[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag houdende een lijst van vragen over 36600-VII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2025, 36600-XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2025 en 36600-VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2025 voor zover het onderwerpen betreft die zien op digitalisering

Lijst van vragen

Nummer: 2024D37099, datum: 2024-10-07, bijgewerkt: 2024-11-12 08:18, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2024D37099).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2024Z12750:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2024D37099 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Digitale Zaken heeft een aantal vragen voorgelegd aan de bewindspersonen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, Economische Zaken en Klimaat en Justitie en Veiligheid over de Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2025 (Kamerstuk 36 600 VII), Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2025 (Kamerstuk 36 600 XIII), Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2025 (Kamerstuk 36 600 VI).

De voorzitter van de commissie,

Palmen

Adjunct-griffier van de commissie,

Muller

Vragen inzake Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2025

1 Welk budget heeft u beschikbaar voor het (onderzoeken en) ontwikkelen van betaalbare en publieke onderwijssoftware, cf. motie-Kathmann [Kamerstuk 32761–277]? Hoe coördineert u dit samen met de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)?
2 Zijn er budgettaire verschillen voor de prioriteiten gesteld in de (geactualiseerde) Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren? Zo ja, kunt u uiteenzetten op welke terreinen de financiering is veranderd?
3 Hoeveel geld is begroot voor de bredere agenda «Werk aan Uitvoering»?
4 Binnen artikel 6.2 is een vermindering van bijna 20 miljoen euro te zien op het opdrachtenbudget «Informatiesamenleving», als gevolg van reallocaties. Kunt u toelichten wat de specifieke beleidsdoelen waren die met deze post beoogd werden en welke gevolgen deze mutatie heeft voor het realiseren van de beleidsdoelen?
5 Welke middelen zijn er de komende jaren beschikbaar voor het toegankelijk maken van overheidsdiensten, -websites en -formulieren? Kunt u inzichtelijk maken welke budgetten hiervoor worden ingezet? Wordt hier op gekort ten opzichte van de begroting uit 2024?
6 Welke middelen verwacht u nodig te hebben voor het ontwikkelen en uitvoeren van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS)? Uit welke budgetten wordt dit betaald?
7 Wanneer is de eerste brief van het kabinet te verwachten inzake de NDS?
8 Kunt u toelichten hoe in 2025 de slagkracht van de algoritmetoezichthouder uitgebreid gaat worden?
9 Wat is aanvullend nodig om het CIO-stelsel te versterken?
10 Kunt u de aanzienlijke verschuiving op het opdrachtenbudget uit artikel 6.2, Overheidsdienstverlening, informatiebeleid en informatiesamenleving duidelijk toelichten? Kunt u per beleidsdoel uitleggen welke gevolgen dit de komende jaren heeft voor de realisatie hiervan?
11 Kunt u nader aangeven welke maatregelen om verspreiding van desinformatie aan te pakken, om de weerbaarheid van burgers te vergroten en om kennisontwikkeling ten aanzien van desinformatie te versterken worden overwogen in de strijd tegen desinformatie en «deepfakes»?
12 Kunt u het subsidiebudget uit de post «Overheidsdienstverlening» (artikel 6.2) uitsplitsen over de beleidsdomeinen Digitale Inclusie, Data, Algoritmen, AI en Publieke Waarden? Hoe verandert de subsidiëring voor ieder van deze beleidsdomeinen jaarlijks tot en met 2029?
