[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Proces voor omgang met mogelijk koersgevoelige informatie maatwerkafspraken Tata Steel Nederland

Industriebeleid

Brief regering

Nummer: 2024D34770, datum: 2024-09-24, bijgewerkt: 2024-10-08 09:39, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29826-213).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29826 -213 Industriebeleid.

Onderdeel van zaak 2024Z14144:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

29 826 Industriebeleid

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 213 BRIEF VAN DE MINISTER VAN KLIMAAT EN GROENE GROEI

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 september 2024

Binnenkort wordt een volgende vertrouwelijke technische briefing met de vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei over de voortgang van de onderhandelingen over de maatwerkafspraken met Tata Steel Nederland gepland.

Ik vind het van belang om de vaste Kamercommissie van Klimaat en Groene Groei op regelmatige basis te (laten) informeren over de ontwikkelingen op dit dossier.

Voordat deze technische briefing plaats kan vinden, zou ik graag werkafspraken met de vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei willen maken over de omgang met mogelijk koersgevoelige informatie. In deze brief zal ik een korte toelichting geven over de achtergrond van de regelgeving rondom mogelijk koersgevoelige informatie, waarom in dit geval sprake is van mogelijk koersgevoelige informatie en waarom we op dit moment in het proces hiermee te maken krijgen. In de bijlage vindt u een voorstel om tot werkafspraken te komen met elkaar.

Achtergrond regelgeving mogelijk koersgevoelige informatie

Tata Steel Limited, het moederbedrijf van Tata Steel Nederland, is beursgenoteerd en heeft certificaten van aandelen uitstaan op Europese effectenbeurzen. Daarom is de Europese Verordening marktmisbruik van toepassing. Deze Verordening beoogt marktmisbruik te voorkomen om de goede werking van de financiële markten te waarborgen en de bescherming van beleggers en hun vertrouwen in de financiële markten te versterken.

Concrete, niet-openbare informatie over een beursgenoteerde onderneming, die indien zij openbaar wordt gemaakt, een significante invloed zou kunnen hebben op de koers van die financiële instrumenten, kwalificeert als voorwetenschap. Voorwetenschap wordt ook wel aangeduid als koersgevoelige informatie.

De Verordening marktmisbruik verbiedt – kort gezegd – eenieder die weet of moet begrijpen dat bepaalde informatie voorwetenschap betreft om deze voorwetenschap te delen met andere personen. Dit verbod op wederrechtelijke mededeling geldt zolang de informatie niet volledige openbaar is en de informatie dus (nog) als voorwetenschap kwalificeert.

Het verbod staat echter (bij wijze van uitzondering) toe om voorwetenschap te delen als het (strikt) noodzakelijk is voor de uitoefening van een functie. In alle gevallen dient wel zorgvuldig bekeken te worden welke informatie gedeeld wordt; het moet gaan om informatie op een zogenaamde «need to know» basis.

Ik vind het voor de uitoefening van de functie van de Kamerleden van belang om de vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei regelmatig te (laten) informeren over de stand van zaken van de onderhandelingen met Tata Steel. Niet in de laatste plaats vanwege de inlichtingenplicht van de regering aan de Staten-Generaal, zoals vastgelegd in artikel 68 van de Grondwet, maar ook vanwege het belang van het verstrekken van inlichtingen voor goede democratische besluitvorming en verantwoording. Hierin dienen de beperkingen die voortvloeien uit de Verordening marktmisbruik wel meegenomen te worden en is zorgvuldigheid dus geboden.

Vanwege bovenstaande belangen en beperkingen en de positie van de Staat in de onderhandelingen, verstrek ik de informatie over de onderhandelingen daarom strikt vertrouwelijk. Daarnaast brengt het ontvangen van mogelijk koersgevoelige informatie ook bepaalde verplichtingen met zich mee. Daarom stel ik voor om hiervoor een proces met elkaar in te richten voordat de leden van de vaste commissie van Klimaat en Groene Groei dergelijke informatie ontvangen. Dit, zodat de leden van de vaste commissie van Klimaat en Groene Groei de afweging kunnen maken of zij de mogelijk koersgevoelige informatie willen ontvangen en dus instemmen met de verplichtingen op grond van de Verordening marktmisbruik. Een voorstel hiertoe staat opgenomen in bijlage 1 bij deze brief.

Timing

Het bereiken van een maatwerkafspraak zal naar verwachting kwalificeren als koersgevoelig, maar de koersgevoelige informatie ontstaat al eerder in het proces. Dit ziet namelijk op het moment dat er een redelijk vooruitzicht ontstaat op een toekomstige gebeurtenis (de maatwerkafspraak). De informatie over onder andere de gewenste voorwaarden van een maatwerkafspraak, zoals opgenomen in het vastgestelde mandaat, geldt daarom mogelijk als koersgevoelig. Net als een update over de stand van zaken over de onderhandelingen.

Dit betekent dat met het vaststellen van het mandaat en de lopende onderhandelingen we een nieuwe fase zijn ingegaan. Vanuit prudentie is het daarom van belang om de informatie strikt vertrouwelijk te behandelen en in zo klein mogelijke kring te houden. Daarbij acht ik het van groot belang om te voorkomen dat personen die over deze informatie komen te beschikken en daarmee voorwetenschap hebben, onbedoeld juridische risico’s lopen of de markt beïnvloeden.

Om bovengenoemde redenen en overwegingen stel ik aan de vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei voor om voor de maatwerkafspraken met Tata Steel met elkaar de werkafspraken te maken zoals opgenomen in bijlage 1.

De Minister van Klimaat en Groene Groei,
S.Th.M. Hermans