[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Amendement van het lid Beckerman over middelen voor de oprichting van regionale publieke energievoorzieningen

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (XXIII) voor het jaar 2025

Amendement

Nummer: 2024D41956, datum: 2024-11-05, bijgewerkt: 2024-11-11 17:03, versie: 2

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36600-XXIII-7).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36600 XXIII-7 Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (XXIII) voor het jaar 2025.

Onderdeel van zaak 2024Z17427:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

36 600 XXIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (XXIII) voor het jaar 2025

Nr. 7 AMENDEMENT VAN HET LID BECKERMAN

Ontvangen 5 november 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 31 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 500.000 (€ 1.000).

Toelichting

Dit amendement stelt voor om middelen te reserveren via een subsidieregeling om financiële ondersteuning te bieden aan gemeenten en provincies voor de oprichting van regionale publieke energievoorzieningen. Deze nutsbedrijven, die voor meer dan 50% in overheidshanden zijn, zullen zich richten op het lokaal en regionaal opwekken en distribueren van duurzame energie, met als doel om de energietransitie te versnellen, de energiemarkt te verduurzamen, en lokale overheden meer controle te geven over de energielevering. In de huidige energiemarkt domineren grote commerciële energiebedrijven. Deze zijn vaak gericht op winstmaximalisatie, wat leidt tot hogere energiekosten voor burgers en minder zeggenschap over hoe energie wordt opgewekt en gebruikt.

Regionale energiebedrijven die eigendom zijn van gemeenten of provincies bieden de mogelijkheid om burgers meer inspraak te geven in de manier waarop energie wordt geproduceerd en verdeeld. Door lokaal eigenaarschap en controle kunnen burgers direct profiteren van de opbrengsten van duurzame energie en wordt de democratische betrokkenheid vergroot. De nationale klimaatdoelstellingen vereisen een snelle overgang naar duurzame energiebronnen. Gemeenten en provincies zijn bij uitstek geschikt om dit lokaal te coördineren en te realiseren. Door financiële ondersteuning kunnen zij de benodigde infrastructuur opzetten, duurzame energieprojecten ontwikkelen en de energietransitie op regionaal niveau aanjagen.

Dekking wordt gevonden door dat bedrag naar voren te halen uit de vanaf begrotingsjaar 2027 aan het Klimaatfonds toegevoegde middelen voor de intensivering van kernenergie («HLA-intensivering Kernenergie», beleidsartikel 1 van de begroting Klimaatfonds).


Beckerman