[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 zoekmachine] [wat is dit?]

Amendement van het lid Kröger over het bieden van de mogelijkheid van energie delen als alternatief voor de salderingsregeling.

Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Amendement

Nummer: 2024D20674, datum: 2024-05-23, bijgewerkt: 2024-06-12 13:03, versie: 4

Directe link naar document, link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36378-58).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36378 -58 Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet) .

Onderdeel van zaak 2024Z08808:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

36 378 Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Nr. 58 AMENDEMENT VAN HET LID KRÖGER

Ontvangen 23 mei 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsbepaling van actieve afnemer wordt «eindafnemer van elektriciteit die binnen zijn eigen installatie geproduceerde elektriciteit verbruikt, opslaat of deze verkoopt,» vervangen door «een eindafnemer, of een groep gezamenlijk optredende eindafnemers, die binnen een eigen of gezamenlijke installatie zelfopgewekte of gedeelde elektriciteit verbruikt of opslaat, die zelfopgewekte elektriciteit verkoopt of deelt, die gedeelde elektriciteit verbruikt of opslaat».

2. In de alfabetische volgorde wordt een begripsbepaling ingevoegd, luidende:

delen van energie: zelfverbruik door één of meer actieve afnemers van hernieuwbare energie;

a. die is opgewekt of opgeslagen door een installatie achter een andere aansluiting die de actieve afnemers geheel of gedeeltelijk gezamenlijk bezitten, leasen of huren; of

b. waarop het recht al dan niet gratis is overgedragen door een andere actieve afnemer;.

3. Aan de begripsbepaling van het begrip «marktdeelnemer» wordt toegevoegd «, met uitzondering van een natuurlijk persoon of rechtspersoon voor zover die elektriciteit deelt».

II

Artikel 1.5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt «en actieve afnemers» vervangen door «en vertegenwoordiging bij gezamenlijk optredende eindafnemers».

2. Het tweede lid komt te luiden:

2. De vertegenwoordiger van een groep gezamenlijk optredende eindafnemers beschikt over toestemming tot vertegenwoordiging van de betrokken eindafnemers.

III

Aan artikel 2.1 wordt een lid toegevoegd, luidende:

4. Een actieve afnemer is vrij een overeenkomst te sluiten over het delen van energie met een andere actieve afnemer, binnen een gemeenschap of via een partij die faciliteert in energie delen.

IV

Artikel 2.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt na «levering» ingevoegd «, delen».

2. Het tweede en derde lid komen te luiden:

2. Een actieve afnemer die op zijn aansluiting een vraagresponsovereenkomst sluit met een marktdeelnemer die niet tevens zijn leverancier is, beschikt over een meetinrichting waarvan de communicatiefunctionaliteit wordt gebruikt.

3. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat in afwijking van het eerste lid, onderdeel b en c, afspraken over aantallen allocatiepunten kunnen worden voorgeschreven en het verbruik kan worden toegerekend op basis van afspraken tussen marktdeelnemers, als deze afspraken voldoen aan de bij die maatregel vast te stellen voorwaarden.

V

Artikel 2.4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel c, wordt «of lokale autoriteiten» vervangen door «, gemeenten, waterschappen, provincies of gemeenschappelijke regelingen».

2. In het tweede lid, onderdeel a, wordt «lokale autoriteiten» vervangen door «gemeenten, waterschappen, provincies, gemeenschappelijke regelingen» en wordt «; en» vervangen door een puntkomma.

3. Onder vervanging van de punt aan het slot van het tweede lid, onderdeel b, door «; en» wordt een nieuw onderdeel toegevoegd, luidende:

c. in haar statuten bepalen dat de deelnemende leden, vennoten of aandeelhouders een gelijk stemrecht hebben.

4. het derde lid vervalt.

VI

Het opschrift van Afdeling 2.2 komt te luiden:

AFDELING 2.2 LEVEREN, FACILITEREN IN PEER-TO PEER-HANDEL EN ENERGIE DELEN

VII

Na paragraaf 2.2.5 wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

Paragraaf 2.2.5a Energie delen

Artikel 2.28a energie delen

1. Een actieve afnemer of een aangeslotene binnen een energiegemeenschap heeft het recht om energie te delen.

2. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur wordt invulling gegeven aan het eerste lid door regels te stellen over het delen van energie.

3. De regels strekken er in ieder geval toe dat:

a. de distributiesysteembeheerder op adequate wijze zijn taak kan blijven invullen;

b. energie delen wordt bemeterd en geregistreerd en transparant is;

c. de geografisch afgebakende locatie waarbinnen energie gedeeld mag worden, geborgd is; en

d. de elektriciteit gedeeld wordt per onbalansverrekeningsperiode.

Artikel 2.28b energie delen en verrekening

1. Een actieve afnemer of eindafnemer deelt geen energie op een aansluiting, tenzij met de balanceringsverantwoordelijke voor elektriciteit op het allocatiepunt bij die aansluiting een overeenkomst op basis van het aanbod, bedoeld in het tweede lid is gesloten.

2. Als een actieve afnemer met een eindafnemer een overeenkomst heeft gesloten om energie te delen op een allocatiepunt, doet de balanceringsverantwoordelijke voor elektriciteit op dat allocatiepunt aan de marktdeelnemer die energie deelt op diens verzoek een redelijk aanbod inzake:

a. de financiële compensatie als gevolg van het delen;

b. de vergoeding van eventuele onbalanskosten die hierdoor ontstaan; en

c. de uitwisseling van relevante gegevens.

