Jaarverslag van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) over het jaar 2023 en toezeggingen over aanpak voor de problemen van de huurders van woongroep Marenland, het Erfgoedprogramma, het werkbezoek in Ten Post en de tijdelijke huisvesting voor ouderen
Gaswinning
Brief regering
Nummer: 2024D22381, datum: 2024-05-31, bijgewerkt: 2024-07-26 09:03, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-33529-1240).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.A. Vijlbrief, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
- Beslisnota bij Kamerbrief Jaarverslag van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) over het jaar 2023 en toezeggingen over aanpak voor de problemen van de huurders van woongroep Marenland, het Erfgoedprogramma, het werkbezoek in Ten Post en de tijdelijke huisvesting voor ouderen
- NCG jaarverslag 2023
Onderdeel van kamerstukdossier 33529 -1240 Gaswinning.
Onderdeel van zaak 2024Z09491:
- Indiener: J.A. Vijlbrief, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2024-06-04 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-06-18 17:00: Procedurevergadering Economische Zaken en Klimaat (Procedurevergadering), vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2024-09-11 11:30: procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken (Procedurevergadering), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2025-01-30 10:00: Herstel Groningen (Commissiedebat), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
33 529 Gaswinning
Nr. 1240 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 31 mei 2024
Hierbij stuur ik u ter informatie het jaarverslag van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) over het jaar 2023 en informeer ik uw Kamer over de aanpak voor de problemen van de huurders van woongroep Marenland, het Erfgoedprogramma, het werkbezoek in Ten Post en de tijdelijke huisvesting voor ouderen.
Voor Groningen is 2023 een belangrijk jaar geweest. Met de Tijdelijke wet Groningen en Nij Begun zijn de kaders voor de komende jaren vastgelegd. Dit bood de NCG in 2023 en biedt de NCG voor de toekomst de benodigde richting en stabiliteit om de mensgerichte versterkingsopgave voortvarend voort te zetten.
De NCG werkt hard aan duidelijkheid voor de bewoners. Resultaat hiervan was bijvoorbeeld het tienduizendste adres dat in 2023 veilig is verklaard. Dit is een belangrijke mijlpaal. Ik vind het belangrijk om, met de behoeften van bewoners voorop, de voortvarendheid in het versterkingsproces vast te houden en om de uitvoering voortdurend te blijven verbeteren. In 2023 is de NCG als organisatie verder ingericht om de tevredenheid van bewoners te verbeteren. De inzichten uit de jaarlijkse bewonerstevredenheidsonderzoeken zullen hieraan verder bijdragen.
Een van de bewonerswensen was het hebben van een duidelijk aanspreekpunt in het aardbevingsgebied voor zowel versterking als schadeherstel. Hiertoe hebben de NCG en het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) een actieve samenwerking gerealiseerd, bijvoorbeeld met het opzetten van één loket waar bewoners terecht kunnen voor informatie rondom zowel schadeherstel als versterking. Deze samenwerking zal zich de komende jaren blijven ontwikkelen.
Marenland
Op 20 oktober 2023 heb ik het Zwartboek in ontvangst genomen van de huurders van woongroep Marenland. In het Zwartboek hebben de huurders aangegeven welke problemen zij de afgelopen jaren hebben ervaren met hun woning, bijvoorbeeld vocht- en schimmelproblemen, vergoedingen voor zelf aangebrachte voorzieningen die niet toereikend zijn of bewoners die te laat zijn geïnformeerd over hun verhuizing. Een deel van die klachten is gerelateerd aan de versterking. Woongroep Marenland is verantwoordelijk geweest voor de regie en uitvoering. De rol van de NCG heeft zich in dezen beperkt tot het opstellen van de versterkingsadviezen ten behoeve van de versterkingsoperatie.
