[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

De eisen van de vakbonden om minder te werken

Schriftelijke vragen

Nummer: 2024D34028, datum: 2024-09-19, bijgewerkt: 2024-10-15 11:24, versie: 2

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2024Z13848).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2024Z13848:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025 Vragen gesteld door de leden der Kamer

2024Z13848

Vragen van het lid Aartsen (VVD) aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de eisen van de vakbonden om minder te werken (ingezonden 19 september 2024).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten «Vakbond CNV eist komend jaar 3,5 tot 6 procent meer loon en kortere werkweek»1 en «FNV wil vierdaagse werkweek én 7 procent meer loon»2?

Vraag 2

Kunt u een inschatting maken van het aanvullende tekort aan fte dat op de arbeidsmarkt zou ontstaan als elke fulltime werkende Nederlander vier dagen zou werken?

Vraag 3

Kunt u vaststellen wat voor negatieve effecten een vierdaagse werkweek met loonstijging zou hebben op de output en omvang van de Nederlandse economie?

Vraag 4

Deelt u de zorgen dat een kortere werkweek met loonbehoud in alle sectoren het Nederlandse bedrijfsleven en vestigingsklimaat Nederland onder druk zet?

Vraag 5

Hoe verhoudt de eis van minder werken (tegen een hoger salaris) zich tot de ambities van deze regering om de arbeidsmarktkrapte juist aan te pakken, zoals aangegeven in het Regeerprogramma?3

Vraag 6

Welke maatregelen neemt u om (meer) werken juist aantrekkelijker te maken? Neemt u aanvullende maatregelen als werken onaantrekkelijker wordt? Hoe houdt u de Kamer hiervan op de hoogte?

Vraag 7

Hoe zou een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) met een vierdaagse werkweek zich verhouden tot uw ambitie om maatregelen te nemen «...om de arbeidsduur van werkenden te vergroten. Een voorbeeld hiervan is de inzet via het programma «Meer Uren Werkt!». Om mensen te stimuleren (meer) te gaan werken, is het cruciaal dat (meer) werken ook loont.»?4 En hoe past dit binnen uw streven om «...in de context van een krappe arbeidsmarkt [in te zetten] op het vergroten van arbeidsparticipatie van mensen die al in Nederland zijn. Bijvoorbeeld door mensen te stimuleren (meer uren) te werken.»?5

Vraag 8

Deelt u, gelet op het regeerprogramma, de opvatting dat een cao die mínder werken juist beloond haaks staat op regeringsbeleid?

Vraag 9

Gelet op de voorgaande constateringen: zou u een cao met een kortere werkweek – die indruist tegen regeringsbeleid en de breed gedragen ambitie om werken aantrekkelijker te maken – weigeren algemeen verbindend te verklaren?


  1. NU.nl, 13 september 2024, «Vakbond CNV eist komend jaar 3,5 tot 6 procent meer loon en kortere werkweek», (https://www.nu.nl/economie/6327972/vakbond-cnv-eist-komend-jaar-35-tot-6-procent-meer-loon-en-kortere-werkweek.html).↩︎

  2. AD, 16 september 2024, «FNV wil vierdaagse werkweek in de zorg én tot 7 procent meer loon», (https://www.ad.nl/economie/fnv-wil-vierdaagse-werkweek-en-7-procent-meer-loon~adf8dc5b/).↩︎

  3. Regeerprogramma kabinet-Schoof, pagina 125 en pagina 126.↩︎

  4. Regeerprogramma kabinet-Schoof, pagina 125 en pagina 126.↩︎

  5. Regeerprogramma kabinet-Schoof, pagina 26.↩︎