13 Hoeveel subsidie gaat de komende periode per jaar naar de herinzet van digitale apparaten? Om hoeveel laptops en andere apparaten gaat dit? Welk budget is er nodig om dit structureel te maken?
14 Kunt u nader toelichten hoeveel middelen er de komende jaren beschikbaar zijn voor het ontwikkelen van Digitale gemeenschapsgoederen? Welke middelen zijn er gereserveerd voor de acties aangekondigd in de Kamerbrief Digitale gemeenschapsgoederen (Kamerstuk 26643–1057)? Wordt hierop gekort en zo ja, hoeveel geld betreft dit jaarlijks?
15 Kunt u de acties uit het beleidsdomein Online Kinderrechten uiteenzetten? Welke middelen zijn er per jaar beschikbaar voor deze acties? Indien er gekort wordt op bepaalde acties, kunt u dan inzichtelijk maken welke specifieke projecten of initiatieven minder geld zullen ontvangen?
16 Worden uit het beleidsdoel Online Kinderrechten ook preventieve acties gefinancierd voor het bestrijden van online kindermisbruik? Op welke manier is het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) betrokken bij de aanpak hiervan, bijvoorbeeld in het ondersteunen van de organisatie Offlimits?
17 Welke bijdrage levert het Rijk de komende periode jaarlijks aan medeoverheden voor het implementeren van Europese datawetgeving, waaronder de Datagovernanceverordening en de NIS2? Kunt u per relevante wet- en regelgeving aangeven hoeveel medeoverheden de komende jaren van het Rijk zullen ontvangen en waar u de hoogte van deze bijdrage op baseert?
18 Welke financiering ontvangen medeoverheden de komende periode per jaar voor het realiseren van offline alternatieven voor hun dienstverlening? Kunt u nader toelichten hoe het Rijk specifiek bijdraagt aan de realisatie?
19 Blijft de Specifieke Uitkering (SPUK) voor de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s), eenmaal gekort en gestort in het Gemeentefonds, geoormerkt voor de IDO’s? Waaruit blijkt dit? Hoe tast deze nieuwe financieringsvorm de «regiefunctie van de gemeenten» aan op deze voorziening?
20 Hoe verhoudt de 10 procent korting op de SPUK-gelden voor de IDO’s zich tot de ambitie van het kabinet om de bereikbaarheid van de overheid te verbeteren voor inwoners met weinig digitale vaardigheden?
21 In hoeveel gemeenten is er nu een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)? Met hoeveel IDO’s wilt u dit de komende jaren uitbreiden? Kunt u onderbouwen dat het gekorte budget hiervoor toereikend is?
22 Hoe wordt de twee procent van het vernieuwingsbudget dat toeziet op het stimuleren van innovatie toegekend? Is dat via een subsidieregeling? Welke partijen en/of projecten worden vanuit het vernieuwingsbudget gefinancierd?
23 Kunt u uiteenzetten welke acties er worden genomen op het gebied van informatiehuishouding naar aanleiding van het rapport «Ongekend onrecht»? Hoeveel middelen worden er jaarlijks ingezet voor deze afzonderlijke acties?
24 Zijn de nog onverdeelde middelen uit artikel 13 in te zetten voor structurele financiering en het tegengaan van de tien procent korting op de SPUK-gelden voor de IDO’s?
25 Kunt u toelichten waarom het aantal formatieplaatsen dient te worden uitgebreid, overeenkomstig een totaalbedrag van 4,4 miljoen euro, mede waardoor de kosten voor eigen personeel in de begroting 2025 zijn 10,1 miljoen euro. hoger zullen zijn bij de Rijksorganisatie voor Ontwikkeling, Digitalisering en Innovatie (RODI)?

