[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Stand van zaken repatriëring Libanon

De situatie in het Midden-Oosten

Brief regering

Nummer: 2024D36917, datum: 2024-10-05, bijgewerkt: 2024-11-13 11:31, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-23432-541).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 23432 -541 De situatie in het Midden-Oosten.

Onderdeel van zaak 2024Z15141:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

23 432 De situatie in het Midden-Oosten

Nr. 541 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 oktober 2024

Op 2 oktober jl. is uw Kamer geïnformeerd over de voorgenomen repatriëring van Nederlanders uit Libanon (Kamerstuk 23 432, nr. 540). Met die brief informeerden wij uw Kamer dat de Ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie Nederlanders actief helpen om Libanon te verlaten door repatriëring met de inzet van zowel commerciële als militaire middelen in samenwerking met andere landen. In dat verband zijn twee repatriëringsvluchten uitgevoerd met een Multi Role Tanker Transportvliegtuig (MRTT) op 4 en 5 oktober jl. Voor beide vluchten is gebruikgemaakt van het civiele beschermingsmechanisme van de EU (UCPM) waarvoor EU-cofinanciering is aangevraagd.

Met deze brief informeren wij uw Kamer over de actuele stand van zaken.

Stand van zaken

Zoals aangekondigd zijn er twee repatriëringsvluchten uitgevoerd met het MRTT-vliegtuig van Beiroet naar Eindhoven op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober jl. Sinds 2 oktober was ook het Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) van Buitenlandse Zaken ter plaatse om deze vluchten te faciliteren. Het SCOT-team versterkt de ambassade in Beiroet tijdelijk, zodat Nederlanders ter plaatse zo snel mogelijk geholpen kunnen worden.

In totaal zijn tot nu toe ruim 200 Nederlanders en hun eventuele kerngezinsleden, en mensen met een machtiging tot verblijf in Nederland gerepatrieerd met deze vluchten. Tevens heeft Nederland meer dan 100 paspoorthouders van andere landen gerepatrieerd. Ook op vluchten van partnerlanden zaten enkele Nederlanders aan boord.

Nederlanders die na dit weekend een beroep op ons doen, kunnen uiteraard rekenen op de reguliere consulaire crisisbijstand. Voor personen die zich al wel via het Crisiscontactformulier hebben aangemeld en die voldoen aan de criteria, maar niet hebben kunnen meereizen op deze vluchten, blijven wij ons actief inzetten via commerciële opties en repatriëringsvluchten van andere landen. Indien in de komende dagen blijkt dat dusdanige vraag naar extra repatriëringsvluchten bestaat dat deze niet uitsluitend met partnerlanden en commerciële opties kan worden beantwoord, zal Nederland aanvullende repatriëringsvluchten uitvoeren.

Vooruitblik

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Defensie bereiden zich al langere tijd samen met internationale partners voor op verschillende scenario’s voor het geval de situatie in Libanon en andere delen van het Midden-Oosten verslechtert. Ter voorbereiding hierop is het crisiscentrum van Buitenlandse zaken geactiveerd en zijn vanuit het Ministerie van Defensie en Buitenlandse Zaken reeds enkele liaisons en extra medewerkers van Buitenlandse Zaken ter plaatse in de regio (o.a. in Beiroet en Cyprus). Wij houden vanzelfsprekend nauwlettend oog op ontwikkelingen.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
C.C.J. Veldkamp

De Minister van Defensie,
R.P. Brekelmans