Het bericht “Topman Franse centrale bank slaat alarm: ‘Zeer negatieve schok’”
Schriftelijke vragen
Nummer: 2024D28869, datum: 2024-07-15, bijgewerkt: 2024-08-30 17:00, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2024Z12013).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. (Aukje) de Vries, Tweede Kamerlid (VVD)
Onderdeel van zaak 2024Z12013:
- Gericht aan: E. Heinen, minister van Financiën
- Indiener: A. (Aukje) de Vries, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2024Z12013
Vragen van het lid Aukje de Vries (VVD) aan de Minister van Financiën over het bericht «Topman Franse centrale bank slaat alarm: «Zeer negatieve schok»» (ingezonden 15 juli 2024).
Vraag 1
Bent u bekend met het artikel «Topman Franse centrale bank slaat alarm: «Zeer negatieve schok»»1? Wat is uw reactie op dit artikel?
Vraag 2
Bent u eveneens bezorgd over de begrotingstekorten en staatsschuld in een aantal Europese landen, met name ook in grote landen als Frankrijk en Italië? Wat vindt u van deze zorgelijke situatie die grote impact kan hebben op de eurozone en Nederland?
Vraag 3
Wat zijn de gevolgen voor de euro en de financiële markten, want met name voor de stabiliteit en toekomstbestendigheid van de euro is het van groot belang dat alle landen in de Europese Unie een deugdelijk begrotingsbeleid hebben? Wat zijn de gevolgen voor de rente en de inflatie?
Vraag 4
Wat zijn de mogelijke gevolgen voor Nederland als begrotingstekorten in de eurozone te hoog blijven? Wat zijn daarnaast de effecten voor Nederland als staatsschulden blijvend te hoog zijn?
Vraag 5
Op welke manier zorgen de hernieuwde afspraken in het Stabiliteits- en Groeipact ervoor dat landen meer gaan doen om het begrotingstekort terug te dringen? Zijn deze afspraken nu voldoende afdwingbaar? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
Vraag 6
In hoeverre deelt u de twee «gouden regels» van de topman van de Franse centrale bank dat bedrijven moeten kunnen blijven concurreren en dat tekorten niet op kunnen blijven lopen?
Vraag 7
Op welke manier agendeert dit kabinet in de Europese Unie het belang van gezonde overheidsfinanciën en concurrentie?
Vraag 8
Welke stappen onderneemt het kabinet om ook in Nederland het begrotingstekort terug te dringen en om te zorgen dat bedrijven kunnen blijven concurreren?
BNR Nieuws, 11 juli 2024, «Topman Franse centrale bank slaat alarm: «zeer negatieve schok»», (https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10552381/topman-franse-centrale-bank-slaat-alarm-zeer-negatieve-schok).↩︎