Per 1 november 2023 is Woongroep Marenland opgeheven. Het gehele adressenbestand van de ruim 2000 woningen is daarna onderverdeeld bij vier andere woningcorporaties (Wierden en Borgen, Acantus, Goud Wonen en Groninger Huis). Deze nieuwe woningcorporaties hebben een nadere inventarisatie gemaakt van de (geanonimiseerde) klachten uit het Zwartboek en hebben ervoor gekozen zichtbaar en actief in de wijk aanwezig te zijn om laagdrempelig vragen en klachten op te halen. Daarnaast hebben alle corporaties extra capaciteit ingehuurd om vragen en klachten van huurders op te pakken en bijkomende problematieken voor zover mogelijk op te lossen. Zo zijn bijvoorbeeld huisbezoeken afgelegd door een woonconsulent samen met een opzichter om in een keer alle problemen in kaart te brengen. Daar waar het schrijnende zaken betreft wordt met de bewoners overlegd hoe de situatie zo snel mogelijk kan worden opgelost. Ondertussen is de versterking voor veel huurders uit het Zwartboek afgerond, voor een aantal loopt het versterkingstraject nog en is dit overgenomen door de overnemende woningcorporatie. Als er tussentijds problemen optreden kunnen de huurders direct contact opnemen met de nieuwe verantwoordelijke woningcorporatie over een mogelijk oplossing.
Erfgoed
Zoals toegezegd in het debat van 6 maart jl. vind ik het behouden van monumentale panden in de versterkingsopgave uiterst belangrijk. In Nij Begun heeft het kabinet aangegeven dat het Erfgoedprogramma, dat eind 2023 zou aflopen, wordt verlengd tot en met 2028 en zijn extra middelen beschikbaar gesteld. Daarnaast is naar aanleiding van Nij Begun een onafhankelijke regiobouwmeester op 1 september 2023 aangesteld om binnen de versterkingsopgave de identiteit van Groningen te behouden, waar monumentale panden doorgaans een belangrijk onderdeel van vormen.
In het Erfgoedprogramma werken het Rijk, provincie Groningen en gemeenten in het aardbevingsgebied samen aan het behouden, versterken en ontwikkelen van het Groninger erfgoed. Hierin wordt ook veel samengewerkt met lokale organisaties, zoals de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Voor het versterken van gemeentelijke en Rijksmonumenten wordt gewerkt met een gezamenlijk werkproces van de NCG, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en gemeenten. Dat gebeurt met oog voor zowel het waardevolle pand als de belangen van de eigenaar. Daarnaast zijn er diverse provinciale subsidieregelingen die het mogelijk maken dat naast de versterking ook restauratie, verduurzaming en onderhoud kan worden opgepakt door eigenaren van monumentale panden.
Daarnaast wordt sinds 2023 gewerkt aan de pilot integrale aanpak Erfgoed van de Vereniging Groninger Monument Eigenaren (VGME). In deze VGME-pilot is reeds gestart met vier erfgoedpanden.
Werkbezoek Ten Post
Conform mijn toezegging1 op 1 februari 2023 tijdens het Commissiedebat Mijnbouw Groningen heeft op 21 maart 2024 een werkbezoek plaatsgevonden aan de Hendrik Veldmanstraat in Ten Post. Hier is gesproken met bewoners van de Hendrik Veldmanstraat en Oldehuisstraat. Hier is sprake van een vertraagde versterking van (sloop-nieuwbouw) woningen. De vertraging van dit project is mede veroorzaakt doordat de ontwerpen van de woningen niet binnen het bestemmingsplan en de welstandseisen pasten. In goede samenwerking met NCG is er een afspraak gemaakt om een oplossing te vinden. De les uit dit werkbezoek is dat de communicatie met bewoners van cruciaal belang is. De NCG ziet dit belang ook en is bezig met een verbeterslag van haar interne en externe communicatie.
Tijdelijke huisvesting ouderen
Tijdens het debat van 6 maart jl. heb ik toegezegd uw Kamer te informeren over de tijdelijke huisvesting (THV) voor ouderen. Iedere situatie is individueel en verschillend. Bij het toewijzen van THV krijgen bewoners keuze uit 2 of 3 woningen. De NCG houdt zoveel mogelijk rekening met de wensen, behoeften, sociale omgeving en individuele situatie van een bewoner. Dit is echter niet altijd haalbaar, onder andere vanwege beschikbaarheid en locatie van THV.
In dergelijke gevallen kunnen bewonersbegeleiders gebruik maken van hun mandaat om het wonen in een THV makkelijker te maken voor een bewoner. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld het regelen van een taxi voor bezoeken tot nader in gesprek gaan over grootte van een THV zodat bijvoorbeeld ook kleinkinderen kunnen blijven komen logeren.
De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
J.A. Vijlbrief
Kamerstuk 2022/2023, TZ02302–118↩︎