Reactie op verzoek commissie over de brief Animal Rights NL m.b.t. houden van gifslangen en andere potentieel gevaarlijke reptielen
Dierenwelzijn
Brief regering
Nummer: 2024D43277, datum: 2024-11-12, bijgewerkt: 2024-11-12 13:39, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.F. Rummenie, staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Onderdeel van kamerstukdossier 28286 -1356 Dierenwelzijn.
Onderdeel van zaak 2024Z18091:
- Indiener: J.F. Rummenie, staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2024-11-13 13:55: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-11-27 11:15: Procedurevergadering LVVN (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Preview document (🔗 origineel)
Geachte Voorzitter,
Op 10 mei 2024 stuurde Animal Rights NL een brief over het houden van gifslangen en andere potentieel gevaarlijke dieren naar de leden van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Op 30 mei vroeg de commissie vervolgens de minister van LNV om op deze brief te reageren. Hieronder volgt mijn reactie.
In de brief bespreekt Animal Rights NL zijn zorgen rondom het houden van giftige slangen en andere potentieel gevaarlijke reptielen, o.a. vanwege het ontsnappingsgevaar en de schending van dierenwelzijn voor de dieren. Ik deel deze zorgen. Het houden van gifslangen en andere gevaarlijke reptielen levert een gevaar op voor de houder en de nabije omgeving, maar daarnaast kan ook het welzijn van het dier zelf in het geding komen.
Om deze reden heb ik in het debat over de begroting van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aangegeven dat ik het Adviescollege huis- en hobbydierenlijst opdracht geef om mij te adviseren over een positieflijst voor reptielen. Het proces om tot een positieflijst voor reptielen te komen kent een aantal stappen. Allereerst zal mijn ministerie onderzoek (laten) doen om tot een lijst met reptielen te komen die in Nederland gehouden worden.
Daarna zal het Adviescollege beoordelen of het toetsingskader dat gebruikt is voor de huis- en hobbydierenlijst aangepast dient te worden voor de ontwikkeling van de lijst voor reptielen. Vervolgens beoordeelt het Adviescollege de reptielensoorten langs het toetsingskader of de reptielensoorten wel of niet op de positieflijst dienen te komen en ontvang ik het advies. Wanneer ik o.b.v. dit advies besluit een positieflijst in te voeren, worden als laatste stap de wettelijke regels over positieflijsten met een AMvB ook van toepassing verklaard op reptielen.
De reptielenlijst wordt dan vastgesteld in een aanwijzingsbesluit onder de Wet dieren. Het implementeren van de lijst voor zoogdieren heeft geleerd dat dit proces veel tijd zal kosten. Dit maakt dat ik precies niet kan aangeven wanneer de lijst van kracht zal zijn.
Ik houd de Kamer op de hoogte van het proces.
Jean Rummenie
Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur