[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [šŸ” uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Besluit en Vertrekmoratorium Libanon

Vreemdelingenbeleid

Brief regering

Nummer: 2024D44156, datum: 2024-11-14, bijgewerkt: 2024-11-18 11:16, versie: 2

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -3314 Vreemdelingenbeleid.

Onderdeel van zaak 2024Z18490:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (šŸ”— origineel)


19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 3314 Brief van de minister van Asiel en Migratie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 november 2024

Gezien de recente ontwikkelingen in het conflict tussen Israƫl en Hezbollah heb ik besloten een besluit- en vertrekmoratorium in te stellen voor Libanon voor de duur van zes maanden. Het moratorium komt te gelden voor Libanese asielzoekers en voor vreemdelingen die naar Libanon terug moeten keren.

Een besluit- en vertrekmoratorium wordt afgekondigd wanneer er naar verwachting voor een korte periode onzekerheid bestaat over de situatie in een land van herkomst en op grond daarvan redelijkerwijs niet kan worden beslist op aanvragen van vreemdelingen die daar vandaan komen.

Sinds 17 september jl. is het conflict tussen Israƫl en Hezbollah in Libanon scherp geƫscaleerd. Hoewel de aanvallen zich in het begin beperkten tot bepaalde delen van Libanon heeft het conflict zich nu ook verspreid naar gebieden die eerder niet betrokken waren. Het is momenteel onduidelijk op welke manier dit conflict zich verder zal ontwikkelen en er lijkt op de korte termijn geen sprake te zijn van de-escalatie. Het is onvoldoende duidelijk wat de precieze omvang en aard van het geweld is alsook of dit geweld plaatselijk dan wel wijdverbreid is. Daarnaast zijn er nog onvoldoende betrouwbare cijfers omtrent het aantal slachtoffers en ontheemden. Als gevolg hiervan is het niet mogelijk om bestendig beleid te formuleren en is het daarom niet mogelijk om zorgvuldig en weloverwogen beslissingen te nemen op aanvragen van asielzoekers.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal verzocht worden om een ambtsbericht omtrent de situatie in Libanon op te stellen aan de hand waarvan bezien zal worden welke beleidsmatige stappen mogelijk zijn. Uiteraard wordt de situatie in Libanon ook tussentijds gemonitord. Mocht daar aanleiding toe bestaan kan het besluit- en vertrekmoratorium ook eerder worden ingetrokken.

Met het instellen van een besluitmoratorium wordt in de zaken van asielzoekers uit Libanon voor de duur van het moratorium in beginsel geen besluit genomen. Indien er asielaanvragen zijn die ouder zijn dan 21 maanden ā€“ en daarmee de maximale termijn van het besluitmoratorium overschrijden ā€“ beslist de IND. In deze zaken geldt dat gelet op het ingestelde besluit- en vertrekmoratorium als hoofdregel onvoldoende kan worden beoordeeld en gemotiveerd dat er gĆ©Ć©n risico op ernstige schade is bij terugkeer. Daarom zal dan vooralsnog moeten worden aangenomen dat terugkeer een reĆ«el risico op ernstige schade met zich meebrengt.

Als gevolg van het vertrekmoratorium is geen gedwongen vertrek mogelijk naar Libanon. Het is niet meer mogelijk om een bewaringsmaatregel ter fine van gedwongen vertrek naar Libanon op te leggen. Daarentegen is de

inbewaringstelling van Libanese Dublinclaimanten nog wel mogelijk.

Uitgezonderd van zowel het besluit-, als het vertrekmoratorium zijn onder meer Dublinclaimanten, vreemdelingen ten aanzien van wie een veilig derde land wordt tegengeworpen, vreemdelingen die reeds in het bezit zijn van internationale bescherming in een andere EU-lidstaat of zijn erkend als vluchteling in een derde land dan wel in een derde land anderszins voldoende bescherming genieten, en openbare-orde en 1F-zaken (zie voor het volledige overzicht paragraaf C3/2 van de Vc 2000).

DeĀ minister van Asiel en Migratie,

M.H.M. Faber-van de Klashorst