Voorhang subsidieregelingen verbetering basisvaardigheden 2024
Primair Onderwijs
Brief regering
Nummer: 2024D05528, datum: 2024-02-14, bijgewerkt: 2024-02-28 15:22, versie: 4
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31293-717).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M.L.J. Paul, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs (Ooit VVD kamerlid)
- Beslisnota bij Voorhang subsidieregelingen verbetering basisvaardigheden 2024
- Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs houdende regels voor de subsidieverstrekking aan scholen voor het verbeteren van de basisvaardigheden met bewezen effectieve interventies (Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor scholen 2024)
- Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs houdende regels voor de subsidieverstrekking aan prioriteitsscholen voor het verbeteren van de basisvaardigheden met bewezen effectieve interventies (Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voorprioriteitsscholen 2024)
Onderdeel van kamerstukdossier 31293 -717 Primair Onderwijs.
Onderdeel van zaak 2024Z02399:
- Indiener: M.L.J. Paul, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2024-02-27 16:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-03-07 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2024-04-04 12:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
31 293 Primair Onderwijs
31 289 Voortgezet Onderwijs
Nr. 717 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 14 februari 2024
Met het Masterplan basisvaardigheden willen we de leerprestaties op het gebied van taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid op een hoger peil krijgen. Te veel leerlingen verlaten het funderend onderwijs namelijk onvoldoende geletterd en gecijferd. Ook de prestaties van leerlingen op het gebied van burgerschap en digitale geletterdheid kunnen en moeten beter. Te veel leerlingen kunnen uiteindelijk niet meedoen in onze samenleving of beginnen met onvoldoende bagage aan het vervolgonderwijs.
Het doel van de subsidieregeling, en in het kader van basisvaardigheden, is om scholen in staat te stellen om bewezen effectieve interventies in te zetten om zo aantoonbaar de basisvaardigheden van leerlingen te verbeteren. Inmiddels zijn zo’n drieduizend scholen aan de slag in het kader van eerdere tranches van de subsidie verbetering basisvaardigheden.
Met de voorliggende subsidieregelingen kunnen nog meer scholen aan de slag met het verbeteren van de basisvaardigheden. Met een looptijd van twee jaar kunnen scholen aanspraak maken op in totaal € 500,– per leerling per schooljaar. Het totaalbedrag van deze subsidieregelingen is € 618,5 miljoen.
In dit kader leg ik het ontwerp van de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor prioriteitsscholen 2024 en de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor scholen 2024 voor. De subsidieregeling voor prioriteitsscholen is bedoeld voor scholen met het inspectieoordeel «zeer zwak» of «onvoldoende». Prioriteitsscholen zijn, anders dan de overige scholen, verzekerd van concrete hulp van onderwijscoördinatoren die in dienst zijn van OCW. Onderwijscoördinatoren ondersteunen scholen gericht bij het evidence-informed werken, zonder daarbij inhoudelijk advies te geven.
Het geld van deze subsidieregelingen mag alleen worden besteed aan bewezen effectieve interventies gericht op basisvaardigheden. Scholen voeren een nulmeting uit en monitoren de voortgang. Hierdoor krijgen scholen zicht op de leerprestaties van leerlingen voor, tijdens en na de looptijd van de subsidieregelingen.
De regelingen zullen niet eerder dan 30 dagen na verzending van deze brief gepubliceerd worden.
De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,
M.L.J. Paul