Inbreng verslag van een schriftelijk overleg over pokkenvaccins en -virus (Kamerstuk 25295-2206)
Infectieziektenbestrijding
Inbreng verslag schriftelijk overleg
Nummer: 2024D42583, datum: 2024-11-07, bijgewerkt: 2024-11-11 16:53, versie: 2
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M. Mohandis, voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (GroenLinks-PvdA)
- Mede ondertekenaar: E.M. Sjerp, adjunct-griffier
Onderdeel van zaak 2024Z14104:
- Indiener: M. Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- : Ontwikkelingen rondom het coronavirus / Pandemische paraatheid (Commissiedebat), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2024-09-25 13:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-10-09 10:15: Procedurevergadering VWS (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2024-11-06 14:00: Pokkenvaccins en -virus (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Preview document (š origineel)
INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG
In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestond bij enkele fracties behoefte een aantal vragen en opmerkingen voor te leggen aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de brief van 23 september 2024 inzake Pokkenvaccins en -virus (Kamerstuk 25 295, nr. 2206).
De voorzitter van de commissie,
Mohandis
Adjunct-griffier van de commissie,
Sjerp
Inhoudsopgave
Vragen en opmerkingen vanuit de fracties
Vragen en opmerkingen van de leden van de PVV-fractie
Vragen en opmerkingen van de leden van de GroenLinks-PvdA-fractie
Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie
Vragen en opmerkingen van de leden van de NSC-fractie
Vragen en opmerkingen van de leden van de BBB-fractie
Vragen en opmerkingen van de leden van de SP-fractie
Reactie van de minister
Vragen en opmerkingen vanuit de fracties
Vragen en opmerkingen van de leden van de PVV-fractie
De leden van de PVV-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de brief over de Nederlandse voorraad eerste generatie pokkenvaccins en de dreiging van een moedwillige introductie van het pokkenvirus. De toelichting van de minister stelt deze leden tevreden en zij hebben op dit moment geen nadere vragen of opmerkingen.
Vragen en opmerkingen van de leden van de GroenLinks-PvdA-fractie
De leden van GroenLinks-PvdA-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de brief van de minister en vinden het fijn dat er duidelijkheid wordt verschaft over de eerste generatiepokkenvaccins, nadat hierover verwarring is ontstaan tijdens het debat over mpox-vaccins van 11 september 2024. Deze leden wensen de minister nog enkele vragen voor te leggen.
In de brief van de minister lezen de leden van de GroenLinks-PvdA-fractie dat het eerste generatie pokkenvaccin ernstige bijwerkingen heeft en bovendien niet kan worden toegediend aan zwangere vrouwen en chronisch zieken. Verder lezen genoemde leden dat door deze bijwerkingen de eerste generatie pokkenvaccins niet in aanmerking komen voor de bestrijding van mpox. Waarom heeft de minister de eerste generatie pokkenvaccins bij het debat betrokken over mpox zonder dat deze relevant zijn voor de eventuele bestrijding van het mpox-virus? Op welke manier zijn de eerste generatie pokkenvaccins eventueel relevant voor bestrijding van het mpox-virus?
In de brief van de minister lezen de leden van de GroenLinks-PvdA-fractie dat er een eerste generatie pokkenvaccinvoorraad is aangelegd in het geval van massavaccinatie bij een (moedwillige of niet-moedwillige) herintroductie van de ziekte pokken. Genoemde leden zijn blij dat er in navolging van het advies van de gezondheidsraad een pokkenvaccinvoorraad is aangelegd in geval van nood. Wel vragen zij waarom deze eerste generatie vaccinatievoorraad niet vervangen wordt de derde generatie vaccins. Vooral gezien de vele bijwerkingen die de eerste generatie pokkenvaccins met zich meebrengen. Welk vaccin ontvangen zwangere vrouwen en chronisch zieken bij een massavaccinatie pokken? Is voor deze groepen wel een derde generatie vaccins beschikbaar?
