De uitspraken van Commandant der Strijdkrachten van Estland over Russische activiteiten in de Baltische regio met betrekking tot GPS-verstoringen
Schriftelijke vragen
Nummer: 2024D04013, datum: 2024-02-05, bijgewerkt: 2024-05-30 12:31, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiƫle HTML versie (kv-tk-2024Z01781).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.M. Paternotte, Tweede Kamerlid (D66)
- Mede ondertekenaar: A. Podt, Tweede Kamerlid (D66)
Onderdeel van zaak 2024Z01781:
- Gericht aan: H.G.J. Bruins Slot, minister van Buitenlandse Zaken
- Gericht aan: M.G.J. Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Indiener: J.M. Paternotte, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: A. Podt, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (š origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2024Z01781
Vragen van de leden Paternotte en Podt (beiden D66) aan de Ministers van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat over de uitspraken van Commandant der Strijdkrachten van Estland over Russische activiteiten in de Baltische regio met betrekking tot GPS-verstoringen (ingezonden 5Ā februari 2024).
Vraag 1
Hoe interpreteert u de recente stelling van de commandant van de Estse strijdkrachten over de toename van GPS-storingen in Oost-Europa, die mogelijk verband houden met Russische verstoringsactiviteiten?
Vraag 2
Welke maatregelen overweegt het kabinet, gezien de zorgen over GPS-storing die luchtvaartmaatschappijen, smartphones en wapensystemen treft, om de luchtvaartsector en andere kritieke infrastructuur te beschermen?
Vraag 3
Zijn deze verstoringen onderwerp van gesprek in de stuurgroep Vliegen over conflictgebieden? Zo nee, waarom niet?
Vraag 4
Tot op welke afstand van de Russische grens beschouwt de stuurgroep vliegen over conflictgebieden het luchtruim als veilig?
Vraag 5
Kunt u commentaar geven op de potentiƫle risico's en implicaties van deze storingsactiviteiten op operaties van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), gezien de rol en verplichtingen van Nederland binnen het bondgenootschap?
Vraag 6
Heeft Nederland, in afstemming met de NAVO en andere Europese partners, de volledige omvang van de dreiging die uitgaat van deze vermeende jamming-activiteiten in kaart gebracht, en welke stappen staan er gepland om deze risicoās te beperken?
Vraag 7
Bestaat er, in het licht van deze ontwikkelingen, een strategie of discussie binnen het Nederlandse kabinet of met NAVO-bondgenoten over het vergroten van de collectieve cyberdefensiecapaciteiten om potentiƫle bedreigingen van elektronische oorlogsvoering tegen te gaan? Zo nee, waarom niet?
Vraag 8
Kunt u deze vragen afzonderlijk beantwoorden?