Planning modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel
Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2024
Brief regering
Nummer: 2024D04484, datum: 2024-02-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36410-V-32).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: H.G.J. Bruins Slot, minister van Buitenlandse Zaken (Ooit CDA kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 36410 V-32 Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2024.
Onderdeel van zaak 2024Z01950:
- Indiener: H.G.J. Bruins Slot, minister van Buitenlandse Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- 2024-02-14 13:12: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-02-15 12:30: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- 2024-02-29 12:35: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
36 410 V Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2024
Nr. 32 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 7 februari 2024
Op 4 juli 2023 is uw Kamer geïnformeerd over de modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel en de bijbehorende indicatieve planning.1 In die brief is aangegeven dat aan de indicatieve planning het extra element van een preconsultatie wordt toegevoegd. Het kabinet heeft daarin ook aangegeven voornemens te zijn de formele consultatie van het conceptwetsvoorstel in het najaar van 2023 te starten. Mede namens de andere betrokken bewindspersonen, informeer ik u over de stand van zaken.
In de zomerperiode zijn middels een preconsultatie delen van het wetsvoorstel opengesteld voor commentaar. Gelijktijdig zijn expertbijeenkomsten georganiseerd om betrokken partijen in staat te stellen nadere expertise in te brengen. Het doel hiervan was om eventuele knelpunten te adresseren door het, op transparante wijze, openstellen van de beleidsvorming. Bedrijven uit veel verschillende economische sectoren en partijen uit het maatschappelijk middenveld hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun inzichten naar voren te brengen, zowel gedurende de preconsultatie, als tijdens de expertbijeenkomsten als nadien.
Zoals aangegeven heeft het kabinet de wens om te komen tot een duurzame, effectieve(re) en uitvoerbare Sanctiewet. Dit geldt des te meer omdat de modernisering zal raken aan veel verschillende thema’s en zal gelden voor een groot aantal economische sectoren.
Hierbij is er een aantal vraagstukken, waar ook tijdens en sinds de preconsultatie aandacht voor is gevraagd. Deze hebben tot nieuwe inzichten geleid, die moeten worden meegenomen binnen het wetstraject, onder meer op de thema’s toezicht op instellingen (c.q. poortwachters), gegevensdelingen en het onderzoeken van het centraliseren van meldingen, mogelijk bij een centraal meldpunt.
Het kabinet hecht belang aan het zorgvuldig opstellen van het wetsvoorstel. Hierbij wil het kabinet ook de verschillende uitvoeringsinstanties die een taak krijgen in de Sanctiewet goed betrekken. Het vergt meer tijd om tot een versie te komen die voldoende vergevorderd is voor een internetconsultatie van het gehele voorstel.
Voor het verdere proces betekent dit dat het kabinet voornemens is de formele consultatie van het conceptwetsvoorstel in het voorjaar van 2024 te starten.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
H.G.J. Bruins Slot
Kamerstukken II 2022/23, 36 200-V, nr. 95.↩︎