De leden van de GroenLinks-PvdA-fractie lezen dat de eerste generatie vaccinatievoorraad specifiek is aangelegd voor massavaccinatie bij een (moedwillige of niet-moedwillige) herintroductie van de ziekte pokken. Waarom gebruikt de minister dan in het debat over mpox het argument dat de veilige voorraad van 100.000 moet worden aangehouden vanwege (moedwillige of niet-moedwillige) herintroductie van de ziekte pokken? Zijn er niet genoeg eerste generatie pokkenvaccins om in te zetten bij een uitbraak van het pokkenvirus? Dienen er dan ook derde generatie vaccins te worden ingezet?
Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie
De leden van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van de brief van de minister naar aanleiding van het debat over de donatie van mpox-vaccins.
In de brief lezen de leden van de VVD-fractie dat er geen sprake is van een specifiek, nieuw dreigingsbeeld voor pokken. Kan de minister een actuele update geven over het dreigingsbeeld nu er in Duitsland en Groot-Brittanniƫ besmettingen met de nieuwe variant zijn vastgesteld?
De leden van de VVD-fractie hebben eerder gevraagd om cijfers en scenarioās inzake de minimumhoeveelheid benodigde mpox-vaccins in Nederland. In antwoord op schriftelijke vragen van de leden Tielen en Kamminga d.d. 10 september 2024 schreef de minister āOp dit moment worden door het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb, onderdeel van het RIVM) scenarioās ontwikkeld aan de hand van informatie over mogelijke transmissiepatronen en andere risicogroepen/seksuele netwerken dan die van de uitbraak in 2022 om een inschatting te maken van het aantal benodigde vaccins bij een grootschalige uitbraak in betreffende risicogroep. De verwachting is dat dit aantal vergelijkbaar of lager zal zijn, gezien de eerder genoemde immuniteit in een belangrijke risicogroep in Nederland.ā In het debat op 11 september 2024 bevestigde de minister dat deze cijfers binnen enkele weken beschikbaar zouden zijn. Tot op heden hebben de leden van de VVD-fractie deze scenarioās niet gezien. In elk geval niet op de manier die zij verwachten nodig te hebben om accurate besluitvorming over inkoop en donatie te kunnen doen. Op welke termijn stuurt de minister deze cijfers en scenarioās wel naar de Kamer?
Vragen en opmerkingen van de leden van de NSC-fractie
De leden van de NSC-fractie hebben kennisgenomen van de brief van de minister over de voorraad eerste generatie pokkenvaccins en het beleidskader bij een eventuele pokkenuitbraak. Genoemde leden erkennen het belang van een up-to-date vaccinvoorraad, maar hebben op dit moment geen verdere vragen aan de minister. Echter zij zullen wel de ontwikkelingen op dit gebied aandachtig blijven volgen.
Vragen en opmerkingen van de leden van de BBB-fractie
De leden van de BBB hebben kennisgenomen van de brief over pokkenvaccins en -virus. Deze leden hebben geen verdere vragen aan de minister.
Vragen en opmerkingen van de leden van de SP-fractie
De leden van de SP-fractie hebben de brief van de minister over de pokkenvaccins en het pokkenvirus gelezen en hebben hierover nog een aantal vragen en opmerkingen.
De leden van de SP-fractie vinden het goed dat er uiteindelijk toch vaccins worden gedoneerd, maar vragen de minister wel of dit nu voldoende is. De problemen rondom de vaccinvoorraad in getroffen Afrikaanse landen hangen namelijk ook samen met de prijs van de vaccins, die vergeleken met andere vaccins hoog is. Zij vragen of dit niet kan worden opgelost door de macht van farmaceutische bedrijven aan te pakken, die de eigendomsrechten van dit soort vaccins bezitten. Zouden de intellectuele eigendomsrechten van dit soort vaccins, die essentieel zijn voor de mondiale gezondheid, niet beter kunnen worden vrijgegeven ten tijde van dit soort crises, zodat deze makkelijker, breder, sneller en goedkoper zouden kunnen worden geproduceerd?
De leden van de SP-fractie vragen daarnaast in hoeverre farmaceutische bedrijven momenteel profiteren van deze uitbraak. Is er zicht op hoeveel winst hiermee wordt gemaakt? Hoe verhoudt deze winst zich daarnaast tot de hoeveelheid publieke financiering die er is geĆÆnvesteerd in het ontwikkelen van dit vaccin en de onderliggende technologie?
Reactie van de minister