[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

A-brief over het project vervanging legering KIM

Defensienota 2022 - Sterker Nederland, Veiliger Europa

Brief regering

Nummer: 2024D08833, datum: 2024-03-07, bijgewerkt: 2024-03-26 10:52, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36124-40).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36124 -40 Defensienota 2022 - Sterker Nederland, Veiliger Europa.

Onderdeel van zaak 2024Z03769:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

36 124 Defensienota 2022 – sterker Nederland, veiliger Europa

Nr. 40 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 maart 2024

Aanleiding

Goede huisvesting voor onze nieuwe generaties militairen is van cruciaal belang voor een veilige leer- en leefomgeving en daarmee ook voor de werving en het behoud van deze militairen. Op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder, onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie, vindt de initiële opleiding van toekomstige marineofficieren plaats, gericht op onderwijs en vorming. De legering op dit instituut en het daarbij gehanteerde internaatsysteem is een belangrijk onderdeel van het vormingsproces. De technische, functionele en economische levensduur van de huidige legering is al geruime tijd verstreken. Het gebouw is ouder dan vijftig jaar waarbij ook sprake is van achterstallig onderhoud. Het op niveau brengen van het gebouw is financieel niet doelmatig. Hierdoor voldoet de huidige legering niet meer. Daarnaast groeit het aantal studenten structureel van 330 naar 380, waardoor er onvoldoende legering is. Een ingehuurd legeringsschip vangt dit tekort tijdelijk op, tot uiterlijk 1 oktober 2029. Het project vervanging legering KIM voorziet in de nieuwbouw van een legeringsgebouw in Den Helder op het KIM en de aanpassing van één van de bestaande gebouwen op het terrein van het KIM. De nieuwe legering wordt opgeleverd in het tweede kwartaal van 2028.

Behoefte

Het doel is een nieuw legeringsgebouw te realiseren om alle studenten aan het KIM tijdens de initiële opleiding te kunnen huisvesten. Daarnaast gaat het om het huisvesten van een aantal studenten van het technische deel van Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie. De nieuwbouw moet voldoen aan de actuele wet- en regelgeving. Hiermee realiseert Defensie duurzaam en modern vastgoed. Het project behelst ook de aanpassing van één van de bestaande gebouwen op het terrein van het KIM waar 100 studieplekken worden gecreëerd om wonen en studeren van elkaar te scheiden tijdens de allereerste fase van de opleiding waarbij de studenten slapen in slaapzalen. Dit gebouw maakt deel uit van een beschermd stadsgezicht en moet daarom behouden blijven.

Uitwerking

Personeel

Personeel is het fundament van de Defensieorganisatie. Het nieuwe legeringsgebouw en de aanpassing van het studiegebouw dragen bij aan een veilige leer- en leefomgeving voor de studenten aan het KIM.

Duurzaamheid

Nieuwe gebouwen voldoen bij oplevering aan alle duurzaamheidseisen en zijn brandveilig en technisch op norm. Daarbij wordt gestreefd om de nieuwbouw klimaatbestendig te maken zodat het legeringsgebouw ook in de toekomst aan veranderende klimaatdoelstellingen blijft voldoen. Ook de nieuwbouw in dit project dient minimaal te voldoen aan de BENG-eisen voor overheidsgebouwen en biedt mogelijkheden om meer te doen ten aanzien van duurzaamheid.

Ruimtelijke ordening, regio en omgeving

Defensie is op dit moment in goed overleg met de gemeente Den Helder over de te volgen procedure in de ruimtelijke ordening om het project te kunnen realiseren. Verder is uw Kamer op 29 juni 2023 geïnformeerd over het bestuursakkoord «ontwikkeling Maritiem cluster Den Helder» (Kamerstuk 36 124, nr. 34) tussen het Ministerie van Defensie, provincie Noord-Holland en de gemeente Den Helder. Het project vervanging legering KIM geeft mede inhoud en vorm aan het element «personeel» doordat deze legering wordt gerealiseerd op het KIM buiten het haventerrein nabij de binnenstad van Den Helder. Hierdoor wordt de binding met de stad versterkt en kan de realisatie van dit project bijdragen aan de werving van personeel. Door te investeren in nieuwe legering en studeermogelijkheden voor het KIM draagt Defensie tot slot ook bij aan de versterking van het onderwijs in de regio.

Risico’s

Voor dit project is een risicobeoordeling gemaakt met aandacht voor marktwerking, capaciteit, levertijden, beschikbaarheid van materialen, bezwaarprocedures en verstoring van bedrijfsprocessen. De beoordeling van deze risico’s heeft geleid tot een verhoging van de risicoreservering van 2,5% naar 5%.

Het legeringsschip mag tot 1 oktober 2029 worden gebruikt. Daarna is het gebruik van het legeringsschip op deze locatie in strijd met het bestemmingsplan. De nieuwe legering is volgens de huidige planning voor 1 oktober 2029 gerealiseerd.

Financiën

Het programmabudget van dit vastgoedproject zit, inclusief risicoreservering, in de bandbreedte van 50 tot 250 miljoen euro. Deze investering komt ten laste van het investeringsbudget van Defensie. Binnenkort stuur ik u een brief met een voorstel tot verhoging van de grens voor het versturen van A-brieven voor vastgoedprojecten conform het Defensie Materieel Proces, zoals toegezegd op verzoek van uw Kamer (TZ202402-006 van 29 januari 2024).

Vooruitblik

Met dit project realiseert Defensie duurzame en toekomstbestendige huisvesting voor de nieuwe generaties studenten aan het KIM waarbij tevens een veilige leer- en leefomgeving is gewaarborgd.

Vanwege het projectvolume en de beperkte complexiteit van het project, ben ik voornemens het Defensie Ondersteuningscommando te mandateren voor dit project. De Tweede Kamer zal over de voortgang van dit project worden geïnformeerd via het Defensie Projectenoverzicht.

De Minister van Defensie,
C.A. van der Maat