[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 zoekmachine] [wat is dit?]

Onderzoeksrapport 'Internationale ontwikkelingen in cannabisbeleid voor recreatief gebruik'

Drugbeleid

Brief regering

Nummer: 2024D37208, datum: 2024-10-08, bijgewerkt: 2024-10-14 09:51, versie: 2

Directe link naar document, link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 24077 -549 Drugbeleid.

Onderdeel van zaak 2024Z15258:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


24077 Drugbeleid

Nr. 549 Brief van de minister van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 oktober 2024

Met deze brief bieden wij uw Kamer het onderzoeksrapport ‘Internationale ontwikkelingen in cannabisbeleid voor recreatief gebruik’ aan. Het onderzoek is in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) uitgevoerd door RAND Europe en het Trimbos-instituut.

Op 7 juli 2022 schreven de toenmalige Ministers van Justitie en Veiligheid (JenV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in een brief aan uw Kamer dat zij het belangrijk vinden om internationale ontwikkelingen op het terrein van cannabisbeleid voor recreatief gebruik in kaart te laten brengen.1 Het verkrijgen van inzicht in relevante internationale ontwikkelingen op dit terrein draagt bij aan toekomstige keuzes rondom het Nederlandse cannabisbeleid.

Het onderzoek is opgedeeld in drie delen. In deel I van het onderzoek wordt een beeld geschetst van de internationale ontwikkelingen op het gebied van cannabisbeleid sinds 2010. Hierbij is de aandacht uitgegaan naar (geplande of uitgevoerde) wijzigingen in het cannabisbeleid van jurisdicties2, waaronder het opheffen van het verbod op de teelt, verkoop en/of gebruik van cannabis, en de regulering van de niet-medische cannabismarkt.

In deel II hebben de onderzoekers verdiepende casestudies uitgevoerd naar de ontwikkelingen in de Amerikaanse staten Vermont en Californië, de Canadese provincie Quebec, Uruguay, Duitsland en Zwitserland.

In deel III benoemen de onderzoekers mogelijk relevante inzichten voor Nederland en geven zij op basis van de verrichte onderzoeksactiviteiten 25 aanbevelingen. De inzichten gaan over redenen voor de aanpassing van het cannabisbeleid, de wijze waarop de beleidswijziging is vastgesteld in wettelijke en beleidsmatige kaders, partijen die betrokken zijn bij de invoering, implementatie en uitvoering van de beleidswijziging, en het implementatieproces. De aanbevelingen hebben geen betrekking op specifieke beleidskeuzes3 maar op het proces van beleidsvorming, namelijk de doestellingen bij aanpassingen van cannabisbeleid, het vastleggen van cannabisbeleid in wettelijke en beleidsmatige kaders, het betrekken van verschillende partijen bij het maken, implementeren en handhaven van dit beleid, de implementatieprocessen van dit beleid, en beschikbare wetenschappelijke studies naar uitkomsten van gewijzigd cannabisbeleid.

Het Experiment gesloten coffeeshopketen gaat de komende jaren duidelijk maken of en hoe op kwaliteit gecontroleerde hennep en hasjiesj gedecriminaliseerd aan de coffeeshops kan worden geleverd en wat de effecten hiervan zijn. Naast de onderzoeksrapportages van het Experiment gesloten coffeeshopketen en de bijbehorende procesevaluatie leveren ook andere inzichten en factoren een belangrijke bijdrage om in de toekomst te komen tot een duidelijk een samenhangend coffeeshopbeleid. Voorliggende rapportage biedt veel kennis, inzichten en aanbevelingen die kunnen bijdragen aan het maken van keuzes rondom het Nederlandse cannabisbeleid. Wanneer het experiment ten einde loopt kan het dan zittende kabinet deze rapportage erbij betrekken.

De minister van Justitie en Veiligheid,

D.M. van Weel

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

V.P.G. Karremans


  1. Kamerstuk 24077, nr. 502 (7 juli 2022).↩︎

  2. Het betreft niet enkel het cannabisbeleid van landen, maar bijvoorbeeld ook van staten (Verenigde Staten) en provincies (Canada) met een eigen overheid en beleid.↩︎

  3. De onderzoekers geven aan dat de vraag over welk cannabisbeleid ingevoerd dient te worden een politiek besluit is en niet een wetenschappelijke, en buiten de scope van deze opdracht valt.↩︎