Uitstel beantwoording vragen van het lid Rooderkerk over het bericht ‘Talenten in klassieke muziek hard geraakt door nieuwe subsidieronde’
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2024D29761, datum: 2024-08-09, bijgewerkt: 2024-08-29 16:09, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20232024-2246).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E.E.W. Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van zaak 2024Z12127:
- Gericht aan: E.E.W. Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Indiener: I. Rooderkerk, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
2246
Vragen van het lid Rooderkerk (D66) aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht Talenten in klassieke muziek hard geraakt door nieuwe subsidieronde. «Het Jong Oranje van de muziek verdwijnt» (ingezonden 22 juli 2024).
Mededeling van Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 9 augustus 2024).
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht in Trouw «Talenten in klassieke muziek hard geraakt door nieuwe subsidieronde. «Het Jong Oranje van de muziek verdwijnt»»1
Vraag 2
Klopt het dat vrijwel alle muziekinstellingen die talentontwikkeling centraal stellen, ondanks dat zij een positieve beoordeling hebben, hun subsidie verliezen in de nieuwe Basisinfrastructuur (BIS)?
Vraag 3
Overziet u de consequenties hiervan? Betekent dit dat deze instellingen de deuren in alle waarschijnlijkheid moeten sluiten, en daarmee de muziekeducatie en talentontwikkeling verder verschraalt in Nederland?
Vraag 4
Herkent u de algemene trend dat het aanbod van muziekeducatie al sinds 2010 aan het krimpen is, met als gevolg dat er minder aanwas van jong talent is op bijvoorbeeld de conservatoria in Nederland, met als gevolg daarvan minder doorstroom naar orkesten van wereldniveau?
Vraag 5
Zo ja, wat gaat u doen om die trend te keren?
Vraag 6
Zo nee, hoe verklaart u dat dit het beeld is dat geschetst wordt door het veld?
Vraag 7
Bent u bereid om in gesprek te gaan met het veld over de consequenties van deze beslissing, en met hen afspraken te maken over het borgen van de gehele keten van educatie en talentontwikkeling voor klassieke muziek en jazz?
Vraag 8
Kunt u in kaart brengen om hoeveel geld het precies gaat? Hoeveel subsidie is er nog nodig om muziekinstellingen die talent ontwikkeling centraal stellen en een positieve beoordeling hebben gehad, alsnog een subsidie toe te kennen?
Vraag 9
Kunt u deze vragen voor het eind van het zomerreces beantwoorden?
Mededeling
Op 22 juli 2024 heeft het lid Rooderkerk (D66) schriftelijke vragen gesteld over het bericht «Talenten in klassieke muziek hard geraakt door nieuwe subsidieronde».
In verband met de vakantieperiode en de zorgvuldige afstemming die benodigd is voor het beantwoorden van de vragen van het lid Rooderkerk, gaat het mij niet lukken om deze binnen de officiële termijn van 3 weken te beantwoorden. Ik streef ernaar om de vragen voor het einde van het zomerreces te beantwoorden.
Trouw, 6 juli 2024, Talenten in klassieke muziek hard geraakt door nieuwe subsidieronde. «Het Jong Oranje van de muziek verdwijnt» (www.trouw.nl/cultuur-media/talenten-in-klassieke-muziek-hard-geraakt-door-nieuwe-subsidieronde-het-jong-oranje-van-de-muziek-verdwijnt~b2cdf0e8/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=copylink).↩︎