[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde Agenda informele Raad voor Concurrentievermogen op 8-9 juli 2024

Raad voor Concurrentievermogen

Brief regering

Nummer: 2024D25875, datum: 2024-06-19, bijgewerkt: 2024-08-07 13:16, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-30-610).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 30-610 Raad voor Concurrentievermogen.

Onderdeel van zaak 2024Z10912:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

21 501-30 Raad voor Concurrentievermogen

Nr. 610 BRIEF VAN DEMINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 juni 2024

Op 8 en 9 juli organiseert het Hongaarse voorzitterschap de informele Raad voor Concurrentievermogen over het onderdeel interne markt en industrie. Met deze brief stuur ik u de geannoteerde agenda met daarin een beschrijving van de discussiepunten en de Nederlandse inzet.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
M.A.M. Adriaansens

Inleiding

De informele Raad voor Concurrentievermogen (hierna: Raad) op 8 en 9 juli 2024 staat in het teken van het onderdeel: interne markt en industrie. Op informele Raden vindt geen besluitvorming plaats.

Interne markt en industrie (8–9 juli 2024)

De toon zetten voor een agenda gericht op concurrentievermogen

Beleidsdebat

De Raad bespreekt tijdens een eerste beleidsdebat de prioriteiten van een mogelijke nieuwe concurrentievermogenagenda. Hiermee wordt opvolging gegeven aan de conclusies die aangenomen zijn tijdens de Europese Raad van 17–18 april. Volgens het Hongaars voorzitterschap valt er mede dankzij het rapport van Enrico Letta veel te bespreken over dit onderwerp.

Nederlandse positie

Het lange termijn EU-concurrentievermogen is voor Hongarije, Nederland en vele andere lidstaten een prioritair thema voor de aankomende Commissieperiode. Ook het rapport van Letta benadrukt de urgentie om de interne markt te versterken. Nederland zet zich dan ook in voor het versterken en eerlijker maken van de interne markt. Dit vergt op alle beleidsterreinen politiek eigenaarschap van de lidstaten en de Commissie voor de interne markt. Hiervoor is bijvoorbeeld van belang dat de nieuwe jaarlijkse interne markt beleidscyclus optimaal wordt benut en dat acties die hieruit voortvloeien daadwerkelijk worden opgevolgd. Dit draagt bij aan een voorspelbaar en coherent beleidskader voor de interne markt. Letta’s oproep tot een horizontale interne markt strategie sluit hier bij aan en wordt door het huidige kabinet ondersteund. De volledige appreciatie van dit rapport heeft u ontvangen met de Geannoteerde Agenda van de Raad van 23–24 mei jl1.

Het kabinet kijkt tevens uit naar het rapport dat voormalige Italiaanse premier en oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi op verzoek van Commissievoorzitter Von der Leyen schrijft over de toekomst van het Europese concurrentievermogen. In dit kader zet het huidige kabinet zich in voor een toekomstbestendige economie en strategisch industriebeleid dat gericht is op behoud van technologisch leiderschap en mondiaal concurrentievermogen in zeer competitieve markten maar ook in strategische waardeketens. Ook is betere regelgeving belangrijk voor een toekomstbestendig, transparant en stabiel wetgevingskader ter bevordering van het Europees concurrentievermogen. Het verminderen van administratieve lasten moet daarom een prioriteit blijven in de aankomende Commissieperiode. Verder zet het huidige kabinet zich in voor het versnellen van de dubbele transitie en het zekerstellen van onze economische weerbaarheid en veiligheid. Tenslotte pleit het huidige kabinet voor modernisering en vereenvoudiging van financiering, onder andere door het verdiepen van de kapitaalmarktunie.

Krachtenveld

Er is consensus in de Raad dat de interne markt versterkt moet worden. Veel lidstaten zetten in op het verminderen van regeldruk, en een coherent regelgevend kader om zo rechtszekerheid en voorspelbaarheid aan ondernemers te geven. Ook hebben veel lidstaten zorgen over economische veiligheid en zetten in op het afbouwen van strategische afhankelijkheden. Voorts zijn lidstaten het eens dat er betere financiering voor de dubbele transitie nodig is. De Raad is echter wel verdeeld over hoe betere financiering gerealiseerd dient te worden. Een deel van de lidstaten wil toegang tot privaat kapitaal vergroten, terwijl een andere lidstaten juist extra publieke middelen willen voor de industrie.

Diversenpunten

Naast het beleidsdebat worden er twee werksessies georganiseerd waarin de lidstaten in twee aparte groepen worden gesplitst. Deze break-outsessies zullen naar verwachting gaan over de volgende onderwerpen: (i) E-mobiliteit: hoe bouw je een concurrerend ecosysteem?; en (ii) AI: hoe AI het Europese concurrentievermogen beïnvloedt. Tevens vindt er een afsluitende lunchsessie plaats over het eerder genoemde rapport van Draghi.


  1. Kamerstuk 21 501-30, nr. 603↩︎