[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Afzien beroep op verjaring aansprakelijkheid bij PAS-melders

Problematiek rondom stikstof en PFAS

Brief regering

Nummer: 2024D17539, datum: 2024-04-26, bijgewerkt: 2024-05-03 11:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35334-296).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35334 -296 Problematiek rondom stikstof en PFAS.

Onderdeel van zaak 2024Z07626:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

35 334 Problematiek rondom stikstof en PFAS

Nr. 296 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR NATUUR EN STIKSTOF

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 april 2024

De problematiek van de PAS-melders blijft een prioriteit voor dit kabinet. Rijk en provincies blijven werken aan oplossingen zoals ik u op 12 april jl. heb geïnformeerd (Kamerstuk 35 334, nr. 295). Een integraal onderdeel van de verbreding is de mogelijkheid tot het verzoeken van een vergoeding wanneer een PAS-melder schade heeft ondervonden. Voor PAS-melders die een beroep willen doen op schadevergoeding waar de staat voor aansprakelijk is, is vorig jaar februari een commissie ingesteld.

Bij aansprakelijkheidstelling door een partij geldt een verjaringstermijn van vijf jaar op grond van het Burgerlijk Wetboek sinds de gedupeerde bekend is geworden met de schade en een aansprakelijke kan aanwijzen. De uitspraak van de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State waarbij de vrijstelling bij het PAS kwam te vervallen, dateert van 29 mei 2019. In individuele gevallen kan dat betekenen dat PAS-melders vanaf 30 mei 2024 dus geen gebruik meer kunnen maken van een beroep op schadevergoeding.

Gelet op de specifieke omstandigheden van deze ondernemers acht ik een verjaringsverweer rechtens niet redelijk. Ik heb daarom besloten om in ieder geval beroep op verjaring uit te stellen tot 1 juni 2029. Daarmee geef ik PAS-melders de mogelijkheid weloverwogen een verzoek in te dienen bij de schadecommissie. Hierdoor blijft de mogelijkheid tot een schadevergoeding onderdeel van de aanpak voor PAS-melders. Ook wil ik via deze weg voorkomen dat PAS-melders zelf moeite moeten doen om de verjaring te stuiten. Vanaf 1 juni 2029 kan de verjaring alsnog door de Staat worden ingeroepen. Het tot 1 juni 2029 afzien van een beroep op verjaring zal ook gelden voor activiteiten die onder de vrijstelling van de vergunningplicht onder het PAS vielen, maar niet verplicht waren een melding te doen (meldingsvrije activiteiten).

Tot slot wil ik benadrukken dat ik hoop dat het veel PAS-melders samen met de overheid lukt om een andere oplossing te vinden dan een schadevergoeding.

De Minister voor Natuur en Stikstof,
Ch. van der Wal-Zeggelink