[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Onderzoeksrapport ‘In- en doorstroom van online criminaliteit in de strafrechtketen'

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Brief regering

Nummer: 2024D09121, datum: 2024-03-11, bijgewerkt: 2024-03-14 17:18, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-26643-1144).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 26643 -1144 Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Onderdeel van zaak 2024Z03891:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

29 911 Bestrijding georganiseerde criminaliteit

Nr. 1144 BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR RECHTSBESCHERMING EN VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 maart 2024

Hierbij bieden wij u het onderzoeksrapport «In- en doorstroom van online criminaliteit in de strafrechtketen» aan. Het onderzoek is in de periode mei 2021 tot december 2023 uitgevoerd door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), in opdracht van het WODC.

De snelle digitalisering van de maatschappij gaat gepaard met een stijging van online gepleegde criminaliteit. Daarbij lijkt de in- en doorstroom in de strafrechtketen (het traject van aangifte tot veroordeling) van verdachten van online criminaliteit achter te blijven bij de ontwikkeling van het slachtofferschap van online criminaliteit, zoals gerapporteerd in de Veiligheidsmonitor van het CBS. In het hier aangeboden onderzoekrapport is de actuele instroom van jeugdige en volwassen verdachten van online criminaliteit in de strafrechtketen in beeld gebracht. Ook is nagegaan in welke mate er in de strafrechtketen doorstroming plaatsvindt, oftewel hoe vaak een aangifte tot een verdachte, een aanhouding dan wel een veroordeling leidt.

Het onderzoek richtte zich zowel op cybercrime als op gedigitaliseerde criminaliteit. Bij cybercrime worden via IT-middelen strafbare feiten gepleegd tegen IT-middelen. Hierbij kan worden gedacht aan hacking en inzet van ransomware. Bij gedigitaliseerde criminaliteit worden via IT-middelen traditionele vormen van criminaliteit gepleegd, bijvoorbeeld online aan- of verkoopfraude en online bedreiging. Naast de in- en doorstroom van online criminaliteit besteedde het onderzoek ook aandacht aan mogelijke knelpunten binnen de strafrechtketen en verbetermogelijkheden.

Over de uitkomsten van dit onderzoek gaan wij in overleg met de betrokken organisaties in de strafrechtketen, in het bijzonder met de politie en het openbaar ministerie. Mede naar aanleiding daarvan zullen we onze inhoudelijke beleidsreactie op dit rapport opnemen in de jaarlijkse voortgangsbrief over de integrale aanpak cybercrime die we u vóór het zomerreces zullen doen toekomen.

De Minister voor Rechtsbescherming,
F.M. Weerwind

De Minister van Justitie en Veiligheid,
D. Yeşilgöz-Zegerius