Vragen inzake Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2025

26 Kunt u een overzicht geven van acties, subsidies en incidentele uitgaven die bijdragen aan het ontwikkelen van een nationale cloudinfrastructuur en het stimuleren van nationale cloudleveranciers?
27 Kunt u een actueel overzicht geven van alle budgetten, subsidies en verwachte uitgaven die bijdragen aan het doel om één miljoen ICT'ers op te leiden per 2030? Kunt u duidelijk maken hoe de 450 miljoen euro van het Actieplan Groene en Digitale Banen verdeeld zijn in dit overzicht?
28 Kunt u toelichten hoe de afname van financiële middelen voor het Digital Trust Center (DTC) zich verhouden tot de toegenomen taken en verantwoordelijkheden van het DTC, zoals beschreven in de Strategie Digitale Economie?
29 Kunt u een overzicht geven welke succesvolle initiatieven en/of publiek-private samenwerkingen op het gebied van ICT-onderwijs en -werving die voortvloeien uit het Nationaal Groeifonds u wilt opschalen? Vanuit welke budgetten wordt dit gefinancierd?
30 Welke criteria hanteert het Ministerie van Economische Zaken (EZ) om te beoordelen of digitale markten en diensten «goed werken»? En wat zijn dan de bijpassende randvoorwaarden?
31 Welke instrumenten gebruikt het Ministerie van EZ om het verdienvermogen en de digitale open strategische autonomie te realiseren?
32 Kunt u aangeven welke bijdrage uw ministerie en haar innovatiebudgetten leveren aan de beleidsdomeinen Digitale Inclusie, Data, Algoritmen, AI en Publieke Waarden, zoals geformuleerd door het Ministerie van BZK? Kunt u een aantal specifieke projecten benoemen waar u gezamenlijk met het Ministerie van BZK in investeert?
33 Kunnen de beleidsmatige budgetten waarover het Ministerie van EZ momenteel in gesprek is met interne en externe organisaties nader worden toegelicht?
34 Kunt u een overzicht geven van de extra taken voor het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Digital Trust Center (DTC) en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) die volgen uit nieuwe Europese regelgeving? Welke middelen zijn er per organisatie gereserveerd voor het uitvoeren van dit takenpakket? Voor welke taken is er nog geen financiering voorzien?
35 Welke nieuwe taken volgen er uit digitale EU-regelgeving (onder andere de Verordening Kunstmatige Intelligentie (AI Act), Datagovernanceverordening (DGA), Digitaledienstenverordening (DSA), en Digitalemarktenverordening (DMA) voor de Autoriteit Consument & Markt (ACM)? Hoeveel middelen stelt uw ministerie beschikbaar voor het uitvoeren van deze afzonderlijke taken? Zijn er taken die nog niet voorzien zijn van financiering?
36 Hoe draagt het wegvallen van de laatste twee tranches van het Nationaal Groeifonds bij aan de ambitie om per 2030 drie procent van het bbp te investeren in onderzoek en innovatie? Hoe verklaart u dat er niet eerder aan deze norm voldaan kan worden?
37 Kunt u nader toelichten welke uitwisselingen en verbindingen er vanuit het budget Samenwerking regio zijn en worden gerealiseerd op het terrein van digitalisering?
38 Kunt u aangeven of het hoge aantal externen bij de Dienst ICT Uitvoering (DICTU), veroorzaakt door de behoefte aan specifieke ICT-expertise, kan worden opgelost door de uitbreiding van het aantal interne formatieplaatsen?
39 Kunt u aangeven of DICTU op korte termijn wel aan de Roemer-norm van 10 procent zal gaan voldoen?
40 Wat is het voornaamste argument dat DICTU als uitvoeringsorganisatie ondergebracht is bij het Ministerie van EZ en niet bij het Ministerie van BZK?
41 Kunt u al aangeven hoeveel ondernemingen meedoen aan de derde AI-call voor nieuwe R&D-samenwerkingsprojecten van midden- en kleinbedrijven binnen de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT-regeling)?

