Rapportage Rijkswegennet 2023
Vaststelling van de begrotingsstaat van het Mobiliteitsfonds voor het jaar 2024
Brief regering
Nummer: 2024D11790, datum: 2024-03-26, bijgewerkt: 2024-04-02 15:23, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36410-A-52).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M.G.J. Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 36410 A-52 Vaststelling van de begrotingsstaat van het Mobiliteitsfonds voor het jaar 2024.
Onderdeel van zaak 2024Z05049:
- Indiener: M.G.J. Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2024-03-28 13:20: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-04-10 09:15: Procedurevergadering IenW (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2024-06-27 13:00: MIRT - agendastukken worden verplaatst naar nog te plannen notaoverleg MIRT (Commissiedebat), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2024-11-25 10:00: Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) (Notaoverleg), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
Preview document (ð origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
36 410 A Vaststelling van de begrotingsstaat van het Mobiliteitsfonds voor het jaar 2024
Nr. 52 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 26Â maart 2024
Bijgaand ontvangt u de Rapportage Rijkswegennet van 2023. Deze rapportage bevat de jaarcijfers over het gebruik van het Rijkswegennet, de filezwaarte, de filetop-10 en het reistijdverlies. De rapportage geeft feitelijke informatie weer en heeft niet tot doel om politieke of bestuurlijke vraagstukken aan te kaarten.
Belangrijkste bevindingen in deze rapportage
Nadat de laatste coronamaatregelen eind maart 2022 werden ingetrokken is het een stuk drukker op de weg. Dit is zowel terug te zien in de afgelegde kilometers door voertuigen, files en reistijdverlies.
Ten opzichte van 2022:
⢠is het aantal voertuigkilometers dat in een jaar op het rijkswegennet is afgelegd met 2,9 procent toegenomen tot 69,3 miljard voertuigkilometers.
⢠is de jaarfilezwaarte met 36,1 procent toegenomen. De grootste file-oorzaak zijn de reguliere spitsfiles (hoge intensiteit), gevolgd door incidentele files (ongevallen en incidenten).
⢠is het aandeel files door werkzaamheden gestegen naar 5,5 procent. Het aandeel files door aanleg en gepland onderhoud blijft daarmee onder de norm van 10 procent van het totaal aan files, zoals afgesproken in de Tweede Kamer.
⢠is het aantal uren dat alle weggebruikers gezamenlijk extra hebben moeten reizen, onder andere doordat ze in de file stonden, toegenomen met 24,7 procent. Hiermee komt het reistijdverlies op 61,8 miljoen uur op jaarbasis. Reistijdverlies treedt op wanneer de weggebruiker niet de referentiesnelheid van 100 kilometer per uur kan rijden.
⢠is het totale economische reistijdverlies op jaarbasis met 49 procent toegenomen. Het grootste economische reistijdverlies wordt gemeten op het traject A2 tussen knooppunt Deil en knooppunt Empel.
⢠De economische reistijdverliezen worden bepaald aan de hand van omvang en samenstelling (vracht, woon-werk, zakelijk en overige verplaatsingsmotieven) van files.
Ten opzichte van de vorige rapportage zijn er drie nieuwe locaties in de filetop-10. Dit betreffen de A27 Gorinchem-Breda tussen Industrieterrein Avelingen en Brug over de Merwede en Werkendam (positie 4), de A27 Breda-Gorinchem tussen Werkendam en Brug over de Merwede en Industrieterrein Avelingen (positie 8) en de A10 KP De Nieuwe Meer-KP Amstel tussen Amsterdam-Oud Zuid en Amsterdam-Rivierenbuurt (positie 10). Er is een nieuwe locatie op de eerste plaats dit jaar, namelijk de A16 Breda-Rotterdam bij het Terbregseplein. De files op de A2 's-Hertogenbosch-Utrecht tussen KP Empel en Kerkdriel, de A15 Gorinchem-Rotterdam Maasvlakte bij KP Benelux en de A15 Ridderkerk-Gorinchem tussen Sliedrecht-West en Sliedrecht-Oost komen niet meer voor in de filetop 10.
Openstellingen
In 2023 is er 18,4 kilometer aan nieuwe strooklengte opgeleverd, verdeeld over twee nieuwe wegdelen: op de A7 Zuidelijke Ringweg Groningen tussen Hoogkerk en Groningen-west in beide richtingen en het in gebruik nemen van de nieuwe N209 op het tracé van de A16 tussen A13 en Bergschenhoek.
Werkzaamheden
Rijkswaterstaat heeft in 2023 onder andere gewerkt aan de volgende wegenprojecten:
⢠De reconstructie van de A7 Zuidelijke ringweg Groningen;
⢠De aanleg van de A4/A44 Rijnlandroute (door de provincie Zuid-Holland in samenwerking met Rijkswaterstaat);
⢠De aanleg van de A24 Blankenburgverbinding tussen de A15 bij Rozenburg en de A20 bij Vlaardingen;
⢠Het verlengen van de A16 tussen het Terbregseplein en de A13;
⢠De uitbreiding van de capaciteit en de aanleg van een wisselbaan in het traject A9 Badhoevedorp-Holendrecht;
⢠De reconstructie van de A10 Zuidasdok waarbij de weg verbreedt wordt, knooppunten verbeterd en tunnels aangelegd.
⢠De verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder. Binnen dit project worden verschillende bruggen vervangen, daarnaast wordt knooppunt Hooipolder voorzien van een directe verbindingsboog;
⢠De verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello;
⢠De versterking van de Afsluitdijk. Bij de aanleg van dit waterveiligheidsproject worden de vluchtstroken op de A7 tevens verbreed in het kader van de verkeersveiligheid.
Beleving
Voor het eerst is in deze rapportage het hoofdstuk beleving opgenomen, waarin wordt ingegaan op de gebruikerstevredenheid van automobilisten. 87% van de automobilisten geeft aan (zeer) tevreden te zijn over Rijkswaterstaat als beheerder van het rijkswegennet.
Specifiek thema: Geactualiseerde hinderaanpak
De Hinderaanpak kent op hoofdlijnen drie verschillende onderdelen: Slim Plannen, Slim Bouwen en Slim Reizen. Rijkswaterstaat werkt al jaren met een Hinderaanpak, hij is onlangs geactualiseerd aan de hand van ervaringen die we de afgelopen jaren hebben opgedaan. In dit hoofdstuk wordt er gekeken naar die actualisatie en het gebruik ervan in praktijk.
Specifiek thema: Verkeersveiligheid
Het beleid van Rijkswaterstaat is erop gericht om de verkeersveiligheid te waarborgen, waardoor er minder gewonden en doden in het verkeer in Nederland vallen. In dit hoofdstuk worden de cijfers met betrekking tot verkeersongevallen besproken.
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
M.G.J. Harbers