[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag houdende een lijst van vragen inzake Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) (Kamerstuk 36550-XV)

Lijst van vragen

Nummer: 2024D19909, datum: 2024-05-17, bijgewerkt: 2024-06-04 10:45, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2024D19909).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2024Z06210:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2024D19909 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, belast met het voorbereidend onderzoek van de Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) (Kamerstuk 36 550 XV), heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen

De fungerend voorzitter van de commissie,

Léon de Jong

Adjunct-griffier van de commissie,

Meester-Schaap

Nr Vraag
1 Hoe ziet het ingroeipad naar 96% vergoeding van de kinderopvang eruit tot 2029?
2 Wat is het inkomenseffect voor ouders indien de maximumuurprijs voor de vergoeding van de kinderopvang voor één jaar niet wordt geïndexeerd in 2026? Hoeveel kost dit gemiddeld per ouder?
3 Wat is de in- en uitstroom van personeel in de kinderopvang in 2023? Hoe verhoudt zich dat tot eerdere jaren?
4 Wanneer wordt de Kamer geïnformeerd over de stand van zaken rondom maatregelen om werken in de kinderopvang te stimuleren en aantrekkelijker te maken?
5 Hoeveel uur per week werkt een gemiddelde pedagogisch (beleids)medewerker?
6 Wat doet u om voltijd werken in de kinderopvang te stimuleren en te belonen?
7 Naar welke sectoren vertrekken medewerkers uit de kinderopvang?
8 Hoeveel mensen gebruiken de app Toeslagen voor kinderopvangtoeslag?
9 Hoe tevreden zijn mensen die de app Toeslagen gebruiken voor kinderopvangtoeslag?
10 Hoeveel mensen maken er in 2024 gebruik van de bijstand?
11 Wat was de instroom in de bijstand in 2023? Wat was de uitstroom?
12 Hoeveel mensen die gebruik maken van de bijstand in 2024 zijn in staat om op korte termijn te werken?
13 Hoeveel mensen die gebruik maken van de bijstand in 2024 zijn in staat om op middellange termijn te werken?
14 Hoeveel mensen die gebruik maken van de bijstand in 2024 zijn in staat om op lange termijn te werken?
15 Hoeveel bijstandsgerechtigden zijn in 2023 gesanctioneerd omwille van een verplichting uit de Participatiewet?
16 Zijn uitzendbureaus betrokken bij alle op te richten Werkcentra? Zo ja, op welke manier zijn uitzendbureaus betrokken? Wat is het plan om interventies die bij Werkcentra verricht worden om cliënten naar werk te begeleiden te toetsen op effectiviteit?
17 Wat is de stand van zaken omtrent het amendement De Kort c.s. inzake inclusiviteitstechnologie (Kamerstuk 36 410 XV, nr. 28)?
18 Welke wettelijke bezwaren zijn er momenteel voor gemeenten om de gegevens en competenties van mensen die de Participatiewet instromen aan de voorkant van hun re-integratietraject op basis van vrijwilligheid en instemming van de cliënt geanonimiseerd te delen met uitzendbureaus en/of werkgevers als alternatief, parallel traject op een traject vanuit de overheid of Werkcentrum?
19 Wat is er nodig om één landelijk doelgroepenregister te maken voor alle mensen die bij verscheidene instanties of overheden geregistreerd staan als kandidaat voor werk of re-integratie? Welke wettelijke bezwaren of privacy technische bezwaren staan er nu in de weg om tot een dergelijk register te komen? Welke gelijksoortige bezwaren staan er aanvullend in de weg om werkgevers toegang te geven tot (geanonimiseerde) gegevens van kandidaten?
20 Hoeveel mensen worden er in 2024 geholpen door gemeentelijke schuldhulpverlening? Hoe verhoudt dit aantal zich tot de afgelopen jaren?
21 Hoeveel mensen maken gebruik van een particuliere schuldhulpverlener?
22 Hoeveel mensen zitten er in een Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp)-traject in 2024?
23 Hoeveel mensen ontvingen de afgelopen jaren een sanctie voor het schenden van de taaleis in de Participatiewet?
24 Welk percentage van de jongeren die een bijstandsuitkering aanvraagt vindt een baan of studie binnen de verplichte zoektermijn van vier weken? Indien dit gegeven niet bekend is: welk percentage van de jongeren meldt zich na vier weken niet om de uitkering aan te vragen?
25 Welk percentage van de bijstandsgerechtigden heeft een migratieachtergrond? Hoe verhoudt dit percentage zich tot het percentage van de Nederlandse bevolking?
26 Welke re-integratiemiddelen staan er allemaal op de SZW-begroting in 2024?
27 Was er onderbesteding op re-integratiemiddelen op de SZW-begroting van de afgelopen vijf jaar? Zo ja, hoeveel per jaar? Waardoor ontstond die onderbesteding?
28 Worden de activiteiten die gefinancierd worden van re-integratiemiddelen getoetst op effectiviteit? Zo ja, kan een lijst worden opgesteld op volgorde van effectiviteit van die activiteiten?