Vragen inzake Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2025

42 Bent u voornemens om bij de Voorjaarsnota extra geld vrij te maken voor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor het uitvoeren van haar taken indien de AP aangeeft dat dat noodzakelijk is?
43 Bereiden het departement en de uitvoeringsorganisaties zich voor op NIS2? Zo ja, hoe?
44 Is het budget van de politie toereikend om te handhaven op online kindermisbruik? Investeert u de komende jaren in het uitbreiden en uitrusten van het Team Bestrijding Kinderpornografie en Kindersekstoerisme (TBKK)? Zo ja, wat is de gewenste extra capaciteit van het TBKK? Zo niet, hoe verenigt u dit met het groeiende aantal meldingen van online kindermisbruik?
45 Hoeveel budget heeft de politie voor ICT?
46 Welke nieuwe taken volgen er uit digitale EU-regelgeving voor de AP? Kunt u per verordening of wet toelichten welke middelen de AP hiervoor ontvangt? Kunt u hierbij aangeven er sprake is van cofinanciering uit verschillende departementen (zoals bij het Ministerie van EZ voor toezicht op de DGA) en welk departement daar verantwoordelijk voor is?
47 Welke middelen worden er vrijgemaakt voor de AP voor het uitvoeren van de aanbevelingen uit het rapport «Ongekend Onrecht»?
48 Waarom kent de Autoriteit online Terroristisch en Kinderpornografisch Materiaal (ATKM) een stabiele jaarlijkse financiering, in plaats van een financiering die meegroeit met het groeiende aantal meldingen waarop zij moet handhaven? Heeft u de mogelijkheid om incidenteel geld vrij te maken als de ATKM dit nodig heeft voor haar taken?
49 Hoeveel van de 46 miljoen euro voor het Nationaal Cybersecurity Center (NCSC) gaat naar preventie van cyberrisico’s en hoeveel gaat naar de aanpak en het herstel van cyberrisico’s?
50 Welk percentage van de begroting van uitvoeringsorganisaties van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) is beschikbaar voor cybersecurity? Is er ook een internationale benchmark?
51 Aan het budget apparaat wordt in 2025 6,2 miljoen euro, in 2026 11 miljoen euro, aflopend naar 3,6 miljoen euro vanaf 2029, toegevoegd om aan maatregelen vanuit de EU te voldoen waarmee de regelgeving binnen de EU op het gebied van digitalisering wordt geüniformeerd en verbeterd. Kunt u nader toelichten om welke verordeningen het hier gaat?
52 Welke sectorale toezichthouders zijn betrokken bij het implementeren van en toezien op de NIS2-richtlijn? Welke middelen krijgt ieder van hen voor deze nieuwe taken? In het geval dat deze middelen bestaan uit cofinanciering uit verschillende departementen: wie is de coördinator van dit budget?
53 Hoe heeft u het budget voor het implementeren van de NIS2-richtlijn ingeschat? Kunt u met zekerheid zeggen dat dit budget toereikend is? Zo niet, uit welk budget worden tegenvallers gefinancierd?
54 Kunt u uitleggen waarom de subsidie voor Offlimits afneemt, terwijl de hoeveelheid meldingen die zij ontvangt onverminderd toeneemt? Waarom is er niet gekozen voor een hogere bijdrage van het Rijk of een financieringsmodel op basis van bereikbaarheid?
55 Wordt Offlimits mede gefinancierd door het Ministerie van BZK vanuit het beleidsdoel Online Kinderrechten vanwege haar preventieve taken? Zo ja, welk departement coördineert de financiering richting de organisatie? Zo niet, kent de financiering vanuit het Ministerie van JenV bepaalde oormerken of voorwaarden waaronder het wordt toegekend?

Overige / overkoepelende vragen die betrekking hebben op meerdere ontwerpbegrotingen

56 Kunt u een overkoepelend overzicht maken van alle aan Digitale Zaken gerelateerde posten, inclusief mutaties, tot en met 2029?
57 Kunt u een overzicht maken van alle aan Digitale Zaken gerelateerde ombuigingen tot en met 2029?
58 Kunt u een actueel uitgavenoverzicht geven van de 450 miljoen euro uit het Actieplan groene en digitale banen, waaruit blijkt welke samenwerkingen en projecten hieruit worden gefinancierd?
59 Welke juridische ruimte hebben lidstaten om met nationale wetgeving voor leeftijdsverificatiesystemen te komen?
60 Klopt het dat de Franse senaat in juni 2024 nieuwe wetgeving heeft goedgekeurd dat van socialemediaplatforms als TikTok en Instagram vraagt om verplichte leeftijdsverificatiesystemen te implementeren en om ouderlijke toestemming te expliciteren voor gebruikers van vijftien jaar en jonger? Zijn er voor het kabinet Europeesrechtelijke bezwaren om ook met dergelijke wetgeving te komen?
61 Klopt het dat uit onderzoek van het Keurmerk Verantwoorde Affiliates (KVA) blijkt dat minderjarigen in Nederland zeer eenvoudig online kunnen gokken bij illegale aanbieders? Welke acties onderneemt het kabinet hier momenteel op?
62 Hoe scoort de rijksoverheid op klanttevredenheid op het vlak van haar digitale basisdienstverlening aan inwoners? Waar is deze informatie terug te vinden?
63 Is er een supradepartementale visie over hoe de overheid het digitale regievraagstuk steviger naar zich toe kan trekken?