[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over een brief over prijzen van zonnepanelen

Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Brief regering

Nummer: 2024D26695, datum: 2024-06-24, bijgewerkt: 2024-08-12 13:30, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36378-90).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36378 -90 Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet) .

Onderdeel van zaak 2024Z11183:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

36 378 Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Nr. 90 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 juni 2024

Van uw vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat kreeg ik brief van J.P.B. doorgestuurd. Uw Kamer vroeg mij om een reactie, die ik uw Kamer hiermee toestuur.

De briefschrijver geeft aan twintig offertes voor zonnepanelen te hebben opgevraagd, en daarop geen enkele offerte te hebben ontvangen waarin de kosten voor materiaal en arbeid zijn uitgesplitst.

Ik kan mij goed voorstellen dat de briefschrijver, zonder inzicht in de kostenopbouw, moeilijk een goede inschatting kan maken van het aanbod. Zeker als het gaat om een forse uitgave, zoals bij zonnepanelen, is het belangrijk dat consumenten voldoende informatie krijgen om een afgewogen keuze te maken.

Onlangs stelde uw Kamer mij vragen over een uitzending van Radar van 23 oktober 2023.1 Deze vragen zagen onder meer op een transparante weergave van de kosten voor (de aanschaf, dan wel huur of lease) en installatie van zonnepanelen. Ik heb daarop onder meer het volgende geantwoord:

«Verkopers mogen consumenten niet misleiden. Dit houdt onder meer in dat verkopers consumenten duidelijke en juiste informatie moeten geven, essentiële informatie niet mogen weglaten of verstoppen en dat zij informatie tijdig moeten verstrekken. Of er in specifieke gevallen sprake is van misleiding is aan de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) [...].»

Ik kan de briefschrijver aanraden om een melding te doen bij de ACM. Dit kan via www.consuwijzer.nl, het ACM-loket voor consumentenmeldingen. Voor een nadere reactie verwijs ik naar de antwoorden op eerdergenoemde vragen.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
M.A.M. Adriaansens


  1. Antwoorden op Kamervragen over bericht «Zonnepanelen zonder investering duurder dan gedacht». Zie: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2024/02/01/brief-beantwoording-kamervragen-huur-lease-zonnepanelen.↩︎