[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Tweede advies Expertgroep Gezondheid IJmond

Gezondheid en milieu

Brief regering

Nummer: 2024D36821, datum: 2024-10-04, bijgewerkt: 2024-10-24 07:01, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28089-324).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28089 -324 Gezondheid en milieu.

Onderdeel van zaak 2024Z15119:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

28 089 Gezondheid en milieu

29 826 Industriebeleid

Nr. 324 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 oktober 2024

Vandaag heb ik het tweede adviesrapport van de Expertgroep Gezondheid IJmond (hierna: Expertgroep) in ontvangst genomen. Conform het instellingsbesluit van de Expertgroep deel ik dit advies onverwijld met uw Kamer. In deze brief licht ik kort de adviezen en conclusies toe en schets ik de vervolgstappen die ik naar aanleiding van dit advies zal zetten.

In haar tweede advies adviseert de Expertgroep om de gezondheidseffectrapportage (GER) een volwaardige plek te geven in de maatwerkafspraken en de vergunningverlening. Daarnaast moeten in de GER ook ultrafijnstof, geluid en aan aantal specifieke Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) (waaronder PAK, lood en vanadium) mee worden genomen.

De Expertgroep adviseert gezondheidswinst op korte termijn te garanderen door afspraken te maken over het realiseren van overkappingen, vervroegde sluiting van Kooksgasfabriek 2 en het reduceren van geluidshinder. Ook suggereert zij om als praktisch principe te hanteren dat de bijdrage aan de luchtvervuiling van Tata Steel vergelijkbaar mag zijn met die van bronnen van een gemiddelde stad. De gezondheidswinst moet daarbij integraal worden bekeken (inclusief oude installaties). Op lange termijn moet het halen van de WHO-2021 advieswaarden het doel zijn.

Ten slotte bepleit de Expertgroep verbetering van meten en monitoren en de communicatie daarover. Zo adviseert zij om ultrafijnstof te gaan meten en uitgebreider te meten voor onder andere geluid en ZZS. Verder moet vaker onafhankelijk worden gemeten en is meer inzicht en openheid in ongewone voorvallen nodig.

In de komende tijd zal ik het advies nader bestuderen. Ik ga daarmee aan de slag in afstemming met de andere overheden, omwonenden en het bedrijf. Op basis daarvan zal ik een reactie op het advies geven. Ik zal uw Kamer hierover voor het einde van dit jaar informeren.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
Ch.A. Jansen