[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over de brief van het Landelijk Netwerk Bossen-en Bomenbescherming (LNBBB) met een reactie op het natuurbeleid waarin zij hun zorgen uiten over het Nederlandse natuurbeleid en het kappen van bos ten behoeve van herstelmaatregelen

Natuurbeleid

Brief regering

Nummer: 2024D38435, datum: 2024-10-14, bijgewerkt: 2024-11-05 14:07, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-33576-397).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 33576 -397 Natuurbeleid.

Onderdeel van zaak 2024Z15841:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

33 576 Natuurbeleid

Nr. 397 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN LANDBOUW, VISSERIJ, VOEDSELZEKERHEID EN NATUUR

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 oktober 2024

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op 25 april 2024 een brief ontvangen van het Landelijk Netwerk Bossen- en Bomenbescherming (LNBBB) met een reactie op het natuurbeleid waarin zij hun zorgen uiten over het Nederlandse natuurbeleid en het kappen van bos ten behoeve van herstelmaatregelen. U heeft mijn ambtsvoorganger, de Minister van Natuur en Stikstof gevraagd om op de brief te reageren. Dat doe ik graag in onderstaande brief.

Ik erken dat bossen zeer belangrijke functies vervullen zoals het tegengaan van klimaatverandering, versterking van biodiversiteit, de vitaliteit van onze leefomgeving en voor recreatie. Op ambtelijk niveau heeft er een gesprek plaatsgevonden met het LNBBB om inzichten uit te wisselen en zorgen aan te horen. Juist vanwege de brede waarde van bossen begrijp ik de onrust die ontstaat bij het kappen van bomen. De brede waarde van bossen draag ik ook uit in de nationale bossenstrategie1 en werk ik samen met de provincies aan het realiseren van meer bos, vitaler bos, en meer bomen in onze leefomgeving buiten het bos. Ook kennen we in Nederland een wettelijke meld- en herplantplicht en is in de bossenstrategie afgesproken dat al het gekapte bos voor natuurontwikkeling met terugwerkende kracht gecompenseerd wordt. Het spreekt voor zich dat kap zoveel mogelijk gemeden wordt. Echter kan bos in sommige gevallen gekapt worden om ruimte te maken voor andere natuurtypen zoals duinen, heiden en graslanden. Nederland heeft een verantwoordelijkheid voor het in stand houden van natuurgebieden die onder Europese bescherming vallen, de zogenaamde Natura 2000-gebieden.

Omdat de staat van instandhouding van veel doelen in veel van de Natura 2000-gebieden niet gunstig is, zijn extra maatregelen nodig die verslechtering tegengaan en herstel bevorderen.

Door verschillende drukfactoren, zoals stikstofdepositie, zijn maatregelen nodig om deze natuurtypen te behouden. Daar waar het terugbrengen van natuurlijke dynamiek in een gebied een middel is om verslechtering te minimaliseren kan worden overwogen om bomen te kappen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de duinen waar doormiddel van beperkte kap verstuiving weer kan plaatsvinden, essentieel voor de vitaliteit van de duinen en de soorten die hier gedijen. Maatregelen ten behoeve van N2000 gebeuren gebiedsgericht en de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de provincies in het gedecentraliseerde natuurbeleid. Provincies maken hierbij gebruik van maatregelen uit herstelstrategieën die gebaseerd zijn op onderzoeks- en monitoringsresultaten en internationaal zijn beoordeeld.

Bos in Nederland vervult gelijktijdig verschillende functies. De belangrijkste zijn: natuur, recreatie en welzijn, klimaat en productie van hout en biomassa. Om beheer hierop aan te laten sluiten werken we aan revitalisering en is de gedragscode soortenbescherming bosbeheer2 opgesteld. Hierin zijn werkafspraken aan de hand van internationaal erkende beginselen van duurzaam bosbeheer vastgelegd.

Zo willen we met behulp van de Bossenstrategie bos, net als alle andere waardevolle natuur voor Nederland, met al zijn functies goed doorgeven aan toekomstige generaties.

De Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur,
J.F. Rummenie


  1. Nationale Bossenstrategie↩︎

  2. Gedragscode soortenbescherming bosbeheer↩︎