[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Brief van het Presidium over een brief van de parlementaire enquêtecommissie Corona inzake een voorlichtingsverzoek van het Kabinet aan de Raad van State

Parlementaire Enquête corona

Brief Presidium

Nummer: 2024D37839, datum: 2024-10-10, bijgewerkt: 2024-10-25 15:16, versie: 2

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36142-7).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36142 -7 Parlementaire Enquête corona.

Onderdeel van zaak 2024Z15559:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

36 142 Parlementaire Enquête corona

Nr. 7 BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan de Leden

Den Haag, 10 oktober 2024

Het Presidium stuurt u hierbij, op verzoek van de parlementaire enquêtecommissie Corona, een brief waarin u wordt geïnformeerd over een voorlichtingsverzoek van het Kabinet aan de Raad van State.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,
Martin Bosma

BIJLAGE BRIEF VAN DE PARLEMENTAIRE ENQUÊTECOMMISSIE CORONA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 oktober 2024

Op 6 februari 2024 is de parlementaire enquêtecommissie Corona geïnstalleerd. De Kamer heeft op 14 mei 2024 het herziene onderzoeksvoorstel vastgesteld, waarin de doelstelling, hoofd- en deelvragen zijn omschreven en waaraan een planning en begroting zijn gekoppeld.

De enquêtecommissie acht het van belang u via deze weg te informeren over een voorlichtingsverzoek van 13 september jl. van het kabinet aan de Raad van State. Het betreft nadrukkelijk geen verzoek van de enquêtecommissie. Om te voorkomen dat de Tweede Kamer verrast wordt door de voorlichting en omdat het verzoek vragen zou kunnen oproepen over de rol en betrokkenheid van de enquêtecommissie, wordt in deze brief kort ingegaan op de achtergrond.

Inmiddels hebben de departementen voor een groot deel aan de vorderingen van de parlementaire enquêtecommissie Corona voldaan. De enquêtecommissie en het kabinet hebben echter een verschil van inzicht over het ongelakt leveren van chatberichten. De enquêtecommissie heeft daardoor tot op heden van de meeste departementen in het geheel geen chatberichten ontvangen.

Tijdens de coronacrisis werd meer dan voorheen gecommuniceerd via chatberichten. Om de besluitvorming over de coronamaatregelen en de afwegingen die daarbij een rol hebben gespeeld te kunnen reconstrueren, heeft de enquêtecommissie ongelakte chatberichten gevorderd. De enquêtecommissie heeft daarbij de nodige waarborgen geboden ter bescherming van de privacy van ambtenaren en derden. De waarborgen hebben onder meer betrekking op het niet in de openbaarheid brengen en niet in het archief opnemen van informatie om de privacy te beschermen. Over het ongelakt leveren van documenten zijn met het vorige kabinet duidelijke afspraken gemaakt, die namens het kabinet zijn ondertekend door de coördinerend bewindspersoon van VWS. Overigens zijn deze afspraken eveneens gemaakt door voorgaande enquêtecommissies en zijn dergelijke documenten in de context van eerdere parlementaire enquêtes ook ongelakt geleverd.

Het huidige kabinet heeft, naar aanleiding van het verschil van inzicht over het leveren van ongelakte chatberichten, op 13 september jl. besloten terug te komen op onderdelen van de met het vorige kabinet gemaakte werkafspraken en voorlichting te vragen aan de Raad van State. Het voorlichtingsverzoek raakt zowel aan de Wet op de parlementaire enquête in het algemeen als de werkzaamheden van de parlementaire enquêtecommissie Corona in het bijzonder.

Door het voorlichtingsverzoek van het kabinet en het daardoor tot nu toe ontbreken van chatberichten van departementen, bestaat de mogelijkheid dat de parlementaire enquête Corona vertraging oploopt.

We hopen u hiermee voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd.

De voorzitter van de Parlementaire enquêtecommissie Corona,
De Kort

De griffier van de Parlementaire enquêtecommissie Corona,
Rijkers