Aanstelling Kwartiermaker Economische Agenda Groningen
Parlementaire enquête aardgaswinning Groningen
Brief regering
Nummer: 2024D13028, datum: 2024-04-03, bijgewerkt: 2024-04-08 15:46, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35561-59).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.A. Vijlbrief, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
Onderdeel van kamerstukdossier 35561 -59 Parlementaire enquête aardgaswinning Groningen.
Onderdeel van zaak 2024Z05631:
- Indiener: J.A. Vijlbrief, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2024-04-04 12:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-04-09 17:00: Procedurevergadering Economische Zaken en Klimaat (Procedurevergadering), vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2024-09-11 11:30: procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken (Procedurevergadering), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2025-01-30 10:00: Herstel Groningen (Commissiedebat), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
35 561 Parlementaire enquête aardgaswinning in Groningen
Nr. 59 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 3 april 2024
In «Nij Begun – Op weg naar erkenning, herstel en perspectief» heeft het kabinet beschreven dat de aanpak van schadeherstel en de uitvoering van de versterking hand in hand zal gaan met de inzet op sociaal en economisch perspectief voor de inwoners van Groningen en Noord-Drenthe door middel van langjarige agenda’s.
Voor economisch perspectief is tot 2055 in totaal circa € 4,5 mld beschikbaar, waarvan € 3 mld voor een investering van dertig jaar in sleutelprojecten voor economische structuurversterking. Het doel is dat Groningen en Noord-Drenthe een aantrekkelijke plaats zullen zijn en blijven om te werken, leren en investeren. Een goede plek om te wonen, op te groeien en gezond oud te worden. En een gebied waarvan de ruimtelijke kwaliteit wordt beschermd en versterkt in evenwicht met het beoogde economisch perspectief.
In januari van dit jaar is een Startdocument van regio en Rijk aan uw Kamer gestuurd waarin op hoofdlijnen de bouwstenen van een economische agenda zijn beschreven.1 Hierbij is gemeld dat op korte termijn een Kwartiermaker benoemd zou worden om in 2024 in brede afstemming met alle belanghebbenden een economische agenda uit te werken.
De economische agenda zal beschrijven hoe in gezamenlijkheid wordt ingezet op de thema’s energie, gezondheid en landbouw/natuur, evenals belangrijke randvoorwaarden zoals ondersteuning van het mkb en versterken van het lokale ondernemings- en vestigingsklimaat. Door middel van programma’s en sleutelprojecten zal worden ingezet op brede welvaart voor Groningen en Noord-Drenthe. Onderdeel van de opdracht aan de kwartiermaker is het uitwerken van de governance benodigd voor de gezamenlijke uitwerking en uitvoering van de agenda.
Door middel van deze brief informeer ik u, mede namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat, dat de heer Jakob Klompien per 1 april is benoemd tot kwartiermaker voor de Economische Agenda.
De kwartiermaker krijgt een deeltijdaanstelling bij zowel de provincie Groningen als bij het Rijk (50/50), en werkt nadrukkelijk voor de hele regio (alle gemeenten in de provincie Groningen, de provincie Groningen en drie gemeenten uit Noord-Drenthe, Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo). Zijn aanstelling is voor de duur van een jaar. De heer Klompien treedt voor twee dagen per week in dienst van EZK.
Eind 2023 is door regio en Rijk de opdracht voor de kwartiermaker uitgewerkt, en is een profiel voor mogelijke kandidaten opgesteld. De vacature voor de kwartiermaker is eind december gepubliceerd door de provincie Groningen en het Ministerie van EZK. Begin 2024 hebben selectiegesprekken plaatsgevonden met een bestuurlijke vertegenwoordiging uit Groningen en Noord-Drenthe. Met de voorgedragen kandidaat is door de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat een positief draagvlakgesprek gevoerd.
De aanstelling bij regio én Rijk bevordert de betrokkenheid van het kabinet bij de regionale opgave, en borgt tegelijkertijd dat de uitwerking van de economische agenda past bij de financiële, juridische en beleidsmatige kaders van zowel het Rijk, de provincie Groningen en de gemeenten. De kwartiermaker wordt aan Rijkszijde aangesteld bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De kwartiermaker heeft de opdracht om de economische agenda samen met een brede coalitie van publieke en private partijen uit de regio te gaan ontwikkelen en deze eind 2024 op te leveren. De Tweede Kamer zal in de loop van 2024 over de voortgang geïnformeerd worden.
Voor de economische agenda geldt dat actief de samenhang zal worden gezocht met de sociale agenda, waarvoor in november 2023 de heer Henk Nijboer als kwartiermaker is aangesteld.
De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
J.A. Vijlbrief
Kamerstuk 35 561, nr. 57↩︎