nederland beter in staat is desinformatiecampagnes te bestrijden?
Vraag 10
Welke aanvullende maatregelen kunt u nemen bij de nationale implementatie van de Digital Services Act en de Digital Markets Act om desinformatie beter te bestrijden binnen Nederland? Bent u bereid dit te doen? Zo nee, waarom niet?
Vraag 11
Bent u van mening dat sociale media platforms hun verantwoordelijkheid om desinformatie tegen te gaan in voldoende mate nemen? Zo ja, waar blijkt dit uit? Zo nee, welke stappen gaat u zetten?
Der Spiegel, «Baerbocks Digitaldetektive decken russische Lügenkampagne auf», 26 januari 2024https://www.spiegel.de/politik/deutschland/desinformation-aus-russland-auswaertiges-amt-deckt-pro-russische-kampagne-auf-a-765bb30e-8f76-4606-b7ab-8fb9287a6948↩︎
NPO Radio 1, «Hugo de Jonge: geen tekenen van buitenlandse inmenging bij de verkiezingen», 22 november 2023https://www.nporadio1.nl/nieuws/tweede-kamerverkiezingen-2023/69225744-4fc7-4d2d-b578-131caa54c69a/minister-de-jonge-geen-tekenen-van-buitenlandse-inmenging-bij-de-verkiezingen↩︎