Onderzoek juridische haalbaarheid toekomstscenario's vrijwillige ouderbijdrage
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2024
Brief regering
Nummer: 2024D32068, datum: 2024-09-09, bijgewerkt: 2024-10-23 15:06, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36410-VIII-144).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M.L.J. Paul, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Ooit VVD kamerlid)
- Een onderzoek naar de juridische haalbaarheid van het afscha?en dan wel limiteren van de vrijwillige ouderbijdrage
- Beslisnota bij Kamerbrief Onderzoek juridische haalbaarheid toekomstscenario's vrijwillige ouderbijdrage
Onderdeel van kamerstukdossier 36410 VIII-144 Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2024.
Onderdeel van zaak 2024Z13136:
- Indiener: M.L.J. Paul, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2024-09-10 15:30: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-09-26 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2024-10-23 10:00: Onderzoek juridische haalbaarheid toekomstscenario's vrijwillige ouderbijdrage (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
36 410 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2024
Nr. 144 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 9 september 2024
Kinderen en jongeren hebben recht op goed onderwijs. Het is daarbij in de eerste plaats van belang dat de basis op orde is en dat leerlingen goed leren lezen, schrijven en rekenen. Dat is de absolute prioriteit van dit kabinet.
Het is belangrijk dat het onderwijs voor iedereen beschikbaar is. Daarom is het funderend onderwijs in Nederland kosteloos toegankelijk. Er kan door scholen wel een vrijwillige ouderbijdrage worden gevraagd, bijvoorbeeld voor een extra sport- of taalprogramma of voor een schoolreis naar Berlijn. Een deel van uw Kamer heeft aandacht gevraagd voor onwenselijke situaties die ontstaan als gevolg van de vrijwillige ouderbijdrage, onder meer vanwege de financiële drempels die ouders ervaren.
In reactie op de aangenomen motie van lid Pijpelink (GroenLinks-PvdA) c.s. stuur ik u met deze brief het onderzoek naar de juridische haalbaarheid van drie mogelijke toekomstscenario’s voor de vrijwillige ouderbijdrage.1 Deze scenario’s heb ik op 21 december 2023 aan uw Kamer voorgelegd.2 Het eerste scenario betrof het volledig afschaffen van de vrijwillige ouderbijdrage in het funderend onderwijs. Het tweede scenario is een variant hierop: de ouderbijdrage wordt in het primair onderwijs afgeschaft. Tot slot wordt in het derde scenario een limiet gesteld aan de ouderbijdrage, in lijn met het verzoek uit de motie van lid De Hoop (GroenLinks-PvdA).3
Het juridisch onderzoek komt tot de conclusie dat de scenario’s juridisch haalbaar zijn, mits dit gepaard gaat met mitigerende maatregelen zodat verschraling van het onderwijsaanbod zoveel mogelijk wordt voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door ophoging van de lumpsum. Hier is momenteel echter geen dekking voor op de OCW-begroting. Gezien de eerdergenoemde kernopgave van dit kabinet wordt het systeem van de vrijwillige ouderbijdrage daarom niet gewijzigd.
Tot slot zal ik nogmaals de oproep aan scholen doen om de regels voor de ouderbijdrage na te leven. Die regels zijn helder: het betalen van de ouderbijdrage is vrijwillig en geen enkele leerling mag worden uitgesloten van activiteiten.
De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
M.L.J. Paul