Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 15 juli 2024
Landbouw- en Visserijraad
Brief regering
Nummer: 2024D28288, datum: 2024-07-04, bijgewerkt: 2024-08-15 15:28, versie: 4
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-32-1663).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Onderdeel van kamerstukdossier 21501 32-1663 Landbouw- en Visserijraad.
Onderdeel van zaak 2024Z11787:
- Indiener: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Volgcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2024-07-08 10:00: Landbouw- en Visserijraad (juli) (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2024-09-03 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-09-04 11:15: Procedurevergadering LVVN (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2024-11-14 13:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
21 501-32 Landbouw- en Visserijraad
Nr. 1663 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, VISSERIJ, VOEDSELZEKERHEID EN NATUUR
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 4 juli 2024
Op 15 juli a.s. vindt de volgende Landbouw- en Visserijraad (hierna: Raad) plaats in Brussel. Met deze brief informeer ik de Kamer over de agenda en de Nederlandse inbreng.
Agenda Landbouw- en Visserijraad
Werkprogramma Hongaars voorzitterschap
Tijdens de Raad van 15 juli a.s. zal het Hongaars voorzitterschap, dat op 1 juli is begonnen, zijn werkprogramma en prioriteiten op het gebied van landbouw en visserij voor het komende half jaar presenteren. Ik zal de Kamer in september informeren over het werkprogramma door middel van een appreciatie. Ik zal de presentatie aanhoren.
Handelsgerelateerde landbouwvraagstukken
Dit agendapunt staat met enige regelmaat op de agenda van de Landbouw- en Visserijraad, meest recentelijk op 29 april jl. (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1642). De Europese Commissie (hierna: Commissie) zal onder dit agendapunt de Raad informeren over de stand van zaken van de werkzaamheden op het gebied van de internationale handel in landbouwgoederen en lopende multilaterale onderhandelingen (o.a. in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO)). Daarnaast zal de Commissie een update geven over de stand van zaken van lopende en afgeronde bilaterale onderhandelingen over handelsakkoorden. De Kamer wordt hierover geïnformeerd via de reguliere Voortgangsrapportage Handelsakkoorden, die als bijlage wordt verzonden bij de Geannoteerde Agenda van de (informele) Raad Buitenlandse Zaken Handel, laatstelijk op 24 mei jl. (bijlage bij Kamerstuk 21 501-02, nr. 2909). Op het moment van schrijven is er nog geen achtergronddocument voor dit agendapunt beschikbaar.
Ik zal tijdens de Raad het belang van hoge productiestandaarden bij handelsakkoorden benadrukken (in lijn met de motie Bromet, Thijssen (GL-PvdA), Kamerstuk 21 501-32, nr. 1390). Dat kan onder andere door de Commissie aan te sporen om extra markttoegang voor bijvoorbeeld eieren en eiproducten te koppelen aan specifieke standaarden, zoals de EU-normen voor dierenwelzijn van leghennen (EU-richtlijn 1999/74). Ook zal ik benadrukken dat we voorzichtig moeten zijn met extra markttoegang voor producten uit derde landen in kwetsbare sectoren, zoals pluimveevlees, in het kader van de lopende onderhandelingen met Thailand.
Levensvatbaarheid van plattelandsgebieden – generatievernieuwing en demografische aspecten
Tijdens de Raad staat er een gedachtewisseling over de levensvatbaarheid van plattelandsgebieden op de agenda. Op het moment van schrijven is er nog geen achtergronddocument voor dit agendapunt beschikbaar. Dit thema is een van de prioriteiten van het nieuwe Hongaars voorzitterschap en heeft als doel de rol van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in de bredere context van plattelandsbeleid te bespreken. Specifieke aandacht zal worden besteed aan generatievernieuwing en demografische ontwikkelingen op het platteland.
Ik steun de aandacht voor de ontwikkeling van brede welvaart in het landelijk gebied. In het landelijk gebied vinden mensen hun thuis: ze leven en werken er en brengen er hun vrije tijd door. Het landelijk gebied verdient waardering en aandacht voor onder andere onze voedselproductie, ecologische en landschappelijke waarden, culturele geschiedenis en maatschappelijke diensten. Voor een vitaal landelijk gebied is het van belang om aandacht te hebben voor brede plattelandsontwikkeling. Met de langetermijnvisie voor plattelandsgebieden in de EU1 zet de Commissie in op plattelandsontwikkeling en een sterk, verbonden, weerbaar en welvarend landelijk gebied. Nederland onderschrijft de in de visie genoemde doelstellingen en heeft de Raadsconclusies over de langetermijnvisie in november 2023 gesteund (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1602). Nationaal wordt via een aantal trajecten reeds ingezet op het behalen van de doelstellingen, zoals de inzet op multifunctionele landbouw en brede welvaartsontwikkeling zoals beschreven in het rapport «Elke Regio Telt». Op EU-niveau wordt voornamelijk via het LEADER-programma ingezet op het behalen van de doelstellingen.
Specifiek aangaande de generatievernieuwing heeft mijn ambtsvoorganger u op 3 april jl. geïnformeerd over de visie en de inzet op het gebied van jonge landbouwers (Kamerstuk 30 252, nr. 166). In deze brief werd speciale aandacht besteed aan de subsidiemodule voor de vestiging van jonge landbouwers, die per 3 juni jl. in Nederland voor het eerst is opengesteld. Generatievernieuwing is een kerndoelstelling binnen het GLB, en ook op nationaal niveau bestaat generiek beleid voor jonge landbouwers.
Vanzelfsprekend zal ik de deelname aan Raadsvergaderingen ook combineren met gesprekken met vertegenwoordigers van de Commissie en ambtsgenoten uit andere lidstaten, teneinde met hen te zoeken naar mogelijkheden om gezamenlijk de voor Nederland belangrijke punten in Brussel voor het voetlicht te brengen.
De Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur,
F.M. Wiersma
Mededeling van de Commissie aan het Europees parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s Een langetermijnvisie voor de plattelandsgebieden van de EU – Naar sterkere, verbonden, veerkrachtige en welvarende plattelandsgebieden in 2040 (EUR-Lex
EUR-Lex - 52021DC0345 - EN - EUR-Lex (europa.eu)↩︎