Brief van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat over een procesvoorstel inzake de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen) (Kamerstuk 35756)
Wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (grondslag voor maatregelen inzake het (particulier) gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
Brief commissie
Nummer: 2024D42235, datum: 2024-11-06, bijgewerkt: 2024-11-27 12:33, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35756-25).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: P.C. (Peter) de Groot, voorzitter van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (VVD)
- Mede ondertekenaar: M. Schukkink, griffier
Onderdeel van kamerstukdossier 35756 -25 Wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (grondslag voor maatregelen inzake het (particulier) gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Onderdeel van zaak 2024Z17544:
- Indiener: P.C. (Peter) de Groot, voorzitter van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- Medeindiener: M. Schukkink, griffier
- Voortouwcommissie: TK
- 2024-11-07 13:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 |
35 756 Wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (grondslag voor maatregelen inzake het (particulier) gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
Nr. 25 BRIEF VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 6 november 2024
Op 5 juli 2022 zijn de stemmingen over het voorstel tot wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (grondslag voor maatregelen inzake het (particulier) gebruik van gewasbeschermingsmiddelen) (Kamerstuk 35 756) aangevangen. Na stemming over de amendementen is destijds besloten de stemming over het wetsvoorstel zelf uit te stellen, in afwachting van een impactanalyse naar aanleiding van enkele aangenomen amendementen.
Op 24 januari 2024 heeft de regering getracht middels een nota van wijziging enkele in het wetsvoorstel geamendeerde bepalingen aan te passen. Deze nota van wijziging is niet als zodanig verwerkt in het wetsvoorstel (Kamerstuk 35 756, nr. 23). In de periode tussen de stemming over de artikelen en de amendementen enerzijds en de eindstemming over een wetsvoorstel anderzijds kunnen volgens artikel 9.12 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer (RvOTK) immers nog slechts wijzigingen van technische aard worden voorgesteld, waarover bovendien door de Kamer moet worden gestemd. Daarop heeft de regering besloten de beoogde wijzigingen conform dit artikel als «wijzigingen voorgesteld door de regering» in te dienen.
Gelet op het feit dat de beoogde wijzigingen niet technisch, maar inhoudelijk van aard zijn en indachtig de mogelijke precedentwerking van het aanvaarden van deze werkwijze, heeft de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat de Commissie voor de werkwijze om een principe-uitspraak gevraagd. In haar vergadering op 22 oktober jl. heeft deze commissie zich uitgesproken tegen de mogelijkheid van het doen voorstellen van inhoudelijke aard van de zijde van de regering in een wetsvoorstel waarvan de stemming reeds is aangevangen, maar waarvan de eindstemming is uitgesteld. Ook bevestigt de Commissie voor de werkwijze dat ten aanzien van een wetsvoorstel waarvan de stemming reeds is aangevangen, maar waarvan de eindstemming is uitgesteld, nog slechts wijzigingen van technische aard voorgesteld kunnen worden door de regering overeenkomstig het bepaalde in artikel 9.12 van het Reglement van Orde.
In lijn met het advies van de Commissie voor de werkwijze verzoekt de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat u het wetsvoorstel en de beoogde wijzigingen voorgesteld door de regering op de stemmingslijst te plaatsen en de regering van dit besluit in kennis te stellen. Daarbij doet de commissie een klemmend beroep op de Kamer om deze wijzigingen op principiële gronden te verwerpen.
De voorzitter van de commissie,
Peter de Groot
De griffier van de commissie,
Schukkink