29 Kunt u een overzicht geven van alle type subsidies op de SZW-begroting die meer dan 50 miljoen euro in omvang zijn?
30 Hoeveel mensen werken er bij gemeentelijke organisaties in de schuldhulpverlening? Hoeveel mensen helpen zij jaarlijks?
31 Hoeveel mensen zitten er minder dan twee jaar in de bijstand?
32 Hoeveel mensen zitten langdurig in de bijstand?
33 Hoeveel mensen maken gebruik van de mogelijkheid van de bijverdiengrenzen in de bijstand?
34 Bij hoeveel mensen is sprake van intergenerationeel gebruik van de bijstand?
35 Hoe vaak en op welke manieren wordt er gesanctioneerd op de bijstand?
36 Hoeveel mensen vallen er in de Wsnp?
37 Hoeveel mensen met schulden werden er in de afgelopen vijf jaar geholpen in een minnelijk traject?
38 Hoe vaak is er sprake van recidive na een minnelijk traject?
39 Hoe vaak is er sprake van recidive na een Wsnp-traject?
40 Kunt u de cijfers van de realisatie van de banenafspraak in de afgelopen vijf jaar geven van zowel de publieke als de private sector?
41 Kunt u de cijfers van de wachtlijst van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in omvang en duur in de afgelopen vijf jaar geven?
42 Hoeveel statushouders zitten er in de bijstand in 2024? Hoe verhoudt zich dat tot eerdere jaren?
43 Hoeveel statushouders zijn er in 2024 in Nederland?
44 Wat behelzen de werkzaamheden van de Taskforce problematisch gedrag anno 2024? Wat is het budget van de Taskforce?
45 Wat zijn de gemiddelde kosten voor een statushouder per jaar? Denk aan huisvesting, financiële ontzorging en inburgering?
46 Hoeveel statushouders in Nederland hebben betaald werk?
47 Welk land in de Europese Unie (EU) heeft de hoogste arbeidsparticipatie van statushouders? Kunt u die statistiek van duiding voorzien?
48 Hoeveel statushouders verblijven op dit moment in een asielzoekerscentrum wachtend op huisvesting?
49 Wat is de gemiddelde wachttijd voor statushouders dat zij in een Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)-locatie wachten op huisvesting?
50 Welke gemeenten in Nederland beginnen al in de COA-locatie met de inburgering?
51 Hoeveel personen zijn er op dit moment inburgeringsplichtig onder de Wet inburgering 2021 (Wi2021)? Kunt u dit uitsplitsen in asielstatushouders, gezinsmigranten en overige migranten?
52 Hoeveel doorstroomlocaties zijn er op dit moment in Nederland?
53 Hoeveel arbeidsmigranten van buiten de EU zijn werkzaam in Nederland?
54 Hoeveel arbeidsmigranten van buiten de EU hebben een tewerkstellingsvergunning die is uitgegeven in Nederland? In welke andere landen zijn de tewerkstellingsvergunningen uitgegeven?
55 Wat is er nodig om een tewerkstellingsvergunningsplicht van een Nederlandse tewerkstelling voor arbeidsmigranten van buiten de EU, met uitzondering van kennismigranten, mogelijk te maken? Moeten daar wetten en/of verdragen voor worden aangepast?
56 Onder welke constructies kunnen arbeidsmigranten van buiten de EU in Nederland werken? Welk percentage werkt in Nederland via een tewerkstellingsvergunning?
57 Zijn alle arbeidsmigranten van buiten de EU verplicht een tewerkstellingsvergunning te hebben als zij in Nederland willen werken?
58 In welke gevallen heeft de EU een inperking van het vrije verkeer van personen toegestaan? Wat zijn hier de eisen voor?
59 Wat zijn de huidige kwalificatie-eisen voor de kennismigratieregeling?
60 Welke Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)-uitkeringsgerechtigden vallen onder de «lopende gevallen» ten aanzien van de regeling voor loonloze tijdvakken? Zijn dat alle lopende WIA-uitkeringen met loonloos tijdvak? Welke criteria gelden daarvoor?
61 Vanaf welk moment worden «lopende gevallen» gecompenseerd voor een loonloos tijdvak?
62 Volgt uit de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) over loonloze tijdvakken (ECLI:NL:CRVB:2023:2202 21/1392 WIA) dat de uitkering van WIA-gerechtigden vanaf moment van uitspraak of vanaf moment van start uitkering moeten worden herzien? Hoe is aan de uitspraak op dit punt gevolg gegeven?
63 Klopt het dat de regering het aantal mensen met problematische schulden wil halveren in 2030? Wat is de laatste prognose voor 2030? Gaat de regering dit doel halen op basis van het huidige beleid?
64 Kunt u aangeven wat het aantal mensen is dat momenteel problematische schulden heeft en hoeveel hiervan schulden bij de overheid zijn?
65 Kunt u een overzicht geven van de maatregelen die worden genomen om problematische schulden en armoede te verminderen?
66 Waar wordt de 5 miljoen euro die in 2024 wordt overgeboekt naar Justitie en Veiligheid (J&V) voor de opvolging van de aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten aan besteed? Kunnen de uitgaven worden uitgesplitst?