Uitstel beantwoording vragen de leden Westerveld en Maatoug over kinderopvang voor speciaal onderwijs
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2024D42133, datum: 2024-11-06, bijgewerkt: 2024-11-12 11:01, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20242025-474).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M.L.J. Paul, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2024Z16440:
- Gericht aan: J.N.J. Nobel, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Gericht aan: M.L.J. Paul, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Indiener: E.M. Westerveld, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: S. Maatoug, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
474
Vragen van de leden Westerveld en Maatoug (beiden GroenLinks-PvdA) aan de Staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over kinderopvang voor speciaal onderwijs (ingezonden 21 oktober 2024).
Mededeling van Staatssecretaris Paul (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 6 november 2024).
Vraag 1
Bent u bekend met de zorgen van gemeenten zoals Leiden en Amsterdam over het gebrek aan kinderopvang voor kinderen op het speciaal onderwijs? Hoe beoordeelt de regering deze zorgen?1, 2
Vraag 2
Kunt u de wetsgeschiedenis op dit punt schetsen en daarbij in ieder geval de motie van de leden Van Aartsen-Bos en de memorie van toelichting van de Wijziging van de Wet op het primair onderwijs en de Wet medezeggenschap onderwijs 1992 in verband met buitenschoolse opvang betrekken?3, 4
Vraag 3
Hoe beoordeelt u de uitspraak in deze memorie van toelichting dat op het speciaal onderwijs kinderen zitten met dusdanige beperkingen «dat de reguliere kinderopvang niet altijd voldoende toegerust is om deze kinderen op te vangen»?
Vraag 4
Is het nog steeds onvoldoende bekend «in hoeverre er voor wat betreft de aansluiting tussen de scholen en de opvang problemen zijn voor ouders en kinderen», zoals in deze memorie van toelichting staat?
Vraag 5
Op welke manier is aan de toezegging, die in deze memorie van toelichting staat, voldaan dat onderzocht zal worden hoe het speciaal onderwijs invulling kan geven aan deze verplichting? Wat waren de uitkomsten van dit onderzoek? Bent u bereid dit onderzoek te actualiseren?
Vraag 6
Wat voor afweging ziet u met betrekking tot een mogelijke verbreding van de wettelijke plicht om buitenschoolse opvang te regelen voor het speciaal onderwijs c.q. speciale scholen voor basisonderwijs, net zoals artikel 45, lid 2 van de Wet op het primair onderwijs dit regelt voor basisscholen?
Vraag 7
Deelt u de opvatting dat het juist voor kinderen op het speciaal onderwijs van belang is dat de kinderopvang goed is geregeld?
Vraag 8
Acht u het wenselijk om kinderen uit het speciaal onderwijs hetzelfde wettelijke recht op kinderopvang te geven als kinderen in het reguliere onderwijs? Bent u het ermee eens dat idealiter de kinderopvang ook zo inclusief mogelijk wordt, zodat kinderen met en zonder beperking elkaar al op jonge leeftijd tegenkomen?
Vraag 9
Op welke manier kan een dergelijke wettelijke verplichting worden vormgegeven?
Vraag 10
Wat voor oplossing ziet u (nog meer) voor kinderen die niet terecht kunnen bij een kinderdagcentrum of de kinderopvang vanwege de benodigde zorg?
Vraag 11
Bent u bereid om met betrokken partijen in gesprek te gaan over de mogelijkheden om kinderopvang voor kinderen in het speciaal onderwijs wettelijk te verankeren?
Vraag 12
Bent u bereid om met betrokken partijen in gesprek te gaan over de mogelijkheden om kinderopvang voor kinderen in het speciaal onderwijs beter te faciliteren en te stimuleren?
Mededeling
Op 21 oktober 2024 hebben de leden Westerveld en Maatoug (beiden GroenLinks-PvdA) schriftelijke vragen gesteld over kinderopvang voor speciaal onderwijs. Tot mijn spijt is beantwoording binnen de gestelde termijn van drie weken niet mogelijk. De vragen raken meerdere beleidsterreinen. Er is meer tijd nodig voor interdepartementale afstemming.
Ik zal, mede namens de Staatssecretaris Participatie en Integratie, de vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.
College voor de Rechten van de Mens, 23 november 2023, «College oordeelt in zaak over buitenschoolse opvang in speciaal basisonderwijs», https://www.mensenrechten.nl/actueel/nieuws/2023/11/21/college-oordeelt-in-zaak-over-buitenschoolse-opvang-in-speciaal-basisonderwijs↩︎
Gemeente Amsterdam, 19 september 2024, «Begroting 2025» (€ 2,5 miljoen is vrijgemaakt voor BSO+ (buitenschoolse opvang voor kinderen met een extra zorgvraag of ondersteuningsbehoefte)), https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/financien/begroting-2025/↩︎
Kamerstuk 30 300, nr. 14↩︎
Kamerstuk 30 767, nr. 3↩︎