Lekonderzoek ministerie van Buitenlandse Zaken
Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2024
Brief regering
Nummer: 2024D22064, datum: 2024-05-30, bijgewerkt: 2024-07-17 09:27, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36410-V-84).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: H.G.J. Bruins Slot, minister van Buitenlandse Zaken (Ooit CDA kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 36410 V-84 Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2024.
Onderdeel van zaak 2024Z09364:
- Indiener: H.G.J. Bruins Slot, minister van Buitenlandse Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- 2024-06-05 13:10: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-06-13 12:30: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- 2024-09-04 12:15: Aanvang middagvergadering Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
36 410 V Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2024
Nr. 84 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 30 mei 2024
Sinds de aanslag door Hamas op Israël op 7 oktober 2023 en de daaropvolgende Israëlische inval in Gaza, zijn er verschillende publicaties in het NRC verschenen, op basis waarvan geconcludeerd kan worden dat de krant gesproken heeft met ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en gevoelige interne documenten heeft kunnen inzien en/of heeft ontvangen. Het lekken van vertrouwelijke informatie is een schending van het ambtsgeheim, waarvan Buitenlandse Zaken dan ook aangifte heeft gedaan op 16 november 2023. Zoals ik de Kamer heb laten weten, is het lekken ook intern door het departement onderzocht. Dit onderzoek is inmiddels afgerond. Via deze brief breng ik u conform mijn toezegging d.d. 23 november 2023 op hoofdlijnen op de hoogte van de uitkomsten hiervan en de verdere opvolging.1
Bevindingen op hoofdlijnen
Het onderzoek bestond uit een technisch onderzoek en interviews met medewerkers van het ministerie. Deze onderzoekshandelingen hebben niet geleid tot concrete bevindingen over wie er heeft gelekt:
– Voor wat betreft het technische onderzoek ligt dit enerzijds aan de brede verspreiding van de brondocumenten. Stukken worden vaak breed gedeeld met het oog op een gedegen afstemming van beleid. De stukken waaruit hoogstwaarschijnlijk is gelekt zijn niet te herleiden naar één persoon of een kleine groep personen. Bovendien zijn diverse stukken gelekt, wat ook door verschillende personen kan zijn gedaan. Technisch onderzoek naar de verspreiding van specifieke informatie middels logging, heeft ook geen bruikbare gegevens opgeleverd.
– Het spreken met medewerkers heeft ook niet geleid tot concrete aanwijzingen over wie er heeft gelekt. Wel is uit de gesprekken naar voren gekomen dat het lekken grote impact heeft op de ervaren veiligheid van collega’s en het onderlinge vertrouwen. Hier til ik zwaar aan, omdat Buitenlandse Zaken interne tegenspraak en een respectvolle omgang met elkaar stimuleert, juist ook op dit onderwerp. Hier wordt binnen het departement dan ook op ingezet, onder meer via luistersessies, aandacht voor tegenspraak/diversity of thought en diverse acties om een sociaal veilige werkomgeving te creëren.
Vervolgstappen
Gedurende het onderzoek zijn door de organisatie al diverse maatregelen genomen om de kans op lekken in de toekomst te verkleinen en onderzoeksmogelijkheden te vergroten, bijvoorbeeld het uitbreiden van logging en het vergroten van de kennis op het gebied van rubricering. Er zijn zowel zichtbare als onzichtbare maatregelen getroffen, waarover – gelet op het doel van de maatregelen – niet nader publiekelijk kan worden gecommuniceerd. Daarnaast wordt ingezet op bewustwording van het belang van informatiebeveiliging binnen het ministerie door diverse acties.
Naar aanleiding van de aangifte door Buitenlandse Zaken, heeft het OM aangegeven pas na afronding van het interne onderzoek te beoordelen of strafrechtelijke opvolging mogelijk is. Buitenlandse Zaken heeft daarom het OM geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek. Het OM heeft aangegeven geen aanvullend strafrechtelijk onderzoek te zullen uitvoeren.
Omgang mogelijke toekomstige lekken
Duidelijk mag zijn dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken het lekken van (vertrouwelijke) informatie niet tolereert. Het lekken van vertrouwelijke informatie is een overtreding van artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht, het opzettelijk schenden van het ambtsgeheim. Daarnaast is het een overtreding van artikel 8 van de Ambtenarenwet, waarin wordt gesteld dat ambtenaren verplicht zijn tot geheimhouding van hetgeen hen in verband met hun functie ter kennis is gekomen. Het kan echter niet uitgesloten worden dat er op dit dossier mogelijk weer zal worden gelekt, ondanks de aangifte en de andere maatregelen die Buitenlandse Zaken neemt. Ieder mogelijk toekomstig lek op dit of enig ander dossier, wordt door Buitenlandse Zaken intern onderzocht. Wanneer er BZ-vertrouwelijke informatie wordt gelekt, zal hier altijd aangifte van worden gedaan.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
H.G.J. Bruins Slot
TZ202402-118↩︎