[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Nederlandse lijst kritieke geneesmiddelen

Geneesmiddelenbeleid

Brief regering

Nummer: 2024D42128, datum: 2024-11-06, bijgewerkt: 2024-11-06 16:03, versie: 2

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29477 -910 Geneesmiddelenbeleid.

Onderdeel van zaak 2024Z17487:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


29 477 Geneesmiddelenbeleid

Nr. 910 Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 november 2024

Hierbij stuur ik uw Kamer de Nederlandse Lijst kritieke geneesmiddelen. Deze lijst is in opdracht van mijn voorganger opgesteld onder leiding van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) met behulp van relevante zorgpartijen1. Ik wil het LCG en de betrokken zorgpartijen hartelijk bedanken voor hun inzet bij het tot stand komen van deze lijst. Het is een lijst van het veld, opgesteld door het veld, en bevat geneesmiddelen die belangrijk zijn voor het Nederlandse zorgveld om goede zorg aan patiënten te kunnen verlenen. De lijst kritieke geneesmiddelen bestaat uit twee delen: een lijst voor volwassenen en een lijst voor kinderen. Het LCG heeft aangegeven dat de lijst voor kinderen is beoordeeld voor de tweede lijn (medisch specialistische zorg). Op korte termijn zal deze lijst voor kinderen aangepast worden voor de eerste lijn (huisartsen en openbare apothekers). De lijst kritieke geneesmiddelen zal periodiek geactualiseerd worden en is ook op de website van het LCG te vinden2.

Mijn voorganger heeft uw Kamer eerder geïnformeerd over de Europese lijst van kritieke geneesmiddelen: de Union list of critical medicines3. Deze Europese lijst dient als leidraad voor acties op Europees niveau om de leveringszekerheid van deze geneesmiddelen te vergroten. Met de Nederlandse lijst kritieke geneesmiddelen hebben we nu een overzicht specifiek voor de Nederlandse zorg. Dit helpt om meer gerichte maatregelen te kunnen nemen voor de verbetering van de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen voor patiënten in Nederland. Hiervoor heb ik onlangs € 20 miljoen beschikbaar gesteld voor de jaren 2025 tot en met 2027, en € 30 miljoen voor de jaren daarna4. Ik moet keuzes blijven maken en de prioritering die de lijst aanreikt helpt daarbij.

Voor de verbetering van de beschikbaarheid van geneesmiddelen ben ik ook afhankelijk van de gezamenlijke inspanning van alle relevante partijen. Dit is namelijk niet alleen een zaak van de overheid. Ik wil regie nemen, richting geven en faciliteren, maar ik kijk bewust naar alle betrokken partners in de geneesmiddelenketen om hier hun verantwoordelijkheid te nemen. Ik ga daarom op korte termijn in gesprek met publieke én private partijen over hun rol om de beschikbaarheid van geneesmiddelen op deze lijst te borgen.

Ik hou u op de hoogte van het vervolg. Zoals eerder aan uw Kamer toegezegd informeer ik u nog dit kalenderjaar over de voortgang op dit beleidsterrein.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. Agema


  1. Onder andere huisartsen, medische specialisten, openbare apothekers, ziekenhuisapothekers. Een uitgebreid overzicht is te vinden via de website van het LCG↩︎

  2. https://lcg.nl/kritieke-geneesmiddelen/↩︎

  3. Kamerstuk 29 477, nr. 889↩︎

  4. Kamerstuk 36 600-XVI, nr. 32↩︎