[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitstel beantwoording vragen van het lid Ceder over “het artikel Re-integratie (ex-)gedetineerde personen komt niet goed van de grond”

Mededeling (uitstel antwoord)

Nummer: 2024D41961, datum: 2024-11-05, bijgewerkt: 2024-11-07 11:27, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20242025-460).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2024Z17069:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025 Aanhangsel van de Handelingen
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

460

Vragen van het lid Ceder (ChristenUnie) aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Justitie en Veiligheid over het artikel «Re-integratie (ex-)gedetineerde personen komt niet goed van de grond» (ingezonden 28 oktober 2024).

Mededeling van Staatssecretaris Nobel (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 5 november 2024).

Vraag 1

Hoe duidt u de knelpunten die uit het onderzoek «Van Bajes naar buiten» naar voren komen, namelijk de beperkte mogelijkheden van de casemanager en het re-integratiecentrum (RIC) om een schuldenoverzicht en een betalingsregeling te regelen of in het geval van complexere zaken schuldhulpverlening of -sanering, in het licht van de constatering dat de schuldenaanpak één van de vijf basisvoorwaarden voor een succesvolle re-integratie van (ex-)gedetineerde personen is?1, 2 Welke mogelijkheden zijn er om reeds tijdens detentie meer vorm te geven aan begeleiding bij schulden met het oog op het voorkomen van recidive en het bevorderen van re-integratie?

Vraag 2

Is met het aanwijzen van één schuldhulpverlener per regio die werkzaam is de Penitentiaire Inrichting (PI) en het verantwoordelijk maken van deze persoon voor de gedetineerden uit de regio, een betere afstemming van de regierol en informatie-uitwisseling tussen re-integratieprofessionals geborgd zoals aanbevolen in het rapport «Van Bajes naar buiten»? En hoe wordt hierbinnen afstemming en samenwerking tussen Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), de regionale schuldhulpverlener en gemeenten geborgd én hoe wordt voorkomen dat er extra afstemmingslast bij gemeenten komt?

Vraag 3

Hoeveel uur hebben casemanagers gemiddeld beschikbaar voor de schuldenaanpak? Wat is hun caseload? Zijn deze uren ook afdoende voor het begeleiden van gedetineerden ten aanzien van schulden?

Vraag 4

In hoeverre is de ondersteuning vanuit gemeenten daadwerkelijk effectief voor personen in detentie om het re-integratieproces soepel(er) te laten verlopen?

Vraag 5

Hoeveel gemeenten bekostigen tijdelijk de vaste lasten van gedetineerden vanuit de bijzondere bijstand met als doel escalatie van de schuldensituatie na detentie te voorkomen en daarmee het risico op recidive?

Vraag 6

Hoe wordt het instrument van bijzondere bijstand en het doorbetalen van vaste lasten onder de aandacht gebracht bij gemeenten? En wordt dit onderdeel van de basisdienstverlening schuldhulpverlening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Verenging voor Volkskrediet (NVVK), Divosa en het kabinet?

Vraag 7

Wanneer kan de Kamer de wettelijke regeling om de zorgverzekering tijdens detentie automatisch op te schorten verwachten?

Vraag 8

Wanneer wordt het verstrekken van een saneringskrediet tijdens detentie een onderdeel van de basisdienstverlening schuldhulpverlening van VNG, NVVK, Divosa en het kabinet?

Vraag 9

Welke mogelijkheden zijn er momenteel voor hulp aan gedetineerden bij schulden richting uitstroom uit detentie en in hoeverre is er daarbij sprake van warme overdracht naar hulp bij schulden na detentie?

Vraag 10

Kunt u deze vragen beantwoorden voor de behandeling van de begroting voor 2025 van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid?

Mededeling

Het lukt helaas niet om de op 28 oktober jl. ingediende Kamervragen van het lid Ceder (ChristenUnie) aan mij en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over «het artikel Re-integratie (ex-)gedetineerde personen komt niet goed van de grond» binnen de gestelde termijn van drie weken te beantwoorden, omdat voor zorgvuldige beantwoording verdere (interdepartementale) afstemming nodig is.

De beantwoording wordt, mede namens de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, zo spoedig mogelijk aan u toegezonden.


  1. Universiteit Leiden, 20 juni 2024, «Re-integratie (ex-)gedetineerde personen komt niet goed van de grond», (https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2024/06/re-integratie-ex-gedetineerde-personen-komt-niet-goed-van-de-grond).↩︎

  2. DJI, geraadpleegd 25 oktober 2024, «Basisvoorwaarden re-integratie», (https://www.dji.nl/justitiabelen/volwassenen/reintegratie/basisvoorwaarden-re-integratie).↩︎