Trendrapport Duurzame Dinsdag 2024
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2025
Brief regering
Nummer: 2024D43826, datum: 2024-11-13, bijgewerkt: 2024-11-18 11:50, versie: 2
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C.A. Jansen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit PVV kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 36600 XII-62 Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2025.
Onderdeel van zaak 2024Z18335:
- Indiener: C.A. Jansen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2024-11-19 15:50: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-11-20 10:15: Procedurevergadering IenW (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2024-12-19 10:00: Circulaire economie (Commissiedebat), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
Preview document (🔗 origineel)
36 600 XII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2025
Nr. 62 Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 13 november 2024
Op dinsdag 3 september jl. heb ik namens het kabinet het koffertje van Duurzame Dinsdag in ontvangst mogen nemen. In dit koffertje zitten honderden duurzame initiatieven uit de samenleving, van onder anderen burgerinitiatieven, bedrijven, coöperaties en startups. Op Duurzame Dinsdag worden deze initiatieven zichtbaar gemaakt en worden hun signalen besproken met de politiek.
Elk jaar wordt er ook een trendrapport gemaakt waarin de meest opvallende ontwikkelingen worden uitgelicht en waarbij er duiding wordt gegeven aan de inzendingen uit de koffer. Hierbij bied ik u het trendrapport aan. De inzendingen van dit jaar laten zien dat er onder de deelnemende initiatieven een groeiend bewustzijn bestaat rondom onze verbondenheid met de natuur, met elkaar en met toekomstige generaties. Ook blijkt uit de inzendingen een groeiend besef dat duurzame initiatieven alleen kunnen slagen als we de onderlinge verbondenheid van onze ecosystemen, sociale structuren en economieën begrijpen.
Daarnaast is te zien dat gezondheid een steeds grotere rol speelt als drijvende kracht voor actie en verandering. De coronapandemie lijkt onze kijk op gezondheid en welzijn fundamenteel veranderd te hebben, en dit is zichtbaar in de vele inzendingen die gericht zijn op het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Van initiatieven die inzetten op de vergroening van stedelijke omgevingen tot projecten die gezonde voeding en beweging stimuleren. Gezondheid wordt steeds vaker gezien als een essentieel onderdeel van duurzaamheid.
Ook komt naar voren dat lokale gemeenschappen vaker het heft in eigen handen nemen en oplossingen ontwikkelen die aansluiten bij hun specifieke behoeften en context. Verder wordt er op economisch vlak bij de initiatieven een duidelijke transitie zichtbaar naar meer gedeelde eigendomsmodellen en circulaire economieën. Het traditionele lineaire economische model, waarbij productie en consumptie leiden tot afval, wordt steeds meer vervangen door circulaire en gedeelde economieën.
De initiatieven van Duurzame Dinsdag laten zien hoe duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid hand in hand kunnen gaan.
De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
C.A. Jansen