[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Informatieverzoek Impact Assessment Natuurherstelverordening

Milieuraad

Brief regering

Nummer: 2024D06861, datum: 2024-02-27, bijgewerkt: 2024-02-29 15:23, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-08-933).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 08-933 Milieuraad.

Onderdeel van zaak 2024Z02972:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

21 501-08 Milieuraad

Nr. 933 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR NATUUR EN STIKSTOF

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 februari 2024

Op 26 februari heeft uw Kamer verzocht om het Impact Assessment over de Natuurherstelverordening met de Tweede Kamer te delen, voorafgaand aan de stemming over het voorlopig akkoord in het Europees Parlement.

Het kabinet heeft, zoals eerder gemeld in de beantwoording van het schriftelijk overleg over de Natuurherstelverordening van 23 januari 2024 (Kamerstuk 21 501-08, nr. 929) een Impact Assessment uit laten voeren naar de betekenis van de Natuurherstelverordening in Nederland. Ook de juridische impact van de verordening is hierbij meegenomen.

Recent is het Impact Assessment aan het kabinet opgeleverd en vervolgens is deze interdepartementaal bestudeerd en wordt deze voorzien van een appreciatie, ook met oog op de positie die het kabinet wil innemen bij de stemming in de Europese Raad van Ministers. Het Impact Assessment wordt na afronding hiervan binnen zeer afzienbare tijd met de Tweede Kamer gedeeld, zoals ook aangegeven door de Minister voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het debat over landbouw, klimaat en voedsel van 15 februari jl. De Kamer krijgt zo de kans het Impact Assessment in haar oordeel over de Natuurherstelverordening te betrekken, voorafgaand aan stemming in een Europese Raad van Ministers.

Het Impact Assessment nu delen is zoals gezegd nog niet mogelijk nu de bespreking in het kabinet niet is afgerond. Ik wil er daarbij op wijzen dat het Impact Assessment gericht is op het bepalen van de Nederlandse positie in de Raad en de implementatie van de verordening in Nederland indien deze wordt aangenomen. Het Europees Parlement heeft een zelfstandige positie, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van de benodigde informatie over de impact van een verordening en de positie die hun leden daarover willen innemen.

Ik verwacht het Impact Assessment op zeer korte termijn te kunnen delen met uw Kamer en kijk uit naar een mogelijke gedachtewisseling over de Nederlandse positie ten aanzien van de Natuurherstelverordening, mede in het licht van het Impact Assessment.

De Minister voor Natuur en Stikstof,
Ch. van der Wal-Zeggelink