Antwoord op vragen van de leden Wilders en Markuszower over het bericht ‘Israëlische ambassade dient klacht in bij Schiphol na incident met vrijgelaten gijzelaar’
Antwoord schriftelijke vragen
Nummer: 2024D18243, datum: 2024-05-07, bijgewerkt: 2024-05-08 13:49, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20232024-1674).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M.G.J. Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2024Z05974:
- Gericht aan: M. Rutte, minister-president
- Indiener: G. Wilders, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: G. Markuszower, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
1674
Vragen van de leden Wilders en Markuszower (beiden PVV) aan de Minister-President over het bericht «Israelische ambassade dient klacht in bij Schiphol na incident met vrijgelaten gijzelaar» (ingezonden 8 april 2024).
Antwoord van Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 7 mei 2024). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2023–2024, nr. 1482.
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht over twee Israëlische vrouwen – waarvan er een eerder door Hamas werd gegijzeld – die vrijdag 5 april jongstleden zouden zijn «aangevallen, vernederd en/of gedegradeerd» op Schiphol door een veiligheidsmedewerker?1
Antwoord 1
Ja
Vraag 2 en 3
Kunt u aangeven of dit bericht klopt?
Indien dit bericht klopt, kunt u dan bevorderen dat de genoemde veiligheidsmedewerker wordt ontslagen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 2 en 3
Ik ben net als u, erg geschrokken van de berichtgeving. Het is natuurlijk heel verdrietig als een kwetsbaar iemand zich opnieuw gekwetst en onheus bejegend voelt. Ik heb daarom bij de betrokken partijen navraag gedaan over wat er voorgevallen is. De Koninklijke Marechaussee geeft aan dat zij ter plaatse een bemiddelende rol heeft gespeeld.
Het gaat hier om het handelen van een medewerker in dienst van Schiphol. Omdat het een medewerker van Schiphol betreft, heeft het Ministerie van IenW geen zeggenschap over deze medewerker. Dat is aan de luchthaven. De luchthaven heeft als werkgever zelf actie ondernomen richting betrokkenen. Schiphol geeft bij navraag aan in persoonlijk contact via de ambassade excuses te hebben aangeboden.
Telegraaf, 7 april 2024, «Israëlische ambassade dient klacht in bij Schiphol na incident met vrijgelaten gijzelaar» (https://www.telegraaf.nl/nieuws/245791096/israelische-ambassade-dient-klacht-in-bij-schiphol-na-incident-met-vrijgelaten-gijzelaar)↩︎