Amendement van het lid Helder over audiovisuele opnames van bezoeken van rechtsbijstandverleners aan gedetineerden voor situaties waarin verdenking is van deelname aan een criminele organisatie
Wijziging van de Penitentiaire beginselenwet in verband met aanvullende maatregelen tegen georganiseerde criminaliteit tijdens detentie
Amendement
Nummer: 2024D08379, datum: 2024-03-06, bijgewerkt: 2024-03-13 08:29, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36372-10).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: L.M.J.S. Helder, Tweede Kamerlid (BBB)
Onderdeel van kamerstukdossier 36372 -10 Wijziging van de Penitentiaire beginselenwet in verband met aanvullende maatregelen tegen georganiseerde criminaliteit tijdens detentie.
Onderdeel van zaak 2024Z03560:
- Indiener: L.M.J.S. Helder, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
- 2024-03-12 15:00: Stemmingen (Stemmingen), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
36 372 Wijziging van de Penitentiaire beginselenwet in verband met aanvullende maatregelen tegen georganiseerde criminaliteit tijdens detentie
Nr. 10 AMENDEMENT VAN HET LID HELDER
Ontvangen 6 maart 2024
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
I
In artikel I, onderdeel D, onder 2, wordt in het voorgestelde achtste lid na «bekend kunnen worden» ingevoegd «, met uitzondering van de opname van het audiovisueel toezicht als bedoeld in artikel 38a, eerste lid».
II
Na artikel I, onderdeel D, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:
Da
Na artikel 38 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:
Artikel 38a
1. Van een bezoek van de in artikel 37, eerste lid, onder j, genoemde personen aan de gedetineerde die is geplaatst in een afdeling voor intensief toezicht of in een extra beveiligde inrichting als bedoeld in artikel 13, eerste lid, onderdeel d, wordt een audiovisuele opname gemaakt, die niet wordt bekeken of beluisterd.
2. Een opname van het audiovisueel toezicht, bedoeld in het tiende lid, wordt in bewaring gegeven aan de Nederlandse orde van advocaten, bedoeld in artikel 1 van de Advocatenwet, die deze opnames voor een termijn van vijf jaar bewaart en daarna vernietigt, zonder deze te bekijken of te beluisteren.
3. Indien er een redelijke verdenking is dat een rechtsbijstandsverlener zich schuldig maakt aan deelname aan een criminele organisatie, als bedoeld in artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht, en er een redelijke verdenking is dat een gedetineerde, voor wiens rechtsbescherming de rechtshulpverlener zorg draagt, zich schuldig maakt aan deelname aan dezelfde criminele organisatie, kan de officier van justitie de rechter verzoeken haar toestemming te verlenen de audiovisuele opnames van hun gesprekken op te vragen bij de Nederlandse orde van advocaten, ten behoeve van de strafvordering.
4. Indien de rechter de toestemming, bedoeld in het voorgaande lid, verleent, verstrekt de Nederlandse orde van advocaten de opnames van het audiovisueel toezicht aan de officier van justitie.
Toelichting
De huidige wetswijziging beoogt dat er visueel toezicht komt op de gesprekken tussen gedetineerde en rechtshulpverleners in de Extra Beveiligde Inrichting(en) (EBI’s) en de Afdelingen Intensief Toezicht (AIT’s). Ondergetekende wil dat er ook audiovisueel toezicht (bewegend beeld en geluid combinatie) komt. Reden hiervoor is dat voor deze gedetineerden elke vorm van communicatie in de gaten moet kunnen worden gehouden.
Om de vertrouwelijkheid te waarborgen tussen cliënt en rechtshulpverleners dienen de opgenomen gesprekken (visueel en audio), opgenomen en beveiligd bewaard worden door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). De NOvA dient deze gesprekken voor de duur van 5 jaar te bewaren.
De betreffende gesprekken kunnen in het kader van een strafproces door het Openbaar Ministerie worden opgevraagd via de rechter. Het OM moet hierbij wel redelijke verdenkingen hebben jegens de rechtshulpverlener van het doorspelen van informatie.
Helder