[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op het verzoek van het lid Eerdmans, gedaan tijdens de Algemene Politieke Beaschouwingen van 18 september 2024, over een Opt out EU Migratie- en asielacquis

Vreemdelingenbeleid

Brief regering

Nummer: 2024D33890, datum: 2024-09-19, bijgewerkt: 2024-09-30 15:09, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-19637-3274).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -3274 Vreemdelingenbeleid.

Onderdeel van zaak 2024Z13805:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 3274 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ASIEL EN MIGRATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 september 2024

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van 18 september heeft het lid Eerdmans (JA21) verzocht om een brief over de opt-out van Europese asiel- en migratieregelgeving. Met deze brief beantwoord ik zijn informatieverzoek.

Gisteren heb ik een brief verzonden aan de Europese Commissie over de opt-out op het vlak van asiel en migratie. In deze brief heeft het kabinet de wens voor een Nederlandse opt-out van Europese asiel- en migratieregelgeving kenbaar gemaakt. In de brief geeft het kabinet aan dat Nederland bij verdragswijziging zal pleiten dat de Europese asielregels niet meer op Nederland van toepassing zijn. Het kabinet heeft in het Regeerprogramma immers opgenomen dat de omvang van migratie naar Nederland zo snel mogelijk drastisch beperkt moet worden met het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Voor asielmigratie zet het kabinet nu concrete stappen naar het strengste asielregime ooit. Het kenbaar maken van de wens voor een Nederlandse opt-out van Europese asiel- en migratieregelgeving is hiervan een onderdeel.

Nederland is op dit moment gebonden aan de EU-wetgeving over asiel en migratie. Een beëindiging van binding aan EU-wetgeving over asiel en migratie vereist een wijziging van de EU-Verdragen waarvoor overeenstemming nodig is tussen alle lidstaten en daarna ook ratificatie door alle lidstaten, wat betekent dat nationale parlementen de wijziging moeten goedkeuren. De huidige EU-Verdragen en het overige EU-recht voorzien niet in een specifieke bepaling om een opt-out voor een EU-beleidsterrein alsnog te bewerkstelligen. Voor een Nederlandse opt-out is aldus verdragswijziging nodig. Op dit moment bestaat er in de Europese Raad geen meerderheid voor het wijzigen van de EU-verdragen.

Door de brief aan de Commissie te richten, maakt het kabinet de Nederlandse wens voor een opt-out bij verdragswijziging kenbaar in Brussel. Het nieuwe kabinet geeft het heldere signaal af dat Nederland in de toekomst eigen migratieregels wil maken.

In reactie op het verzoek van de heer Timmermans om de gevraagde ambtelijke advisering te delen, meld ik dat ik vanuit het belang van zorgvuldigheid niet kan voldoen aan de gevraagde termijn. Ik kom hier separaat op terug.

De Minister van Asiel en Migratie,
M.H.M. Faber-van de Klashorst