[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Amendement van de leden Dassen en Nordkamp over middelen voor grensbewaking investeren in steun aan Oekraïne

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2025

Amendement

Nummer: 2024D42756, datum: 2024-11-07, bijgewerkt: 2024-11-13 09:09, versie: 2

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36600-X-21).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36600 X-21 Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2025.

Onderdeel van zaak 2024Z17821:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

36 600 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2025

Nr. 21 AMENDEMENT VAN DE LEDEN DASSEN EN NORDKAMP

Ontvangen 7 november 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 1 Inzet van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 473.000 (x € 1.000).

Toelichting

Het kabinet heeft voor de komende jaren voor 473 miljoen euro aan financiële middelen gereserveerd op de Aanvullende Post voor de intensivering van grensbewaking aan de Europese binnengrenzen van Nederland. De bedragen lopen op van 45 miljoen euro in 2025 tot structureel 151 miljoen euro vanaf 2029. Indieners zijn van mening dat deze middelen ten goede zouden moeten komen aan het daadwerkelijk vergroten van de veiligheid van Nederland en Europa. Het intensiveren van de grensbewaking doet dat in de ogen van de indieners niet. Zij beogen daarom middels dit amendement de gereserveerde 473 miljoen euro te investeren in de steun aan Oekraïne tegen de Russische agressie.

Het intensiveren van grensbewaking en grenscontroles gaat volgens de indieners in tegen de essentie van het Schengenverdrag en is een grove beperking van het vrije verkeer van personen en goederen. Daarnaast heeft de Koninklijke Marechaussee reeds te kampen met grote personeelstekorten, en daardoor met hoge werkdruk onder het Marechausseepersoneel. Op basis van cijfers van 1 september 2024 is er sprake van 1.637 openstaande vacatures bij de KMar. De schaarste aan inzetbaar personeel en de werkdruk zullen verder toenemen op het moment dat de grensbewaking geïntensiveerd wordt. Dit betekent dat de inzet van Marechausseepersoneel op plekken als Schiphol te lijden zal hebben. Verder zullen toenemende grenscontroles ook leiden tot hoge, onvoorziene economische kosten in bijvoorbeeld de transportsector. De rekening hiervan komt in eerste instantie te liggen bij ondernemers en uiteindelijk ook bij de consument. Schattingen van de directe kosten liggen momenteel rond de 75 miljoen euro per maand. De hoogte van indirecte kosten zijn niet bekend, maar kunnen het totaalbedrag aan kosten c.q. economische schade aanzienlijk hoger doen uitvallen. De indieners vinden de hiervoor genoemde gevolgen van de intensivering van de grensbewaking en -controles hoogst onwenselijk en stellen middels dit amendement voor deze middelen aan te wenden voor de steun aan Oekraïne.

De indieners vinden het van groot belang het door de belastingbetaler opgebrachte belastinggeld te investeren in daadwerkelijke veiligheid in plaats van in schijnveiligheid. Om die reden verzoeken de indieners middels dit amendement de financiële middelen die tot en met 2029 gereserveerd staan voor de intensivering van de grenscontroles naar voren te halen en aan te wenden voor de financiële steun aan Oekraïne in hun strijd tegen de Russische agressie.

Dekking wordt geboden uit de Aanvullende Post (bijlage Miljoenennota, blz. 273) vanuit de bedragen die de komende jaren – t/m 2029 – respectievelijk 45 miljoen; 56 miljoen; 82 miljoen; 139 miljoen; en 151 miljoen euro – gereserveerd staan voor Grensbewaking KMar (in totaal 473 miljoen euro).


Dassen

Nordkamp