Onderzoek naar de perspectieven van ouders op kindregelingen
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024
Brief regering
Nummer: 2024D17255, datum: 2024-04-25, bijgewerkt: 2024-05-29 16:57, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36410-XV-68).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C.E.G. van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Ooit CDA kamerlid)
- Beslisnota bij Kamerbrief Onderzoek naar de perspectieven van ouders op kindregelingen (deel 1)
- Onderzoeksrapport perspectieven ouders kindregelingen
- Beslisnota bij Kamerbrief Onderzoek naar de perspectieven van ouders op kindregelingen (deel 2)
Onderdeel van kamerstukdossier 36410 XV-68 Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024.
Onderdeel van zaak 2024Z07511:
- Indiener: C.E.G. van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2024-05-16 14:10: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-05-21 16:30: Procedures en brieven SZW (Procedurevergadering), vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2024-05-29 14:00: Kinderbijslag en kindgebonden budget (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2024-10-24 14:15: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
36 410 XV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024
Nr. 68 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 25 april 2024
Ouders vinden het belangrijk dat een toekomstig stelsel van kindregelingen simpel en zo voorspelbaar mogelijk is. Dit blijkt uit het onderzoek naar de perspectieven van ouders op de kindregelingen. Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van de ambtelijke verkenning naar de toekomst van de kinderbijslag en het kindgebonden budget, waar ik uw Kamer op 9 februari over heb geïnformeerd1.
In de verkenning zijn de perspectieven van ouders betrokken door middel van interviews en een co-creatiesessie. Hierbij deel ik graag het onderzoeksrapport «Met de burger aan de tekentafel, een onderzoek naar de perspectieven van ouders op kindregelingen» met uw Kamer. TheRevolution heeft het onderzoek uitgevoerd.
In het onderzoek is te lezen dat de ervaring met de huidige regelingen uiteenlopen per situatie: van een groep die tegen het huidige stelsel is en/of de tegemoetkoming ervaart als een «extraatje» tot aan een groep die aangeeft geldstress te ervaren en de tegemoetkoming gebruikt voor het betalen van de vaste lasten.
Voor wat betreft een mogelijke toekomstige regeling geven ouders aan dat een toekomstig stelsel simpel moet zijn en zonder terugvorderingen van kindregelingen. Ouders pleiten voor een systeem waar het principe «hebben is houden» geldt. Verder vinden ouders het belangrijk dat (meer) werken loont, zij zelf de regie hebben, een stelsel kindgericht en flexibel is, en er aandacht is voor het verschil in kosten voor kinderen tussen gemeenten.
De eerste resultaten van het onderzoek zijn al meegenomen in de ambtelijke verkenning naar de kindregelingen.2 Verbetering van het stelsel van kindregelingen is nodig om een aantal knelpunten op te lossen. De ambtelijke verkenning constateert dat een belangrijke stap naar een structurele oplossing voor deze knelpunten ligt in het komen tot één vereenvoudigde regeling met één wettelijk kader.
Tijdens het commissiedebat kinderbijslag en kindgebonden budget van 23 mei 2024 ga ik graag met uw Kamer in gesprek over de toekomst van de kindregelingen en hoe we dat voor ouders kunnen vereenvoudigen.
Ik ben benieuwd naar uw ideeën hierbij.
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
C.E.G. van Gennip