Korporaal van de mariniers Jeroen Houwelingbrug A7 Purmerend
Aanleg en de aanpassing van hoofdinfrastructuur
Brief regering
Nummer: 2024D17497, datum: 2024-04-26, bijgewerkt: 2024-05-06 12:24, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29385-138).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M.G.J. Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 29385 -138 Aanleg en de aanpassing van hoofdinfrastructuur.
Onderdeel van zaak 2024Z07613:
- Indiener: M.G.J. Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2024-05-14 15:30: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-05-22 09:15: Procedurevergadering IenW (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2024-06-27 13:00: MIRT - agendastukken worden verplaatst naar nog te plannen notaoverleg MIRT (Commissiedebat), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2024-11-25 10:00: Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) (Notaoverleg), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
29 385 Aanleg en de aanpassing van hoofdinfrastructuur
Nr. 138 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 26 april 2024
Sinds maandag 5 april tot en met begin september wordt er door Rijkswaterstaat gewerkt aan de Korporaal van de mariniers Jeroen Houwelingbrug in de A7 nabij Purmerend. Uit inspecties is namelijk gebleken dat de brug versterkt moet worden. Om deze reden is er sinds oktober 2022 een gewichtsbeperking van 30 ton ingesteld op de brug. Hiermee was de situatie op de brug tijdelijk veiliggesteld. Een snelle aanpak van de brug is noodzakelijk en wenselijk om zo snel mogelijk de gewichtsbeperking voor het vrachtverkeer van 30 ton op te kunnen heffen. Over deze werkzaamheden heeft de Kamer eerder vragen gesteld, over onder meer de hinder die daar mee gepaard gaat en de gevolgen voor transportsector.1
Rijkswaterstaat doet er alles aan om de hinder, samen met alle publieke en private partners in de regio te beperken. Rijkswaterstaat heeft daarbij de uitvoeringsperiode weten in te korten van 7 naar 5 maanden.
Tijdens het eerste deel van de werkzaamheden wordt het verkeer in beide richtingen met versmalde rijstroken over één helft van de brug geleid, terwijl de andere helft van de brug versterkt wordt. Het verkeer wordt daarmee tijdens het eerste deel van de werkzaamheden over een nog niet versterkt deel van de brug geleid. Hierdoor wordt deze helft van de brug zwaarder belast en geldt er gedurende deze situatie, op basis van berekeningen van belasting, een verdere gewichtsbeperking van 25 ton.
Uit monitoring is inmiddels gebleken dat deze gewichtsbeperking door het zwaar verkeer massaal genegeerd wordt. Zo rijden er dagelijks circa 350 voertuigen over de brug die zwaarder zijn dan 25 ton met uitschieters tot boven de 40 ton. Dit ondanks de intensieve handhaving met staande houdingen en weegbruggen van de politie in samenwerking met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Daarnaast heeft Rijkswaterstaat hiervoor aandacht gevraagd via de branchevereniging en de media bij de transportsector. Dit heeft er niet toe geleid dat te zwaar verkeer geen gebruik meer maakt van de brug, daarmee is er sprake van een onveilige situatie op de brug.
Rijkswaterstaat heeft daarom de start van de boorwerkzaamheden die nodig zijn om het extra staal aan te brengen, opgeschort. De reden hiervoor is dat door de boorwerkzaamheden de brug extra verzwakt wordt. Dit zou zorgen voor een onveilige situatie voor het personeel van de aannemer dat aan de brug werkt, maar ook voor het verkeer dat van de brug gebruik maakt.
Aangezien bovenstaande maatregelen helaas onvoldoende effect hebben, heeft Rijkswaterstaat besloten tot een verbod voor vrachtauto’s en bussen, dat maandag 29 april van kracht wordt. Concreet betekent dit dat er sprake is van een verbod voor vrachtverkeer en bussen om gebruik te maken van de brug over de A7 nabij Purmerend totdat de brug versterkt is. Het gaat hier niet om OV-bussen omdat deze al geen gebruik maken van de brug. Deze maatregel moet voorkomen dat er te zwaar verkeer over de brug rijdt.
Dit is een ingrijpende maatregel maar helaas onvermijdelijk. Het gevolg is dat het vrachtverkeer met een gewicht onder de 25 ton, dat eerder nog gebruik kon maken van de brug, nu genoodzaakt is om om te rijden en de maatregel voor hen tot extra hinder leidt.
Verder uitstel van de boorwerkzaamheden zou leiden tot aanzienlijke vertraging van alle werkzaamheden aan de brug. De eerdere versnelde uitvoeringsperiode zou hiermee ook onder druk komen te staan. Ook zorgt vertraging van de werkzaamheden aan de brug voor overlap met andere voorziene werkzaamheden in de regio, waardoor de hinder toeneemt. De aannemer zal vanaf maandag 29 april de werkzaamheden weer aanvangen.
Overigens is op donderdagochtend 25 april aan het licht gekomen dat tijdens zaagwerkzaamheden de bestaande wapening is geraakt. Om een onveilige situatie te voorkomen is per direct het fietspad ten noorden van het kanaal en een deel van de Zuiddijk afgesloten. Hier wordt een hulpconstructie geplaatst. Dit duurt enkele dagen. Hierna kunnen de weg en het fietspad onder de brug weer veilig gebruikt worden. Het verkeer op de brug ondervindt geen hinder en kan veilig over de brug. Of dit gevolgen heeft voor de planning van het werk, wordt nog in kaart gebracht.
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
M.G.J. Harbers
Kenmerk 2023Z18497↩︎