[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Pauzering vierde ronde Nationaal Groeifonds

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Nationaal Groeifonds voor het jaar 2024

Brief regering

Nummer: 2024D12441, datum: 2024-03-28, bijgewerkt: 2024-04-25 17:30, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36410-L-13).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36410 L-13 Vaststelling van de begrotingsstaat van het Nationaal Groeifonds voor het jaar 2024.

Onderdeel van zaak 2024Z05375:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

36 410 L Vaststelling van de begrotingsstaat van het Nationaal Groeifonds voor het jaar 2024

Nr. 13 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 maart 2024

Op dinsdag 19 maart zijn de moties Sneller1 verworpen door het parlement.2 De moties verzochten de regering om op de kortst mogelijke termijn duidelijkheid te geven over de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds en om niet te bezuinigen op het Nationaal Groeifonds en de resterende middelen te blijven inzetten voor innovatieve, duurzame en structurele economische groei.

In reactie op het verwerpen van deze moties heb ik desgevraagd moeten concluderen dat dit voor nu een pauze betekent voor de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds. In deze brief licht ik deze reactie, mede namens de Minister van Financiën, nader toe. Daarbij ga ik in op de gevolgen voor de vierde ronde en op de voortzetting van de lopende projecten uit de eerste drie rondes.

Gevolgen voor de vierde ronde

In het Commissiedebat Verdienvermogen met de Tweede Kamer op 15 februari 2024 heb ik voorgesteld om de planning van de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds met twee maanden uit te stellen om ruimte te bieden aan de vragen over het Nationaal Groeifonds die bij de Tweede en Eerste Kamer leven. Daarmee werd de voorgenomen datum voor openstelling van de subsidieregeling uitgesteld van 1 april naar 1 juni 2024. Volgens deze nieuwe planning zou de openstellingsregeling per 1 april worden gepubliceerd en de verplichte vooraanmelding op diezelfde datum worden opengesteld.

Na de uitslag van de stemmingen over bovengenoemde moties is de publicatie van de openstellingsregeling en de openstelling van de vooraanmelding per 1 april niet meer realistisch. Dit betekent dat de eerder gecommuniceerde planning van openstelling in juni 2024 niet mogelijk meer is. Verder kan ik deze uitslag niet anders interpreteren dan dat er op dit moment onvoldoende steun is in de Tweede Kamer om de vierde ronde op korte termijn open te stellen. Daarom betekent het voor nu helaas een pauze voor de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds. Dit geldt voor de subsidieroute en de departementale route.

Ik besef dat dit voor alle bedrijven en organisaties die veel tijd en moeite hebben gestoken in de ontwikkeling van een voorstel voor de vierde ronde een teleurstelling is.

Er resteert in 2025 budget voor een openstelling in de tweede helft van 2024. Het resterende budget voor het Nationaal Groeifonds betreft 6,1 miljard euro, indien het parlement akkoord gaat met de plannen die het kabinet presenteert bij Voorjaarsnota.

Voortzetting eerste, tweede en derde ronde

Er zijn drie indieningsrondes van het Nationaal Groeifonds geweest, waarbij over 52 projecten positief is besloten. Het kabinet zal zich blijven inzetten voor de verdere uitvoering van deze projecten. Het kabinet acht het van bijzonder belang dat de reserveringen uit deze rondes in stand blijven, ook na de formatie. Er wordt onder andere geïnvesteerd in het ontwikkelen van medicijnen tegen kanker, het technisch beroepsonderwijs, de bestrijding van laaggeletterdheid, de verduurzaming van de landbouw, lucht- en binnenvaart, grootschalige onderzoeksinfrastructuur zoals de Einstein Telescoop en in de ontwikkeling van sleuteltechnologieën als quantum, kunstmatige intelligentie en 6G.

Deze investeringen dragen niet alleen bij aan het versterken van het duurzaam verdienvermogen van Nederland, maar ook aan onze strategische onafhankelijkheid. Daarbij wordt er gewerkt aan oplossingen voor de grote maatschappelijke opgaven van deze tijd, zoals betere en meer toegankelijke zorg, verduurzaming, digitalisering, beter onderwijs en een gezondere leefomgeving. Het kabinet hecht aan continuïteit en zekerheid voor alle bedrijven, organisaties, regio’s en buitenlandse partners die hier al investeringen in hebben gedaan en gecommitteerd zijn om van deze projecten een succes te maken.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
M.A.M. Adriaansens


  1. Kamerstuk 32 637, nr. 618; Kamerstuk 32 637, nr. 619.↩︎

  2. Stemmingen | Tweede Kamer der Staten-Generaal↩︎