3. Bij de berekening van de financiële compensatie wordt een door de Autoriteit Consument en Markt vast te stellen berekeningsmethode toegepast, waarbij zowel rekening wordt gehouden met de ingekochte maar vanwege de hoeveelheid gedeelde energie niet verkochte elektriciteit als de niet ingekochte maar vanwege de hoeveelheid gedeelde energie extra verkochte elektriciteit.

4. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld over:

a. de uitgangspunten waaraan een berekeningsmethode ten minste moet voldoen;

b. de inhoud van het aanbod, bedoeld in het tweede lid; en

c. de termijn waarbinnen een redelijk aanbod moet worden gedaan.

VIII

In artikel 2.29, eerste en tweede lid, wordt telkens na «dan zijn leverancier» ingevoegd «en voor zover die elektriciteit niet is gedeeld met een andere eindafnemer».

IX

Artikel 2.40 komt te luiden:

Artikel 2.40 balanceringsverantwoordelijke voor elektriciteit

1. Als er één allocatiepunt aan een aansluiting is toegekend, waarop door de aangeslotene een marktdeelnemer is gecontracteerd, draagt die marktdeelnemer er zorg voor dat er overeenkomstig artikel 5 van verordening 2019/943 een balanceringsverantwoordelijke voor elektriciteit actief is op dat allocatiepunt.

2. In andere gevallen draagt de aangeslotene er zorg voor dat er overeenkomstig artikel 5 van. Verordening 2019/943 één balanceringsverantwoordelijke voor elektriciteit actief is voor alle allocatiepunten die aan die aansluiting zijn toegekend.

X

In artikel 4.1, tweede lid, wordt na «faciliteren in peer-to-peer-handel» ingevoegd «, delen» ingevoegd.

XI

Aan artikel 7.10, onderdeel C, wordt een lid toegevoegd, luidende:

4. In afwijking van het eerste lid, wordt bij het delen van energie, bedoeld in artikel 1.1 van de Energiewet, de belasting geheven van de balanceringsverantwoordelijke voor elektriciteit, bedoeld in artikel 1.1 van de Energiewet.

Toelichting

Dit amendement regelt een wettelijke basis voor het delen van energie en maakt het mogelijk dat op een aansluiting zowel levering als energie delen plaats vindt vanuit meerdere partijen.

Als een logisch gevolg van de transitie naar duurzame energie verandert de rol van burgers en bedrijven en overheden in het energiesysteem. Burgers en bedrijven zijn niet langer alleen consumenten, maar ook producenten. Daarbij past het ook dat burgers en bedrijven meer zeggenschap krijgen over hoe zij met de door hen geproduceerde energie om willen gaan. Via het Clean Energy Package wordt de actieve deelname van consumenten aan het energiesysteem bevorderd. Daardoor ontstaan naast de conventionele levering van elektriciteit door vergunninghoudende leveranciers ook alternatieve vormen van energie-uitwisseling, zoals de mogelijkheid van actieve afnemers of energiegemeenschappen energie met elkaar te delen.

In het Europeesrechtelijk kader wordt in dit verband onderscheid gemaakt tussen energie leveren en energie delen. In het wetsvoorstel Energiewet is alleen de activiteit energie leveren uitgewerkt. Dit betekent dat er wel energie kan worden geleverd, maar het is juridisch nog niet mogelijk om met of zonder tussenhandelaar energie met elkaar te delen. Dit voorstel herstelt deze omissie en geeft – in lijn met het Europeesrechtelijk kader – de activiteit energie delen een wettelijke basis. Dit amendement bevat een grondslag om bij algemene maatregel van bestuur (amvb) nadere regels uit te werken over de activiteit energie delen. Daardoor wordt onder andere een afbakening gemaakt waarmee de lokaliteit gewaarborgd kan worden, kunnen zwaarwegende afwegingen rondom congestie worden meegenomen en worden de kosten eerlijk verdeeld, inclusief belastingheffing.

In de nog nader uit te werken amvb wordt ook geborgd dat het delen van energie tussen actieve afnemers pas plaats kan vinden als invulling is gegeven aan de niet limitatieve voorwaarden uit artikel 2.39b, tweede lid. Onder de kosten als bedoeld in artikel 2.39b, derde lid, aanhef en onder g vallen ook de administratieve lasten die samenhangen met energie delen.De experimenteerbepaling van de Omgevingswet (art. 23.3) biedt de ruimte om via een snel schaalbaar experiment op relatief korte termijn gebruik te kunnen maken van de in het amendement opgenomen regeling. Het is daarom noodzakelijk om op de zo kortst mogelijke termijn experimenteerruimte op grond van artikel 23.3 van de Omgevingswet te geven aan decentrale overheden om beide voorstellen op korte termijn – voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Energiewet – al toe te kunnen passen.

Ten slotte is energie delen tussen actieve afnemers een rechtvaardig en betaalbaar alternatief voor de salderingsregeling. Energie delen kan in tegenstelling tot de salderingsregeling bijdragen aan reductie van netcongestie en het benodigde investeringsvermogen van zon-op-dak in stand houden en vergroten. Energie delen stimuleert huishoudens en bedrijven immers om lokaal opgewekte elektriciteit zoveel mogelijk gelijktijdig en ook lokaal te gebruiken.


Kröger